27 Nisan 2024 Cumartesi

TOHAV: Yangın bölgelerinde halkın yol keserek kimlik sorması suçtur

TOHAV, Muharrem Duygu ve beraberindekilerin yangın bölgelerinde Kürt olan, olduğu düşünülen kişilerin yolunu keserek kimlik sormasının suç olduğunun altını çizdi. TOHAV, konuyu takip ettiklerini ve suç duyurusunda bulunduklarını söyledi. 

Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı, yangın bölgelerinde Kürt olan, olduğu düşünülen kişilere Muharrem Duygu ve beraberindekilerin yol keserek kimlik sormalarının suç olduğunu kaydetti. 

27 Temmuz'da başlayan orman yangınları açıklanan son bilgiye göre, Adana'da 1, Antalya'da 2, Aydın'da 1, Denizli'de 1, Hatay'da 1, Isparta7da 2, Muğla'da 7 ayrı yerde sürdüğü hatırlatılan açıklamada, yangınların başlama sebebi henüz tespit edilmemişken yandaş medyada nefret söylemlerinin yaygınlaştırılıp, paylaşımlar sonrasında yangın yerlerinde Kürt olan veya olduğu düşünülen kişilere saldırı girişimlerinin olduğu dile getirildi. 

Bazı bölgelerde sivil kişilerin yoldan geçenleri durdurup kimlik kontrolü yapmaya çalışarak suç işlediğinin altını çizen TOHAV, "Bu olaylardan bir de 04 Ağustos 2021 tarihinde Milas yolunda araba plakasından kendi deyimleriyle, 'yabancı' olduğunu düşündüğü yurttaşların yolunu keserek kimlik kontrolü yapmaya çalışan Muharrem Duygu ve beraberindeki kişilerin gerçekleştirmiş oldukları fiiller açıkça suç teşkil etmektedir" dedi. 

TOHAV'ın açıklaması şöyle devam etti: "Bilindiği üzere Anayasa ile ilgili kanunlarda durdurma, yakalama, kimlik sorma ve arama yetkisi ve görevi münhasıran kolluk görevlilerine aittir. Bir yurttaşın bu işlemlerden yalnızca yakalama işlemi yapabileceğini ve bunun da yalnızca suçüstü hali ile sınırlı olduğunu hatırlatmak isteriz. Dolayısıyla şikayet edilenlerin hiçbir yetkisi olmamasına rağmen bu işlemleri yapmaya kalkışması, 'Kamu Görevinin Usulsüz Olarak Üstlenilmesi' ve 'Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Kılma' suçlarını oluşturur. Böylece kolluk görevlilerinin oluşan bu suçlara müdahalede bulunmaması veya müdahalenin ihmal edilmesinin kendileri açısından da suç teşkil ettiği ve diğer yandan toplumsal barışı zedelediği de unutulmamalıdır.

Biz de Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı olarak oluşan suçlardan ötürü suç duyurusunda bulunduğumuz ve olayların takipçisi olacağımızı belirtir, yürütme erkinin hukuki sorumluluğunu hatırlatırız."