16 Nisan 2024 Salı

TKŞ Sözcüsü Sidwo: Efrîn halkların mücadele gücüyle özgürleşecek

TKŞ Sözcüsü Cemil Sidwo, Efrîn işgalinin 5'inci yılında ETHA'ya değerlendirmelerde bulundu. Efrîn'in, işgal edilmeden önce halkların kardeşçe yaşadığı bir kent olduğuna dikkat çeken Sidwo, Türk burjuva devletinin başta Rusya olmak üzere emperyalist devletlerin desteğiyle bölgeyi işgal ettiğini söyledi. Efrîn, Serêkaniyê ve Girê Spî'nin mutlaka özgürleştirileceğini vurguladı.

Komünist Devrimci Hareket (TKŞ) Sözcüsü Cemil Sidwo, Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye'nin kantonlarından olan Efrîn'in sömürgeci Türk devleti ve çeteleri tarafından işgal edilmesinin 5'inci yılında ETHA'ya değerlendirmelerde bulundu.

İşgal öncesi bölge halklarının Efrîn'de kardeşçe ve umut içinde yaşadığını hatırlatan Sidwo, sömürgeci Türk devletinin Efrîn'i halkların yarattığı bu birliği bozmak için işgal ettiğini söyledi. İşgal saldırılarında emperyalist devletlerin rolüne dikkat çeken Sidwo, emperyalist Rusya "İşgale yeşil ışık yaktı" dedi.

Cemil Sidwo, işgale karşı yükselen direnişi kırmak için dünyada yasaklı sayılan kimyasal silahların Efrîn'de halka karşı kullanıldığını, halkın kenti terk etmesi için kent merkezinin uçaklarla bombalandığını kaydetti. Sidwo, Rojava devrim tarihine 'Çağın Direnişi' olarak geçen direnişi hatırlatarak, "Uzun süreli bir direniş verilmesine rağmen dünya Türk devletine sessiz kaldı. Faşist Türk devleti Efrîn'i yok etmek istedi' diye konuştu.

'EFRÎN'DE DEMOGRAFİK YAPI BOZULUYOR'
TKŞ Sözcüsü Cemil Sidwo, işgal saldırısına karşı QSD, YPG ve YPJ ile birlikte komünist ve devrimci savaşçıların öncülüğünde uzun süren direniş verildiğine işaret etti. Direnişe rağmen işgal gerçekleştirildiğini, işgalcilerin Efrîn'in demografik yapısını bozmaya çalıştıklarını söyledi. Bu plana bağlı olarak Efrîn'de yaşayan Kürtlerin göçe zorlandığına, başka bölge-ülkelerden çete ve ailelerinin yerleştirildiğine dikkat çekti.

'TÜRK DEVLETİ HALKA KARŞI SUÇ İŞLİYOR'
Sidwo, Türk burjuva devleti ve çetelerinin işgali altında olan bölgede kadın ve çocuklara dönük işkenceleri anlattı, halka karşı suç işlediğini vurguladı. İşgalcilerin ve çetelerin doğaya karşı da suç işlediklerini söyleyen Sidwo, bölgedeki zeytin ağaçlarının kesildiğini, yakıldığını hatırlattı.

Efrîn'in işgaliyle, halkların birlik ve kardeşliğine dayalı sisteminin hedeflendiğine dikkat çeken Sidwo, buna izin vermeyeceklerini belirterek şunları söyledi: "Biz de bir kez daha söz veriyoruz. Efrîn'i Türk devletinin işgali altında bırakmayacağız ve özgürleştireceğiz. Efrîn'i alacağız ve geri döneceğiz. Serêkaniyê ve Girê Spî'ye de döneceğiz. Efrîn, Serêkaniyê ve Girê Spî'yi kurtarmak için gücümüze ve halklarımızın gücüne inanıyoruz."