26 Nisan 2024 Cuma

Toğrul: AKP'ye diz çökmeyeceğiz

Bütçe görüşmelerinde konuşan HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, Meclis Saray'ın önüne çıkmasın, etkin olmasın diye çaba sarf edildiğini söyleyerek diz çökmeyeceklerini kaydetti.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, Meclis Genel Kurulu'nda bütçe görüşmelerine ilişkin konuşma yaptı. Yeni rejim ile birlikte meclisin işlevsizleştirildiğini belirten Toğrul, Meclis'in kapısında bir vatandaş kendisini yakmaya kalkıştığını hatırlatarak halkın meclisi çözüm olarak görmesine rağmen Meclis'in toplumsal sorunlara gözünü kulağını kapattığını ifade etti.
 
"Oysa geçmişte özellikle AB'ye uyum yasaları kapsamında, önemli demokratikleşme yasaları çıkarıldı. İdam cezası kaldırıldı. 1 Mart tezkeresi geçirilmedi" diyen Toğrul, şimdi ise Meclis'in Saray'ın önüne çıkmasın, etkin olmasın diye çaba sarf edildiğini söyledi.
 
YARGI SEÇİLMİŞLERİ ENGELLİYOR
 
"Saray rejimiyle kuvvetler ayrılığı ilkesi ortadan kaldırıldığı için yargı-güvenlik mekanizması kendisini Meclis'in üzerinde görerek hareket ediyor" diyen Toğrul, yargının seçilmişlerin temsiliyetini engellediğini dile getirdi.
 
"STK'lardan, medya kuruluşlarına, derneklerden kültür kurumlarına varıncaya kadar KHK'larla kapatılan kurumların faaliyet yürütebilmesine olanak sağlayan yasaları bu meclis çıkarmıştı. KHK'ları onaylayarak Meclis kendi çıkardığı yasaları ortadan kaldırdı. Meclis, kendi kendine darbe yaptı" diyen Toğrul, meclisin yasakları, işten çıkarmaları, işsizliği, yoksulluğu onaylayan konuma getirildiğini kaydetti.
 
ANADİLE TAHAMMÜLÜ YOK MECLİSİN
 
"HDP olarak verdiğimiz birçok önerge ve kanun teklifi, içerdiği ifadeler gerekçe gösterilerek yasakçı anlayışın sonucu olarak reddediliyor. Milletvekillerimizin Meclis Kürsüsünde kullandığı kendi analindeki kelimeler tutanaklara bilinmeyen bir dil diye kayda geçiriliyor" diyen Toğrul, bunun demokrasi ayıbı olduğunu belirtti.
 
"Parlamento kendi üzerinde başka bir gücün vesayet kurmasına izin vermemelidir. Bizler halkı temsil ediyoruz. Halkın iradesinin üzerinde başka bir güç tesis edilemez" diyen Toğrul, Bütçe görüşmelerine bir eksik vekil ile başladıklarını ifade etti.
 
GÜVEN BARIŞ İÇİN AÇLIK GREVİNDE
 
"Leyla Güven 24 Haziran'da seçilmiş milletvekili ve Hakkari halkının iradesidir. Bir yerel Mahkeme, Meclis'e ve yasama organına tahakküm etmektedir. Meclis başkanı, Meclisin üyesi olan bir vekil hakkında adım atmıyor" diyen Toğrul, Güven'in barışa, demokrasiye, adalete ve bir arada yaşama iradesine yönelik uygulanan tecritte son vermek için açlık grevinde olduğunu hatırlattı.
 
AKP'nin ellindeki yargının aracılığı ile Demirtaş ve Sırrı Sürreyya Önder'in yargılandığı davadaki kararı onamasını ve Önder'in hapishaneye girdiğini vurgulayan Toğrul, "Bugün, Demirtaş ve Önder'in hapiste olmasını sağlayan ve onlara yüklenen suçlar devletin izni ve onayıyla gerçekleşmiş şeylerdir. Demirtaş ve Önder'e verilen cezanın gelişim seyri bir hayli ilginçtir. Ceza hepinizin bildiği üzere 2013 yıllında İstanbul Newroz mitinginde yapmış oldukları konuşmalardan dolayıdır. Newroz'da Barış mesajları verilmişti. Fakat barışa ceza verildi" dedi.
 
Toğrul, davayı açan iki savcı ve tutanağı hazırlayan polisin Fethullah Gülen Cemaatine üye olmaktan dolayı ihraç edildiğini hatırlatarak, "Bu cezanın 5 yıl sonra verilmesi sadece hukuk açısından değil, bir devletin meşruluğu açısından da son derece vahimdir. Ama şunu bilin ki bir HDP'li kalsa bile size asla biat etmeyecek ve diz çökmeyecek" diye konuştu.