1 Mayıs 2024 Çarşamba

Tiyatro Eleştirmenleri Birliği'nden Genco Erkal'a destek açıklaması

Tiyatro Eleştirmenleri Birliği, tweetleri nedeniyle hakkında 4 yıl 8 ay hapis istenen tiyatro sanatçısı Genco Erkal'a destek açıklaması yayımladı.

Tiyatro Eleştirmenleri Birliği, tiyatro sanatçısı Genco Erkal (83) hakkında "Cumhurbaşkanına hakaret" iddiasıyla 4 yıl 8 aya kadar hapis istemiyle iddianame hazırlanmasına "Genco Erkal'ın yolu açıktır ve bu yolda yalnız değildir" başlıklı bir açıklamayla tepki gösterdi.

Yüreği insan sevgisi, yaşama saygı ve tiyatro aşkıyla dolu, sanatını akıl ve bilginin ışığında zarafetle icra eden Genco Erkal'a atfedilen iddiaların şaşkınlık verici olduğu belirtilen açıklamada, "Hakaret bir iletişim yolu değildir, bir çaresizlik ifadesidir. Oysa Genco Erkal, tiyatronun sunduğu düşünsel diyalogun ustasıdır, hakaret etmeye gerek duymadan sözünü söylemenin erbabıdır" denildi.

Açıklamada, "Ömrünün 60 yılını tutkuyla tiyatroya adayan değerli sanatçımız demokrasi, özgür düşünce, insanca yaşama hakkı ve adalet ekseninde sorgulayarak oluşturduğu yapıtlarıyla ülkemizin politik geçmişinin alternatif tarihini yazan belleklerden biridir. Yolculuğu zorlu olmuştur ancak geçmişte olduğu gibi, bugün de yalnız değildir" diye belirtildi.

NE OLMUŞTU?
Genco Erkal 16 Nisan'da, 2016'dan bu yana yaptığı Twitter paylaşımlarının incelendiğini ve bazı paylaşımları sebebiyle "Cumhurbaşkanına hakaret" iddiasıyla hakkında soruşturma açıldığını açıklamıştı. 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, Erkal'ın 4 yıl 8 aya kadar hapsi istenmişti.