5 Mayıs 2024 Pazar

TJA Dönem Sözcüsü Gökkan'ın duruşması ertelendi

TJA Dönem Sözcüsü Ayşe Gökkan'ın yargılandığı davanın görülen duruşmasında tutukluluk halinin devamına karar verildi.

Tevgera Jinên Azad (TJA) Dönem Sözcüsü Ayşe Gökkan'a yönelik "örgüt yöneticisi olmak" ve "örgüt üyeliği" iddialarıyla açılan davanın 21. duruşması Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Gökkan'ın Ses Görüntü ve Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya katılması beklenirken oluşan bir sorundan kaynaklı katılamadı. Avukatları Berfin Gökkan, Özüm Vurgun ve Gözde Engin duruşmada hazır bulundu.

Duruşmaya TJA aktivistleri, Rosa Kadın Derneği, bağımsız feministler ve Ayşe'nin ailesi katılmak isterken mahkeme heyeti, izleyici almayacaklarını söyleyerek sadece ailesinden iki kişiyi salona aldı.

Mahkeme başkanı Gökkan'ın celse arası tutukluluk durumunun değerlendirildiği ve tutukluluk halinin devamına karar verildiğini kaydetti.

SAVCI MÜTALAASINI AÇIKLADI
Duruşma savcısı esas hakkındaki mütalaasını açıklayarak, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) faaliyetleri, katıldığı eylem ve etkinlikler, gizli tanık beyanları, Rosa Kadın Derneği'ne üye olması ve TJA içerisinde sorumluluk düzeyinde faaliyet yürüttüğü iddiasıyla birleşen dosyasıyla birlikte ayrı ayrı iki kez "örgüte üye olma" iddiasıyla 30 yıla kadar hapis cezası ve tutukluluğun devamını talep etti. Savcı ayrıca Gökkan'ın, birden fazla örgüt propagandası" suçu işlediği iddiasıyla hakkında 5 yıla kadar hapis cezası istedi.

GÖKKAN'IN AVUKATLARINDAN KARARA İTİRAZ
Gökkan'ın avukatları tutukluluğunun devamı yönünde verilen karara itiraz ettiklerini belirterek birleşen dosyada daha önce beraat kararı aldığını, ancak savcının yine aynı dosyadan ceza isteminde bulunduğuna dikkat çekti. Avukatlar müvekkilleri hakkında açılan 168 dosyadan 600 defa ifade verdiğini hatırlatarak, müvekkillerinin kaçma şüphesinin olmadığı vurgusuyla tahliyesini istedi.

DURUŞMA 13 EYLÜL'E ERTELENDİ
Verilen uzun bir aranın ardından mahkeme kuvvetli suç şüphesi, suçun vasıf ve mahiyeti CMK/100 maddesi gereği adli kontrol tedbirlerinin uygulanamayacağını ileri sürerek tutukluluk halinin devamına karar verdi. Bir sonraki duruşma tarihi 13 Eylül'e erteledi.