17 Mayıs 2024 Cuma

TKŞ, Kobanê'de Qazî Muhammed ve yoldaşlarını andı

Mehabad Kürt Cumhuriyeti'nin öncülerinden Qazî Muhammed ve yoldaşları Kobanê'de anıldı. Rojavalı komünistler Mehabad Kürt Cumhuriyeti'ne ilişkin yaptıkları eğitim çalışmasında Qazî Muhammed'in özgür Kürdistan mücadelesine önemli bir kaynak olduğunu aktardı.

Komünist Devrimci Hareket (TKŞ), Kobanê'de Mehabad Kürt Cumhuriyeti'ne ilişkin eğitim çalışması yapıyor. Çalışmada Mehabat Kürt Cumhuriyeti'nin öncülerinden Qazî Muhammed ve yoldaşları anıldı. Saygı duruşuyla başlayan anma, sinevizyon gösterimiyle etti.

Ardından eğitime geçildi. Qazî Muhamed'in hayatı ve Mehabad Kürt Cumhuriyeti'nin kuruluşunun anlatıldığı eğitimde, Mehabad'ın özgür Kürdistan mücadelesinde önemli bir ilk adım olduğu aktarıldı. Sunumda, "Bugün Rojava devrimini koruyup büyütürken Mehabad örneği üzerine düşünmeliyiz. Özgücüne güvenmek, ezilen ve inkara uğrayan Kürt halkının birliğinin sağlanması konusunda bu deneyimden dersler çıkarmalıyız. Rojava devrimini sosyalist devrime ulaştırma amacı taşıyan komünistler olarak, Kürt halkının gençleri, kadınlar, Ortadoğu devrimini hedefleyenler olarak Qazî Muhammed ve yoldaşları gibi olmalıyız" denildi.

'SÖMÜRGECİLERE KARŞI DİRENEN YURTSEVERLERİ VE KOMÜNİSTLERİ SAHİPLENMELİYİZ'
Rojava Devrimini ve gerillayı sahiplenmenin önemine dikkat çekilen sunumda, "Rojava devrimini korumak ve yaymak, onu sosyalizmle taçlandırmak boynumuzun borcudur. Bu uğurda sömürgecilere karşı direnen yurtseverleri ve komünistleri, gerillayı sahiplenmeliyiz. Sömürgeci Türk devletiyle el ele verenleri, KDP ve ortaklarını teşhir etmeliyiz" ifadeleri yer aldı.

Qazî Muhammed'in 1947 yılında idam edilmeden önce yazdığı vasiyetin okunduğu eğitimde, "Bu mektup bize, Kürt gençlerine, kadınlarına, bugünün komünistlerine yazıldı. Onun sözleri bize yol göstermeli" denildi.

Eğitime katılanlar da "Buradakilerin anlaması, özellikle gençlerin kavrayabilmesi için tekrar tekrar söylemek gerekir. O günkü şartlar bugünkü gibi değildi. Qazî Muhammed kolay yetişmedi. Okumak, eğitim almak, kendini geliştirmek ve önderlik edebilmek için çok emek verdiler" ifadeleri kullanıldı.