19 Mayıs 2024 Pazar

TKŞ: Rojava devrimi Qamişlo serhildanının devamıdır

Qamişlo serhildanının 17. yılına ilişkin açıklama yapan TKŞ, "12 Mart'ın 17. yıldönümü vesilesiyle Qamişlo katliamında hayatını kaybedenleri bir kez daha saygıyla anıyoruz. Şehitlerimizin iradesinin ürünü olan Rojava devrimini birlikte mücadele ederek sonuna kadar koruyacağımızın sözünü yineliyoruz" dedi.

Devrimci Komünist Hareket (TKŞ), Qamişlo serhildanının 17. yılına ilişkin "Rojava devrimi Qamişlo serhildanının devamıdır" başlıklı açıklama yaptı.

12 Mart 2004'te Qamişlo'da BAAS rejimi tarafından bir katliam gerçekleştirildiği hatırlatılan açıklamada "Futbol maçında BAAS rejimi tarafından Deyr Ez Zor'dan getirilen milisler eliyle gerçekleştirilen saldırı planlanmış katliamın ilk adımıydı. Qamişlo Belediyesi Başkanı'nın rejime bağlı asker ve polisleri de stadyuma sokması sonucu bir grup Kürt seyircilerden katledildi. Yaşamını yitirenler için düzenlenen merasimde rejim güçleri bir kez daha halka saldırdı ve onlarca kişiyi katletti. BAAS Rejimi Kürt halkının Güney Kürdistan'daki kazanımlardan güç almasından korktuğu için adım adım katliamı örgütlemiştir" diye belirtildi.

Kürt halkının bu saldırı karşısında yılmadığı ve Dêrik'ten Efrîn'e ve Şam'a kadar katliama karşı serhildana kalktığı ifade edilen açıklamada, "Halk, Kürt ve Arap halklarını karşı karşıya getirmeyi hedefleyen BAAS'çı propagandalara rağmen rejime bağlı kurum ve noktaları hedef alıp, 'Özgür Kürdistan' şiarıyla alanlara çıktı. Bu serhıldan, bir ulusun ve dilin yok sayılmasına ve rejimin on yıllardır süren baskılarına karşı Kürt halkının bir atılımıydı. Bu atılım karşısında BAAS rejimi geri adım atmak ve Kürt halkının meşru taleplerini kabul etmek zorunda kaldı" diye kaydetti.

Kürt halkının Qamişlo serhildanından aldığı güç ve edindiği tecrübeyle Rojava devrimine doğru yürüdüğü vurgulanan açıklamada, "Kürt halkı Rojava devrimiyle faşist BAAS egemenliğine karşı ulusal hakkını elde etti. Rojava devrimi bununla da yetinmedi ve Kuzey ve Doğu Suriye halklarının devrimine dönüştü ve egemenlerin halklar arasında yarattığı çatışmalara son verdi. Bugün bölge halkları özgür ve demokratik bir yaşamda faşist zihniyetlere karşı beraber mücadele etmektedirler. Rojava devrimi bölgesel sorunların çözüm yolunu göstermiştir" denildi.

TKŞ, "12 Mart'ın 17. yıldönümü vesilesiyle Qamişlo katliamında hayatını kaybedenleri bir kez daha saygıyla anıyoruz. Şehitlerimizin iradesinin ürünü olan Rojava devrimini birlikte mücadele ederek sonuna kadar koruyacağımızın sözünü yineliyoruz" diye belirtti.