19 Nisan 2024 Cuma

Tosun beyaz tülbentini Genel Kurul'a attı: Operasyonlar dursun

Bütçe görüşmelerinde söz alan Tosun, beyaz tülbendini Genel Kurul'a atarak, sözlerini "Operasyonlar durdurulsun, İmralı'daki tecrit kaldırılsın, onurlu barışın yolu açılsın" diye sonlandırdı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun, bütçe görüşmelerinin sürdüğü Meclis Genel Kurulu'nda, PKK Lideri Abdullah Öcalan'a yönelik tecrit sistemi, AKP-MHP iktidarının Kuzey ve Doğu Suriye ile Federe Kurdistan Bölgesi'ne yönelik sürdürdüğü savaş politikalarını protesto etmek amacıyla beyaz tülbendini Genel Kurul'a attı.

Savaş politikalarına direnenleri selamlayarak sözlerine başlayan Tosun, yirmi yıllık harcamalardan toplumun payına düşenin baskı, ölüm, şiddet ve açlık olduğunu kaydetti. Savaş politikalarının hapishanelerden sokağa, sokaktan sınır dışı operasyonlara dağılarak arttığını kaydeden Tosun, bu baskıların temelinde ise İmralı tecrit sistemi olduğunu ekledi.

Çözümsüzlükte ısrar eden yöntemlerin direnişle karşılandığını hatırlatan Tosun, 90'lı yılların karanlığına karşı Cumartesi Annelerinin direnişinin öncü olduğunu hatırlattı. Tosun, şöyle devam etti: Bugün de başta Barış Anneleri ve kadın mücadelesi olmak üzere tüm kesimler savaş politikalarına direniyor. Halen ülkenin birçok yerinde barış ve adalet nöbetleri devam ediyor. Buradan hem toplumun vicdanı hem de öncüsü olan Cumartesi Anneleri ve Barış Annelerini saygıyla selamlıyorum. Şimdi barışa hiç olmadığımız kadar ihtiyacımız var, en çok da kadınların ihtiyacı var. Çünkü çatışmalardan en çok yara alan, kadınlardır. Öyleyse geleneklerimizde beyaz tülbentlerini yere atarak çatışmaları sonlandıran kadınların bugün de bu gücünü kullanması gerekir. Ben de çatışmaların son bulması için, tecrit sisteminin kaldırılması için, bu coğrafyaya onurlu bir barışın gelmesi için tülbendimi, tüm savaş kararlarının verildiği buraya atıyorum."

Tosun, beyaz tülbendini Genel Kurul'a atarak, sözlerini "Operasyonlar durdurulsun, İmralı'daki tecrit kaldırılsın, onurlu barışın yolu açılsın" diye sonlandırdı.