2 Mayıs 2024 Perşembe

Tortum Şelalesi de yok ediliyor

JMO, Erzurum'un Uzundere ilçesi sınırları içinde bulunan Tortum Şelalesi'nde Valiliğin talimatıyla dozer ve kepçelerle doğal çevresinin yok edilmesine tepki gösterdi.

Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO), Erzurum Valisinin talimatıyla Tortum Şelalesi'nin dozer ve kepçelerle yok edilmeye başlanmasına tepki gösterdi.

Milyonlarca yıllık jeolojik süreçler sonucu oluşan, bir kez yok edildiğinde bir daha yerine konulması imkansız nitelikteki doğal varlıklara saldırıların devam ettiği belirtilen açıklamada, son birkaç aylık sürede Gümüşhane'deki Dipsiz Göl, Salda Gölü ve Narman Peribacaları'nın tahribinden sonra dünyanın sayılı şelalelerinden biri olan Erzurum'un Uzundere ilçesi sınırları içinde bulunan Tortum Şelalesi'nde Erzurum Valisinin talimatı ile dozer ve kepçelerle doğal çevresinin yok edilmeye başlanmasına tepki gösterdi. Şelalelin doğal yapısı ile uyumlu olmayan bir şekilde beton ve taş duvarlarla istinat yapıların yapıldığı, şelale ile bütünlük arz eden doğal topografyanın kafe, restoran vb. tesisler için sıyrılarak düzeltildiği belirtilen açıklamada, "Basına ve kamuoyuna yapılan açıklamalardan, Tortum Şelalesi sağ sahilinin yol, seyir terası, restoran, kafe, bungalov türü konaklama alanları ve zipline tesisleri için doğal topografyasının kazılarak düzeltildiği, çevrenin doğal yapısı ile uyumlu olmayan  betonarme ve taş duvarlarla istinat yapılarının inşa edilmeye başlandığı belirtilmiştir. Tüm dünya ülkelerinde, milyonlarca yıllık jeolojik süreçler sonucunda oluşan jeolojik miras niteliğindeki doğal varlıklar, jeoparklar vasıtasıyla koruma altına alınmakta, UNESCO Global Jeopark Ağı içine alınarak dünya mirası haline getirilmekte ve jeoturizm yoluyla bölge insanın kalkınmasına katkı sağlamaktadırlar" denildi.

UNESCO Dünya Miras Listesi'ne aday gösterilen, 21 metre genişlik, 48 metre yüksekliğindeki Tortum Şelalesi'nin gelecek nesillere aktarılabilmesi için korunması gerektiği vurgulanan açıklamada, bu nedenle kamu idarecileri eliyle turizme kazandırma adı altında doğal yapısının bozularak yok edilmesi kabul edilemeyeceği belirtildi. Jeoloji Mühendisleri Odası olarak, ilgili ve sorumlu kurumlarının göreve davet edildiği açıklamada, milyonlarca yıllık jeolojik süreçler sonucu oluşan Tortum Şelalesinin doğal yapısının bozularak yok edilmesine neden olanlar hakkında işlem başlatılması gerektiği belirtildi.