17 Mayıs 2024 Cuma

TOMİS'in çağrısıyla MESS ve Ford önünde eylem: Vazgeçmeyeceğiz

Çalışma Bakanlığı'nın hukuksuz şekilde Pressan'da sarı sendika MESS'e yetki vermesine karşı TOMİS'in mücadelesi sürüyor. MESS ve Ford önünde açıklama yapan TOMİS üyeleri, "Sendikal faaliyetlerin önündeki tüm engeller kaldırılsın. İşçilerin hür ve özgür iradesi ile sendika seçme özgürlüğü hakkı tanınsın" dedi. 

Pressan yönetiminin kölece çalışma koşullarına, sarı sendika dayatmasına ve işçi düşmanlığına karşı yürütülen mücadele 38. gününde. Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) üyesi olan Pressan patronu, TOMİS faaliyetleri yürüten işçilerden Selçuk Çelik ve Bülent Karadere'yi işten çıkarmıştı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da tüm şikayetlere ve yaşanan hukuksuzluklara rağmen Türk Metal'e yetki vererek bu suça ortak oldu. 

Direnişi sürdüren TOMİS üyeleri, bu hukuksuzluğa karşı eylemlere de devam ediyor. "Pressan yönetimi sendikal haklara saldırıyor. İşten atmalara, kölece çalışma koşullarına, düşük ücretlere, baskıya, mobbinge karşı direnişteyiz" yazılı pankartla Şişli'de bulunan MESS Bölge Müdürlüğü önünde eylem yapıldı. 

TÜRKER: ONLARIN KARŞISINDAYIZ
Kaldıraç, EHP, İşçi Hareketi Koordinasyonu ve Dev Tekstil'in de katılımıyla gerçekleşen eylemde söz alan Dilbent Türker, sermayenin artan sefalet ve açlık koşullarında sahte enflasyon oranları açıkladığını hatırlattı. Bugün asgari ücretin tespit komisyonunun toplanacağına dikkat çeken Türker, "Bizler biliyoruz ki bu görüşmeden çıkan kararla ne bizlerin köleliği, ne sefaleti ne de yoksulluğu bitecektir. Bugün MESS önündeyiz, Pressan patronu da MESS üyesidir. Bizlerin işçilerin, emekçilerin hayatını belirleyen ağalar beyler bu binada ve bizler de onların karşısına geçiyoruz" dedi. 

ÇELİK: BAKANLIK VE SARI SENDİKAYA KARŞI MÜCADELE EDİYORUZ
8 buçuk yıl Pressan'da çalışan ve TOMİS üyesi olduğu için resmi tatil 19 Mayıs'ta işten çıkarılan Selçuk Çelik söz aldı. 38 gündür direndiklerini kaydeden Çelik, "Hukuksuzluk var, yasal olmayacak bir sürü şey var. Çalışma Bakanlığı ve sarı sendika Türk Metal'e karşı mücadele ediyoruz. Patron tüm saldırıları denedi, açıklama yapmaya gelirken TOMİS üyesi Alican arkadaşımız işten çıkarıldı. Arkadaşımız sendikal faaliyet yürüttüğü için hedef halindeydi" dedi. 

Çelik, bu hukuksuzluğa karşı yetkilere işlerini yapma çağrısı yaparken tüm işçi ve emekçilere de mücadele çağrısı yaptı. 

'İŞÇİYİ KÖLELİK KOŞULARINA MAHKUM EDEN MESS'TİR'
Okunan basın metninde ise MESS (Metal Sanayicileri Sendikası) üyesi olan bir fabrikada yaşanan haksız ve hukuksuz uygulamalardan Pressan yönetimi kadar MESS yönetimi de sorumlu olduğu belirtildi. Açıklamada, "MESS çatısı altında bulunan bir fabrikada sendikal örgütlenme çalışmalarına olan tahammülsüzlük ve sessizlik ise şaşırtıcı değildir. Zira, uzun yıllardır ülkenin en büyük metal ve otomotiv fabrikalarında çalışan işçileri kölelik koşullarına, düşük ücretlere mahkum eden örgütün kendisi yine MESS'tir" denildi. 

Açıklama şöyle devam etti: "Sendikamız, Pressan işçilerinin hak ve onur mücadelesini sürdürecektir. Vazgeçeceğimizi, bırakıp gideceğimizi düşünenlere karşı bir aylık direnişimiz dahi gerekli yanıtı vermiştir. Haksız ve hukuksuz saldırıları kabul etmedik, etmeyeceğiz. Taleplerimiz için mücadele edeceğiz. Atılan işçiler geri alınsın. Baskı ve mobbing son bulacak. Pressan işçileri insanca çalışma ve yaşam koşullarına kavuşsun. İşçilerin e- devlet şifreleri zorla alınarak Türk Metal'e verilen yetki derhal düşürülsün. Şirket yönetimi ve bakanlık yetkilileri arasında yapıldığı iddia edilen görüşmeye dair başta sendikamız olmak üzere kamuoyuna gerekli açıklamalar yapılmalı, hukuksuz işlemler hakkında derhal soruşturma açılmalıdır. Sendikal faaliyetlerin önündeki tüm engeller kaldırılsın. İşçilerin hür ve özgür iradesi ile sendika seçme özgürlüğü hakkı tanınsın."

"Çetelere geçit vermeyeceğiz", "Yaşasın sınıf dayanışması", "Pressan'da direniş kazanacak" sloganlarıyla MESS önünde eylem sona ererken, bir sonraki açıklama için Ford Bölge Müdürlüğü önüne geçildi.

Ford Genel Müdürlüğü önünde yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Ford Otomotiv'in imzacısı olduğu sözleşmeler ve üst patron konumu gereği tedarikçisi olan şirketin hayata geçirdiği yasa dışı çalışma koşulları, sendikal örgütlenmeye dönük saldırılar, mobbing, baskı, tehdit vb. gibi saldırıların son bulması için üzerinize düşen görevleri yerine getirmeye çağırıyoruz.

Yasalara aykırı çalışma koşulları ve dayatmaların yanı sıra sendikaya üye oldukları için işten atılan üyelerimizin ve diğer işçilerin hak kayıplarının giderilerek işbaşı yaptırılması için gereğini yapılmalıdır."

Eylem ,"Ford bu suçun ortağıdır!" sloganlarıyla sona erdi.