26 Nisan 2024 Cuma

Timtik ve Ünsal için bir çok kentte eylem: Ebru ve Aytaş yaşasın

Ölüm orucu direnişini sürdüren avukatlar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal için bir çok ilde yapılan eylemlerde, taleplerinin derhal karşılanarak tahliyeleri istendi. 

"Adil yargılanma" talebiyle başladıkları ölüm orucu direnişini 225. gününde sürdüren avukatlar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal için İzmir, Mersin, Hatay ve Van'da yapılan eylemlerle adalet istendi.

İZMİR
İzmir Barosu, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), İnsan Hakları Derneği (İHD), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) İzmir Şubesi, Türkiye İnsan Hakları Vakfı İzmir Temsilciliği'nin çağrısıyla Alsancak'taki Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde yapılan eylemde direnişte olan avukatlar Timtik ve Ünsal'ın fotoğraflarının yer aldığı, "Ebru ve Aytaç yaşasın" yazılı pankart açıldı.

HDP İzmir İl Eşbaşkanı Besriye Tekgür'ün de aralarında olduğu çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütünün katıldığı eylemde söz alan İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel, "Herkesin Ebru ve Aytaç'ı yaşatmak için mücadele etmesi gerek" dedi.

Yapılan açıklamada, Timtik ve Ünsal'ın adil yargılama ve adaletin sağlanması taleplerini güçlendirmek için ölüm orucunda olduğu belirtildi. Açıklamada, "Herkes bilmeli, bizler meslek örgütleri ve demokratik kitle örgütleri olarak taleplerini tartışmasız bir şekilde destekliyoruz. Yargıtay'ı bir an önce karar vermeye ve adil yargılanma hakkının gereklerini dikkate almaya çağırıyoruz. Ebru ve Aytaç'ın tutulduğu hastanenin yönetici ve doktorlarını meslek etiğinin gereklerini hatırlamaya çağırıyoruz. Ebru ve Aytaç'ın sağlık raporlarını avukatlarından gizliyorsunuz. Bu suçtur. Sizin göreviniz bireyleri zorla müdahale ile tehdit etmeyi değil aksine insan onuruna sahip çıkmayı içerir" ifadeleri yer aldı.

MERSİN
Mersin Barosu, ÖHD ve ÇHD üyesi avukatların ölüm orucundaki tutuklu meslektaşları Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal'ın durumuna dikkat çekmek amacıyla başlattıkları "Adalet Nöbeti"ne 9'uncu gününde devam etti. Mersin Adliyesi önünde bir araya gelen avukatlara kentteki siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcileri de destek verdi.

ÖHD Mersin Şube Eşbaşkanı Hoşyar Sarıyıldız, sürdürdükleri Adalet Nöbeti'ne bundan sonra İstanbul'da Timtik ve Ünsal'ın bulunduğu hastane ve Çağlayan Adliyesi önünde devam edeceklerini duyurdu. Sarıyıldız, Timtik ve Ünsal'ın talepleri yerine getirilene kadar mücadele edeceklerini belirterek, kendileriyle dayanışma içerisinde olanlara teşekkür etti.

Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz ise, Timtik ve Ünsal'ın adil yargılanma talebiyle ölüm orucunda olduğunu anımsatarak, "Bu ülkede hukukçularda adil yargılanma hakkında şikayet ediyorlarsa; o ülkede hukuk bitmiş demektir" dedi. Adil yargılanma talebiyle baroların da mücadele ettiğini vurgulayan Yeşilboğaz, "Bu ülkede ölümleri yaşamı kutsayalım. İnsanları yaşatalım. Birlik, beraberlik ve adalet içerisinde eşit bir şekilde yaşayalım" diyerek, geç olmadan taleplerin yerine getirilmesini istedi.

Konuşmalarda ardından etkinlik oturma eylemiyle son buldu.

VAN
ÖHD Van Şubesi de Van Barosu Tahir Elçi Konferans Salonu'nda açıklama yaptı. HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede'nin de katıldığı açıklamada konuşan ÖHD Van Şube Yöneticisi Avukat Ebru Demirtepe, meslektaşlarının hayatlarının tehlikede olduğunu ve tahliye edilmeleri gerektiğini ifade etti.

Ünsal ve Timtik'in eylemlerinin bireysel talepleri olmadığını belirten Demirtepe, "Meslektaşlarımızın adil yargılanma talebi bu ülkede yaşayan 84 milyon vatandaşın talebidir. Taleplerini haklı ve meşru görüyoruz. Van'dan bir kere daha soruyoruz; neyi bekliyorsunuz meslektaşlarımızın ölmesini mi?" diye konuştu.

HATAY
HDP Hatay İl Örgütü de Timtik ve Ünsal'ın durumuna dikkat çekmek amacıyla partilerinin İskenderun ilçe örgütü binasında basın toplantısı düzenledi. HDP İl Eşbaşkan Kerem Nalbant yaptığı açıklamada, devletin temel sorumluluğun insanları yaşatmak olduğunu belirterek, "Elinde yetkileri bulunduranlar, ölümler olmadan harekete geçmelidirler" dedi.

Nalbant, "Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal bedenleri ölüm orucuna yatırmaları 18 yıldır bu iktidarın, yalanına, talanına, hukuksuzluğuna ve adaletsizliğine karşı bir çığlıktır. Bu çığlığa sahip çıkmak ve büyütmek; Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal'a nefes olup, yaşamlarına katkı sunmaktadır", diyerek tüm duyarlı ve vicdan sahibi kamuoyunu Timtik ve Ünsal'a sahip çıkmaya davet etti.