4 Mayıs 2024 Cumartesi

Topkapı Sarayı'ndaki eserler Çamlıca Camii'ne taşınacak

Topkapı Sarayı – Arkeoloji Müzesi arasındaki kurumsal ortaklığın Cumhurbaşkanlığı kararıyla bitirilmesinin ardından, asırlık eserlerin korunmasına yönelik kaygılar artıyor. Topkapı Sarayı'ndaki eserlerin Çamlıca Camii'ne taşınacağı iddia edildi. 

11 Eylül 2019 tarihinde yayımlanan KHK ile Topkapı Sarayı'nın Kültür Bakanlığı'ndan alınıp Cumhubaşkanlığı'na bağlanmasıyla, Topkapı Sarayı-Arkeoloji Müzesi arasındaki kurumsal ortaklığın bitirilmesinin ardından sular durulmuyor. 

KESK'e bağlı Kültür Sanat Sen, Kasım ayında yaptığı açıklama ile Topkapı Sarayı Müzesi (Milli Saraylar personeli) yöneticilerinin, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı personele yönelik psikolojik taciz ve mobbing uyguladığını, kültür eserlerini korumak ve günümüze taşımakla görevli personel alandan uzaklaştırıldığını duyurmuştu.

TARİHİ ESERLER CUMHURBAŞKANLIĞI İSTEĞİYLE BOŞALTILDI
Geçen haftalarda müzenin bazı depoları kapatılarak, pandemi döneminde sahra hastanesine dönüştürülen Atatürk Havalimanı'na taşınacağı ortaya çıktı. Diğer yandan Atatürk Havalimanı'na taşınacak eserlerin yıllardır depo olarak kullanılan tarihi Darphane-i Amire binalarında olduğu ve Cumhurbaşkanlığı'nın isteğiyle boşaltıldığı anlaşıldı.

MÜZE PERSONELİ, ESERLERİN SAKLANDIĞI BİNAYA GİREMİYOR
Birbirlerinin parçası olarak görülen İstanbul Arkeoloji Müzeleri ve Topkapı Sarayı'nda ise bir ayrışma söz konusu. Topkapı Sarayı'nın Cumhurbaşkanlığı'na devredilmesinin ardından, Arkeoloji Müzeleri'ne ait eserlerin saklandığı darphane binalarına müze personeli sokulmuyor. Cumhurbaşkanlığı'na bağlı Milli Saraylar personeli ise binalara girebiliyor.

ARKEOLOJİ MÜZESİ KENDİ DEPOLARINDA İŞGALCİ DURUMA DÜŞTÜ
Arkeoloji Müzesi'nin depoları olan Darphane binaları da ofis yapılmak için Kültür Bakanlığı'nın elinden alınarak Cumhurbaşkanlığı Milli Saraylar Başkanlığı'na verilmiş ve Arkeoloji Müzesi kendi depolarında işgalci durumuna düştü.

ESERLER ÇAMLICA CAMİİ'NE TAŞINACAK
İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, İstanbul Arkeoloji Müzeleri'nin depolarındaki eserlerin, havalimanına taşınması kararından sonra şimdi de Topkapı Sarayı'ndaki eserlerin Çamlıca Camii'ne taşınacağını iddia etti.