6 Mayıs 2024 Pazartesi

The Elysium Hotel koronavirüsü fırsata çevirdi: İşçilere ücretsiz izin dayatması

Koronavirüs salgınıyla mücadeleyi fırsata dönüştüren The Elysium Hotel patronu, işçileri ücretsiz izne çıkmaya zorluyor. Kendilerinin iyiliği için olduğu iddiasıyla ücretsiz izin formunu imzalamaya zorlandıklarını dile getiren otel işçilerinden Tekin, kamuoyuna dayanışma çağrısı yaptı.

Koronavirüs salgınına karşı iktidar "evde kal" çağrısı yaparken, işçi ve emekçlieri çalışmaya zorluyor

Salgının yarattığı krizi fırsata çeviren patronlar ise işçileri sömürmeye, emeklerinin karşılığını vermemeye ve ücretsiz izne çıkarmaya zorluyor. Bunlardan biri de The Elysium Otel.

Ofton İnşaat bünyesinde yer alan üç otelden biri olan beş yıldızlı The Elysium patronu çalışanları ücretsiz izne çıkmaya zorluyor. Buna ilişkin de işçilere belge imzalatıyor. Tüm Otel ve Turizm İşçileri Sendikası (OTİS) üyesi Nizamettin Tekin, ETHA'ya süreci aktardı. İki aydır maaşlarını alamadıklarını kaydeden Tekin, "Zaten maaşımızı alamıyoruz, şimdi de ücretsiz izin formu doldurtuyorlar" dedi.

Formda koronavirüse ilişkin alınması gereken önlemler kapsamında otelin kapanması gerektiği bilgisinin yer aldığını söyleyen Tekin, "Ofton bünyesinde Double Three By Hilton ve Elysium Styles Taksim var. İkisi kapandı zaten. Bize de otel kapanabilir diye formu imzalamamız dayatılıyor, bunu da işçinin talebi olarak gösteriyorlar" diye konuştu.

İçeride kalan iki aylık maaşları için yapılan konuşmalarda sürekli gün verildiğini ancak her defasında ertelendiğini belirten Tekin, "Eylem ve etkinlikler yasaklandı. Zaten koronavirüs salgını duyulduğunda da çalışanlar için koruyucu hiçbir önlem alınmadı. Otele sürekli misafir geliyordu, aralarında hasta olanlar vardı. Ve biz onlara hizmet ettik, odalarına girdik. Bize misafirler ile ilgili hiçbir bilgi vermediler. İşveren bu süreci fırsatçılığa döktü. İşçiler kaygılı, maaşlarını zaten alamıyorlar. Şimdi bir de ücretsiz izine çıkarılma durumu var, sokağa çıkma yasağı da gündemde. İşçiler ne yapacak, mağdur ediliyoruz" dedi.