21 Mayıs 2024 Salı

Tokat T Tipi Hapishanesinde tutsakların sağlık hakları ihlal ediliyor

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, 376. hafta basın açıklamasında hasta tutsaklar Cebrail Vural, Hüsnü Aşkan ve Ömer Yaman'ın tedavilerinin yapılmadığını belirtti.

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, hasta tutsakların durumuna dikkat çektiği eylemlerinin 376'nci haftasında İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şube önünde açıklama yaptı. İnisiyatif adına açıklama yapan İHD Ankara Şube Eşbaşkanı Sevil Turgut, Tokat T Tipi Kapalı Hapishanesi'nde bulunan 3 hasta tutuklunun durumunu aktardı.

Cebrail Vural'ın 27 yıldır hapishanede tutulduğunu ifade eden Turgut, "Cezaevine girmeden önce TNT patlamasına maruz kaldığından dolayı akciğer hastalığı gelişmiştir. Bu sağlık sorunu nedeniyle soğuk havalarda hastalanmakta ve haftalarca yatakta kalmaktadır. 1998 yılında Yozgat Cezaevinde olduğu sıralarda Verem teşhisi konulmuştur. Midyat Cezaevinde iken de bir hafta hastanede yatmış ve bir ay da hapishanede yatakta yatmak zorunda kalmıştır. O dönemde iltihapla birlikte kan akıntısı da oluşmuştur. Sonra zatürree teşhisi konulmuş ve tedavisi yapılmadan Tokat T Tipi Kapalı Hapishanesine sevk edilmiştir" dedi.

'HASTALIKLARI CEZAEVİNDE ARTTI'
Vural'ın hapishaneye girmeden önce yaşadığı sağlık problemlerinin hapishanede artarak devam ettiğini hatırlatan Turgut, "Dışarıda iken sol el bileğinde ciddi kırıklar meydana gelmiş ve cezaevinde tedavisi yapılmıyor. Şu anda da sol elini kullanamıyor. 2021 yılı başında elinin tomografisi çekilmiş ancak kendisine tedavisine dair bir şey söylenmemiştir. 5 yıldır eroziv gastrit hastalığı bulunmakta ve bunun için de aprazol mide ilacı kullanmaktadır. 2015 yılında metabolizmasının iyi çalışmadığı yönünde teşhis konulmuş ve bir süre gıda takviyesi kullanmıştır. Sol kaburgasında bir kaburga kemiği orta kısmından içeriye doğru çökmüş ve ucunun neredeyse deriyi delecek durumda olduğunu, 24 saat boyunca ağrı yaptığını aktarmıştır" ifadelerini kullandı.

SAĞLIĞA ERİŞİMDE SIKINTI
9 yıldır tutuklu olan Hüsnü Aşkan'nın durumunu aktaran Turgut, şunları söyledi: "Aralık 2017 tarihinde Van'dan Tokat T Tipi Cezaevine sevk edilmiştir. Bu cezaevine getirildikten sonra sağlık sorunlarının daha da arttığını ifade etmiştir. Mide ağrısı, bağırsak ve safra kesesi kısmında sürekli ağrı, böbrek kısmında ağrı oluşmaktadır. El ve ayaklarda sürekli soğuma yaşıyor. Sürekli olarak zayıflamakta, kemikleri giderek incelmektedir. Gözlerde rahatsızlık bulunuyor. Sağ göğüs kısmında çarpıklık olması nedeniyle ciddi ağrılar çekmekte ve bel ve boyun kısmında ağrı, uyuşma, karıncalanma yaşıyor. Bu sağlık sorunları için farklı birçok ilaç kullanıyor. Özellikle mide-bağırsak, göğüs ağrısı için hiçbir düzelme olmamıştır. Ayrıca sağlığa erişimde birçok sorun yaşıyor."

'YÜKSEK TANSİYON HASTASI'
Turgut, 65 yaşındaki hasta tutuklu Ömer Yaman'ın tedavisinin yapılmadığını belirterek, "Ömer Yaman'ın yüksek tansiyon hastalığı ilerleyerek devam etmektedir. Düzenli şekilde tansiyon hapı kullanıyor. Bunun yanında sürekli ve aşırı derecede el titremeleri var ve revire çıkmışsa da yaşına bağlayıp, herhangi bir tedavi yapılmamıştır. Diğer yandan kulaklarında duyma ve gözlerimde görme kaybı var. Pandemi döneminde hastane başvurusu olsa da sevk işlemi yapılmıyor" dedi.

İNFAZIN ERTELENMESİ ÇAĞRISI
Durumu ağır olan hasta tutukluların infazlarının ertelenmesi gerektiğini ifade eden Turgut, "Durumlarını aktaran ve hastalıkları ciddi boyutta olan Cebrail Vural'ın, Hüsnü Aşkan'ın ve Ömer Yaman'ın tüm tetkik ve tedavileri eksiksiz, zamanında yapılarak kendileri de bilgilendirilmelidir. Ayrıca hapishanede kalamayacak durumda olanların infazlarının ertelenmesi için çalışmalar yapılmalı ve daha sağlıklı koşullarda tedavileri oluncaya kadar infazları ertelenmelidir" çağrısında bulundu.