2 Mayıs 2024 Perşembe

TKŞ: Halepçe katliamını unutmayacak, hesabını devrimimizi büyüterek soracağız

Halepçe katliamının 32. yılına ilişkin açıklama yapan Komünist Devrimci Hareket, "Halepçe katliamını unutmayacağız, unutturmayacağız ve hesabını soracağız" denildi.

Komünist Devrimci Hareket (Tevgera Komünist A Şoreşger-TKŞ), Halepçe katliamının 32. yılına ilişkin açıklama yaptı.

TKŞ açıklamasında "İngiliz ve Fransız emperyalistleri Türk, Suriye, Irak ve İran işbirlikçi gerici rejimleri ile Kürdistan'ı dörde bölerek, tam yüz yıllık bir asimilasyonunun, sömürgeciliğin ve katliamın uygulayıcısı oldular. Bu süreçte Irak'ta dört binden fazla köy yakılmış, yıkılmış ve 1 milyondan fazla Kürt göç ettirilmiş, on binlercesi katledilmiştir" denildi.

16 Mart 1988 Halepçe katliamının üzerinden 32 yıl geçti. 32 yıl önce Baas iktidarı ve Saddam Hüseyin, kimyasal ve biyolojik silahlarla kadın, erkek, çocuk, yaşlı 5 binden fazla Halepçeli Kürdü katletti. Açıklamada, "Öyleki bu soykırımcı katliam sonucu, ölenlerin sayısının bu güne kadar kırk bini aştığı biliniyor. Zehirli gazlardan etkilenen ve sakat kalanların sayısının elli binden fazla olduğu söyleniyor. Halepçe katliamı insanlık tarihinde kara bir leke olarak yerini aldı, halkların vicdanında yargılandı ve insanlık suçu olarak mahkum edildi" diye kaydedildi.

Irak'ta Kürt halkının eşitlik ve özgürlük mücadelesini kimyasal ve biyolojik silahlarla yok edeceğini düşünen Saddam Hüseyin ve Baas rejimi, kendi sonunu hazırladığını, ancak Kürt halkının özgürlük mücadelesinin büyümesini ve özgür olmalarını engelleyemediğini ifade edilen açıklamada, "Halepçe'de biyolojik silahlarla özgürlük mücadelesini bastırmaya çalışan sömürgeci siyasetin benzeri, bugün Afrin'de, Serêkaniyê'de, Şengal'de, Girê Spî'de görülüyor. Kadın, çocuk ve yaşlılara, sivil halka karşı kimyasal silah kullanılıyor ve toplu katliamlarla tehdit edilyorlar" diye belirtildi.

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:
"Dün halepçe idi, bugün özgürlüğünü savunmak isteyen Rojava halkları katliamla karşı karşıya. Dün İngiliz-Fransız emperyalistleriydi bugün Amerika ve Rus emperyalistleri sömürgeci devletlerin ordularının yanında çete sürülerini kullanıyorlar. Kitle katliamlarını, uçakla, topla, daha olmazsa kimyasal silahla yapmaya devam ediyorlar, edecekler. Halepçe katliamı yanlızca Kürt halkına karşı yapılmadı, aynı zamanda sesini yükselten tüm ezilen halklara karşı da yapıldı.

"Kürtler boyun eğmediler. Neredeyse iki yüz yıldır işkenceye, göçertmeye, yakılmalara, katliamlara karşı direniş bayrağını, dört parça Kürdistan'da yükseltmeyi bildiler. Ve nihayetinde rojava devrimini dünya halklarının gelecek düşü kılmayı başardılar. Fakat işbirlikçi bölge devletlerinden, emperyalist efendilerine kadar tüm gericilik, bu düşü boğmaya uğraşıyor. Bizi Halepçe katliamından çok daha fazlasıyla tehdit ediyorlar. Ama dahası onlar bu dünyanın lanetlileri ve onların aynasından bize yansıyan hiç bir kurtuluş ışığı görünmüyor.

"Fakat tarih bize gösterdi ki, en gelişmiş savaş araçlarını kullanmak, şehirleri bombalamak, demografyayı değiştirmek, tarihsel gelişmeleri yavaşlatabilir, ama asla geriye döndüremez. Özgürlük, eşitlik, adalet, demokrasi ve barış mücadelesi asla yok edilemez. Tüm gücümüzle ama asla Halepçe'yi unutmaksızın, öfkemizi bilemeliyiz. Özgürlük ve gelecek düşüyle büyük insanlık kurtuluncaya kadar. Mücadelemizi, devrimimizi koruyup büyütmeliyiz. Halepçe katliamını unutmayacağız, unutturmayacağız ve hesabını soracağız."