17 Mayıs 2024 Cuma

TKŞ: Qadi Muhammed'i unutmayacağız ve ihanet çizgisini yeneceğiz

Rojavalı komünistler Qadi Muhammed ve Mehabad Kürt Cumhuriyeti önderlerinin idam edilmesinin yıldönümünde yaptığı açıklamada, "Qadi Muhammed'in ölümsüzlük yıldönümünde ona ve tüm devrim ölümsüzlerine bir kez daha söz veriyoruz. İhanet çizgisini yeneceğiz. Birleşik, özgür ve sosyalist Kürdistan'ı kuracağız" denildi.

Mehabad Kürt Cumhuriyeti'nin kurucusu Qadi Muhammed ve Cumhuriyet'in yöneticileri Sadri Qadi ve Seyfi Qadi'nin ölümsüzlüğünün yıldönümünde Qamişlo'da açıklama yapıldı. Mehabad'ın Çarçira Meydanı'nda asılarak katledilen liderler için yapılan açıklamada birleşik, özgür ve sosyalist Kürdistan'ı kurma sözü yineleni.

'MEHABAD KÜRT CUMHURİYETİ BİR İLK'
Komünist Devrimci Hareket (TKŞ) Qamişlo'da Arapça ve Kürtçe açıklama yaptı. TKŞ binasında açıklamanın Arapçasını TKŞ temsilcilerinden Abdulhalîm Osman Kürtçesini ise Ronî Qamişlo okudu. Mehabad Kürt Cumhuriyetinin ilanının bir ilk olduğu hatırlatılan açıklamada, "2. emperyalist paylaşım savaşı koşullarında, Sovyetlerin desteğiyle Rojhilatê Kurdistan'da ilk kez Mehabad Kürt Cumhuriyeti ilan edildi. Kürdistan tarihinde ilk kez Kürtler bu küçük toprak parçasında çok önemli bir adım atarak cumhuriyet kurdular" denildi.

'BU DEVLET KÜRT HALKININ BİRLİK VE DEVLET OLMA ARZUSUNU İÇERİYORDU'
Çarçira Meydanı'nda 22 Ocak 1946 tarihinde Qadi Muhammed'in, Mehabad Kürt Cumhuriyeti'nin kuruluşunu ilan ettiği hatırlatılan açıklamada, "Kısa süre varlığını sürdüren bu devlet, Kürt halkının birlik ve devlet olma arzusunu da içeriyordu. Ne yazık ki Kızıl Ordunun bölgeden çekilmek zorunda kalması üzerine İngiltere'nin desteğiyle kendini toparlayan İran, 17 Aralık 1946'da Mehabad'a girdi. 19 Aralık'ta Qadi ve cumhuriyetin ileri gelenleri tutuklandı. 31 Mart 1947'de gece yarısı saat 03.00'te Qadi Muhammed, kardeşi Sadri Qadi ve amcasının oğlu Seyfi Qadi Mehabad'ın Çarçira Meydanı'nda asılarak katledildi. Qadi Mihamed ömrünün son anında Kürtlere şöyle seslendi: 'Ben şu anda ömrümün son zamanlarını yaşıyorum. Allah aşkına artık birbirinize düşmanlık etmeyin, dayanışmayla zalimlerin ve düşmanların karşısında durun. Kendinizi düşmana satmayın. Kürt halkının düşmanları çoktur, zalim ve acımasızdır. Bir halkın başarısının simgesi birlik, beraberlik ve dayanışmadır. Birliğini sağlayamayan ve inancını oluşturamayan her halk, düşmanın baskısıyla karşı karşıya kalacak ve ezilecektir.' Bugün, Kürtlerin büyük önderi Qadi Muhammed'in ölümsüzleşmesinin yıldönümünde, halkımıza onun birlik çağrısını hatırlatıyoruz" ifadelerini kullandı.

'HALKIMIZIN KDP'NİN İHANET ÇİZGİSİNE UYMAMASI GEREKİYOR'
KDP-ENKS çizgisinden uzaklaşma çağrısı yapan TKŞ, "Kürtler gerçek yurtsever partileriyle birlik yolları yaratmalıdır. Bu Kürt halkının uyanışıyla olur. Halkımızın Qadi Muhammed'e ve onun vasiyetine sahip çıkması, KDP'nin ihanet çizgisine uymaması gerekiyor. Qadi Muhammed'in ölümsüzlük yıldönümünde ona ve tüm devrim ölümsüzlerine bir kez daha söz veriyoruz. İhanet çizgisini yeneceğiz. Birleşik, özgür ve sosyalist Kürdistan'ı kuracağız" dedi.