18 Nisan 2024 Perşembe

TMMOB: İfade özgürlüğünü ortadan kaldıran sosyal medya düzenlemesi geri çekilmeli

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Koramaz, Meclis gündemindeki sosyal medya düzenlemesinin "Sansür, kısıtlama ve gözetim girişimlerinin son adımı" olduğunu belirterek, geri çekilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Meclis Genel Kurulu'nda görüşmelerine başlanacak 9 maddelik "İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun Teklifi"ne ilişkin tepkiler sürüyor.

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, Meclis'in gündemindeki sosyal medya düzenlemesinin "sansür, kısıtlama ve gözetim girişimlerinin son adımı" olduğuna vurgu yaparak bir an önce geri çekilmesi gerektiğini ifade etti.

SOSYAL MEDYA İKTİDARI RAHATSIZ EDİYOR
Meclis Adalet Komisyonu'ndan geçerek Meclis Genel Kurulu'na gönderilen sosyal medya düzenlemesi ile ilgili yazılı açıklama yayımlayan Koramaz, yazılı ve görsel medyada yer alamayan her konunun sosyal medyada gündeme gelebildiğini belirterek, şunları kaydetti: "Düşüncelerini açıklamak isteyenler sosyal ağ platformlarında kendisini ifade edebilmektedir. Sosyal medyanın gelişen toplumsal hareketler tarafından etkin olarak kullanılması, tüm dünyada iktidarları oldukça rahatsız etmektedir. Etkin olarak kullanılan uygulamalar ve platformların baskıcı iktidarlar tarafından içeriklerin engellenmesi, kısıtlanma ve gözetim altına alınma isteği her geçen gün artmaktadır."

ERİŞİM ENGELİ YILLARDIR SÜRÜYOR
Türkiye'de sosyal medyanın kısıtlama, engelleme ve gözetim altına alma girişimlerinin uzun süredir devam ettiğini bildiren Koramaz, 5651 Sayılı "İnternet Sansürü Yasası" kapsamında 2019 sonu itibarıyla 408 bin 494 web sitesine, 130 bin URL adresine, 7 bin Twitter hesabına, 40 bin tweete, 10 bin YouTube videosuna ve 6 bin 200 Facebook içeriğine erişimin engellendiğini anımsattı.

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ ALANI TAMAMEN KAPATILMAK İSTENİYOR
Yazılı ve görsel medya organlarının büyük oranda boyunduruk altına alındığını, bağımsız medya organlarının faaliyetlerinin baskı ve cezalar altında kısıtlandığını belirten Koramaz, şunları belirtti:
"Hali hazırda siyasal iktidarın ablukası altında olan haber alma ve ifade özgürlüğü alanı söz konusu kanun teklifi ile tamamen kapatılmak istenmektedir. Bu tasarı özü itibarı ile iktidarın kontrolünde olan medya organlarında yer bulamayan konuların sosyal medya gündemine gelmesini ve geçmişte gündeme gelen içeriklere erişilmesini engelleyecektir. Yurttaşlarımızın haber alma ve ifade özgürlüğü ortadan kaldırılacaktır.

"Temel hak ve özgürlüklerin başında yer alan haber alma ve ifade özgürlüğünün engellenmesi anlamına gelen bu teklif bir an önce geri çekilmelidir."