21 Mayıs 2024 Salı

TİP Başkanı Baş: AKP halk düşmanıdır

AKP'nin halk düşmanı olduğunu belirten TİP Genel Başkanı Erkan Baş, "Rejim alçakça bir son saldırıya girişmiştir. Bu saldırı, kendi düşmanca politikalarına direnebilecek hangi kurumsal güç varsa, meslek örgütleri ve baroların ortadan kaldırılması hedeflenmektedir" diye belirtti.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Erkan Baş, Meclis'te haftalık basın toplantısı düzenledi.

AKP'nin işçilerin kıdem tazminatına göz dikmesine ilişkin konuşan Baş "Tercih demiştim. Evet tercih anındayız. Tek bir adam ve çevresindeki zenginlerin kişisel ikbali için yaptığı son hamlelerin içindeyiz" ifadelerine kullandı.

Erkan Baş "Saray Rejimi'nin yaptığı halkı sırtından hançerleme çabasıdır. Çorlu'da adına 'tren kazası' dedikleri cinayete karşı… Rant uğruna girişilen çevre talanına karşı… Kadın cinayetlerine karşı… LGBTİ+ bireylere uygulanan ayrımcılığa karşı… Halkımıza dönük saldırılara karşı kurumsal bir savunma rolü üstlenen avukatlar ve onların örgütleri yani barolar tasfiye edilmek isteniyor" diye kaydetti.

'AKP HALK DÜŞMANIDIR'
Rejimin emek düşmanı, özgürlük düşmanı, kadın düşmanı, genç düşmanı olduğunu vurgulayan Baş, AKP'nin halk düşmanı politikalarını teşhir ettiklerini söyledi. Baş, "Ancak tarihin bu anında, bu rejim alçakça bir son saldırıya girişmiştir. Bu saldırı, kendi düşmanca politikalarına direnebilecek hangi kurumsal güç varsa, meslek örgütleri ve baroların ortadan kaldırılması hedeflenmektedir" diye belirtti.

Baş konuşmasını şöyle sürdürdü: "Her birimiz tek tek yalnızlaştırılmak, halka düşmanca politikalar, şiddet, cinayetler, ayrımcılık, yobazlık karşısında tek başımıza bırakılmak isteniyoruz. Baroları bölüp, parçalama politikası aslında halkı bölüp parçalama, savunmasız bırakma anlamına gelir. Bu saldırının bir başka boyutu kıdem tazminatıyla ilgilidir.

"Yıllardır emeğimizle alın terimizle, dişimizle tırnağımızla biriktirdiğimiz hakkımız olan kıdem tazminatımız elimizden alınmak isteniyor. Emekçiye söyleniyor: 'Senin alın terinin hakkını, kıdem tazminatını ben sıcak para için kullanacağım. Sana tazminatının üçte birini zaten hiç vermeyeceğim. Geri kalanını da canım nasıl isterse, azar azar vermeye başlayacağım. Ama büyük kısmını vermeyeceğim, sen ölünce hepsi benim olacak' Henüz taslak olarak önümüze koymaktan korktukları ama kendi ajansları Anadolu Ajansı'na sızdırdıkları plan işte özetle budur. Dahası da var: 25 yaş altında işsiz olan milyonlara, çalışın ama tazminatsız çalışın denmektedir. Emekliliği gasp edilen 50 yaş üstü yurttaşlarımıza çalışın ama tazminatsız çalışın denmektedir. Uzatmayalım, karmaşıklaştırmayalım, adını koyalım: Bunun adı ihanet planıdır."

Halkların AKP'nin tüm saldırılarına rağmen direnmeye devam ettiğini ve ne yapılırsa yapılsın teslim alınamadığını belirten Erkan Baş, "Saray rejimini yıkarak bu süreci geçireceğiz" ifadelerini kullandı.

'BU KAVGA TOPYEKÜN BİR ÖZGÜRLÜK KAVGASIDIR'
Baş konuşmasına şöyle devam etti:
"Saray rejiminin bugün denediği işte bu direnişi, bu isyanı, bu bir aradalığı kırmaktır. Bu alçakça girişim son olacaktır. Ya direnişimiz kırılacak, ya saldırıyı kıracağız. Ya bölünüp parçalanacak, elimizde ne var ne yoksa teslim edeceğiz ya da Saray rejimini yıkarak bu süreci geçireceğiz.

"Bugün başta İstanbul Çağlayan olmak üzere pek çok yerde adaletin, hukukun asli unsurlarından savunmanın, 'faşizme karşı omuz omuza' birleşik yürüyüşü bu nedenle önemlidir. Kıdem tazminatına karşı milyonlarca işçi ile, salgınla turizm gelir sağlığına tercih edilen gençler ile bu haykırışı meydanlarda, alanlarda daha fazla büyüteceğimizi ilan ediyoruz. Bu kavga, topyekün bir özgürlük kavgasıdır. Sokaklarda yükselen bu sesler ülkemizin kurtuluşa yaklaştığını gösteriyor."

'TİP GEREKLİ SEÇİM YETERLİLİĞİ BARAJINI AŞMIŞTIR'
"Bu mücadele belki ilk bakışta birbirini görmeyen farklı zeminlerde emekçiler lehine gelişmektedir" ifadelerini kullanan Baş, "Bu kapsamda önemli bir haberi yurttaşlarımızla paylaşmak istiyoruz" diyerek, TİP'in seçim yeterliliği aldığını duyurdu. Baş, TİP'in yeni kurulmasına rağmen il ve ilçe örgütlenmelerini tamamladığını ve seçime girebilmek için gerekli olan yasal örgütlenme barajını aştığını söyledi.