4 Mayıs 2024 Cumartesi

TİP Ekoloji Bürosu: İktidar Dersim yangınını söndürmeye değil gönüllüleri engellemeye çalışıyor

TİP Ekoloji Bürosu, Dersim'de on gündür devam eden yangına ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, "Ormanlarımız, doğal varlıklarımız iktidarın siyasi çıkarlarına kurban edilemez. Yangın söndürme çalışmaları, gönüllülerin katkılarını da alarak derhal hızlandırılmalı, kamuoyuna gerekli bilgilendirme yapılmalıdır" dedi. 

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Ekoloji Bürosu, Dersim'in Hozat bölgesinde başlayan ve on gündür devam eden yangınlara ilişkin Dersim, Hozat Belediyeleri ve Dersim Dernekleri Federasyonu ile yapılan görüşmelerin sonucunu kamuoyuyla paylaştı. 

Açıklamada, "Derin vadilere ve engebeli arazi yapısına sahip yangın bölgesinde hem havadan müdahalenin, hem de OGM müdürlüğünün personelinin karadan müdahale çalışmalarının yetersiz olduğu; Ovacık'ın Hinzori, Camurek ve Kakber mezralarındaki yangın alanına doğru yol açma çalışmaları imkansızlaştığı gerekçesiyle durdurulduğu, Kakaber'deki yangının köyün 1,5 kilometre yakınına eriştiği bilgisi edinilmiştir" denildi. 

Yangına müdahalede yetersizlik bu kadar açıkken bölgede yaşayan ve arazi yapısını bilen yöre insanının, yerel kurumların ve gönüllülerin yangın söndürme çalışmalarına katılmalarının engellendiğini belirten TİP Ekoloji Bürosu, Dersim'deki il ve ilçe belediye yetkililerinin yangın bölgesinde faaliyet ve temaslarının keyfi bir şekilde sınırlandığını ifade etti. 

TİP Ekoloji Bürosu'nun açıklaması şöyle devam etti: "Görülüyor ki iktidarın atanmış valilik ve kaymakamlık makamları, yangına müdahale için göstermeleri gereken çabanın çok daha fazlasını yurttaşları, seçilmiş demokratik kurumları engellemek için göstermekte, kamuoyunun bilgiye erişimini kısıtlamaktadır .

Ormanlarımız, doğal varlıklarımız iktidarın siyasi çıkarlarına kurban edilemez. Yangın söndürme çalışmaları, gönüllülerin katkılarını da alarak derhal hızlandırılmalı, kamuoyuna gerekli bilgilendirme yapılmalıdır."