27 Nisan 2024 Cumartesi

THY personeline tehdit: Sık hasta olup, makul süreyi aşarsanız idari yaptırım söz konusu

THY, Koronavirüs nedeniyle yüksek risk altında olan personeline gönderdiği mesajda, hastıklar durumunda yapılacak devamsızlıklar nedeniyle idari yaptırım uygulanacağını kaydetti.

Her gün dünyanın çeşitli bölgelerinden yüzlerce insanla temas etmek zorunda kaldıkları için yüksek risk altında olan Türk Hava Yolları (THY) personeline, "fazla izin kullanmayın" uyarısı yapıldı. 

BirGün'den Hüseyin Şimşek'in haberine göre Korona Virüs'e karşı uzmanlar "evden çıkmayın", "kalabalıklara girmeyin" uyarısı yaparken, THY Personel Yönetimi Şefliği tarafından, personele gönderilen, "Ocak, Şubat İstirahat Raporu, Vizite Kullanımı Hakkında Bilgilendirme" başlıklı elektronik mesajda, "Emsal görevde çalışanlarımıza göre istirahat rapor sayınıza bağlı devamsızlığınız fazla olduğunda operasyonel ve iş gücü planlamalarında aksaklıklara ve iş yerinde bir takım olumsuzluklara sebep olursunuz. Sık hastalanmaya bağlı bu devamsızlıklar makul süreleri aştığında da idari yaptırım söz konusu olabileceğinden hastalıklara karşı koruyucu önlemler almanızı ve sağlığınıza daha fazla özen göstermenizi rica ediyoruz" denildi.

İŞVERENİN İDARİ YAPTIRIM UYGULAMA HAKKI YOK
4857 sayılı İş Kanunu'na göre, hastalık veya kaza durumunda istirahat raporu alarak işe gitmeme hakkı bulunan personelin aile hekimlerinden de iki kez 10'ar gün rapor alma hakkı bulunuyor. Usulüne uygun ve yasal sürelerle sınırlı raporlardan dolayı personel hakkında işverenin idari yaptırım uygulama hakkı bulunmuyor.

KORONAVİRÜS HASTALARI THY'Yİ KULLANMIŞ 
Öte yandan Türkiye'de koronavirüs tespit edilmeden önce Singapur'da koronavirüs bulaştığı belirlenen bir yolcunun THY uçağı ile yolculuk ettiği ortaya çıktı. Uçak 5 Mart'ta "boş bir şekilde" Türkiye'ye geri gönderildi, uçuş görevlileri de karantinaya alındı. İran'daki vatandaşları getiren THY uçağının görevlileri de bir süre karantinada tutuldu. Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) 86 yaşındaki bir koronavirüs hastasının da uçakla Türkiye üzerinden ABD'ye gittiği açıklandı.