8 Mayıs 2024 Çarşamba

TMMOB: İmar affı rant ve oy kazanma amaçlı

Seçim öncesi kaçak yapılara imar izni verilmesini planlayan hükümete tepki gösteren mühendis ve mimarlar, imar affı tasarısının geri çekilmesini istiyor. Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Başkanı Emin Koramaz, yaklaşık 13 milyon konutu ilgilendiren ve 'imar barışı' olarak sunulan tasarının aslında bir imar affı olduğunu belirtti.
 
Yazılı bir açıklama yapan Koramaz, "kaçak yapılaşma"nın bugün sadece yoksulların tercihi değil rant peşinde koşanların da başvurdukları bir yöntem olduğunu belirtti. Koramaz, "Bu durumun başlıca müsebbibi ise, 16 yıldır topluma, insana, çevreye saygı duymayan şehircilik ve kentleşme politikaları uygulayan; ekonomik darboğazı, kent topraklarını ve doğal kaynakları pazarlayarak aşmaya çalışan; planlama ve imar mevzuatı ile getirilmiş olan düzenleyici kural ve sınırlandırmaları ekonomik gelişimin önünde engel olarak gören siyasi iktidardır" diye belirtti.
 
Yasa tasarısındaki düzenlemelere dikkat çeken Koramaz, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Üzerine yapılan arsa ve yapı maliyet bedelinin %3’ü oranında alınacak 'yasallaştırma' ile 13 milyon civarında olduğu ifade edilen kaçak yapıdan toplanacak para miktarının büyüklüğü ortadadır. Bu dahi, depreme karşı alınan önlemlerin aslında ne denli samimiyetsiz olduğunun ve esasen krize giren inşaat sektörü üzerinden yeni rantlar elde etme hesapları yapıldığının açık göstergesidir. Siyasi iktidar, yandaş inşaat firmalarına yeni imar alanları açmak için altyapı hazırlamaktadır."
 
Söz konusu tasarının yasalaşması durumunda mahkeme kararlarıyla iptal edilen projelerin hayata geçeceği uyarısında bulunan TMMOB Başkanı Koramaz, "Bu düzenleme, siyasi iktidarın ustalık döneminde uygulamaya koyulduğu 'hukuksuzluğun hukukunu oluşturma' politikasının bir devamıdır" dedi.
 
"Çıkarılan tüm imar afları gibi bu imar affı da; seçim döneminde, ekonomik gelir ve oy elde etmek amacı ile gündeme getirilmiştir" diyen Koramaz, açıklamasında son olarak şunları belirtti: "Çıkarılan tüm imar aflarında olduğu gibi bu imar affı da; toplumsal adalet ve barış duygusunun zedelenmesine, yasalara ve uygulayıcılarına olan güvenin sarsılmasına yol açmaktan öteye gidemeyecektir. Vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini seçim odaklı hesaplarınıza alet etmeyin ve derhal bu tasarıyı geri çekin."