19 Mayıs 2024 Pazar

THD: Kullanıp atılan plastikler yasaklansın

15 Mart Dünya Tüketici Hakları Günü'ne ilişkin açıklama yayınlayan Tüketici Hakları Derneği "İnsanlar, hayvanlar, canlılar ve doğa için büyük tehlike oluşturan kullanıp atılan plastikler yasaklansın" diye belirtti.

Tüketici Hakları Derneği'nin (THD) de üyesi olduğu Uluslararası Tüketici Örgütü (Consumers International) bu yıl 15 Mart Dünya Tüketici Hakları Gününe ilişkin yapılacak etkinliklerin odak noktası ve konusunu "Plastik kirliliğine karşı küresel bir tüketici hareketi" olarak belirledi.

Avrupa Birliği ülkelerinde 1 Temmuz 2021 tarihinden itibaren yasaklama kararı alınan 'kullanıp atılan plastiklerin' Türkiye'de de yasaklanması ve tüketiciler tarafından kullanılmaması için THD, 1 Mart 2021 tarihinden itibaren "Kullanıp atılan plastikler yasaklansın" kampanyası başlatmıştı.

THD tarafından yapılan yazılı açıklamada, kampanya ile kullanıp atılan plastiklerin üretiminin, tüketiminin, ithalatının ve ihracatının yasaklanmasını amaçladıklarını belirtti.

Açıklamada, yoğun olarak kullanıp atılan plastikler şöyle sıralandı: Plastik çatal, kaşık, bıçak, tabak, bardak, çeşitli ve hazır gıda, yiyecek ve içecekler için kullanılan plastik ambalajlar ile plastik kutular, şişeler, kaplar. Çay ve kahve karıştırmak için kullanılan plastik karıştırma çubukları, plastik pipetler. Plastik kulak çöpü, plastik balon çubuklar.

Tüketici Hakları Derneği kullanıp atılan plastiklerin zararlarını işe sıraladı:
🔹Kullanıp atılan plastikler doğa katliamına neden oluyor.
🔹İnsan ve hayvan sağlığına zarar veriyor.
🔹Çevrede, doğada, akarsularda, nehirlerde, göllerde, denizlerde, toprakta yaşayan tüm canlılara ve biyoçeşitliliğe zarar veriyor. Söz konusu ortamların çeşitli şekillerde kirlenmesine neden oluyor.
🔹İnsanlarda kansere neden olabilen kullanıp atılan plastikler her yıl bir milyar kuşun ve çeşitli hayvanların ölümüne neden oluyor.
🔹Bir milyon deniz kuşu, kullanıp atılan plastik kirliliği nedeniyle ölüyor.
🔹Bu gidişle, denizlerde balıktan çok plastik olacak.
🔹Kullanıp atılan plastikler yediğimiz ve içtiğimiz gıdalara, soluduğumuz havaya zarar veriyor.
🔹Kullanıp atılan plastikler biyolojik olarak ayrışmıyor ve doğadaki çözünme süreci 400 yıldan daha uzun bir zaman alıyor. Bu sürecin sonunda da tam olarak çözünmüyor. Yalnızca mikro ve nano plastik denilen küçük küçük ve çok küçük parçalara ayrılıyor.
 
Mikro ve nano plastikler, dünya çapında öncelikli kirleticiler olarak dikkate alındığı ifade edilen açıklamada, "Günümüzde tükettiğimiz gıdalar, içtiğimiz su, soluduğumuz hava mikro ve nano plastik kirliliği içermektedir. Dolayısıyla, yediğimiz gıdalarla, içtiğimiz sularla, soluduğumuz hava ile birlikte nano ve mikro plastikleri yiyoruz, içiyoruz, soluyoruz" denildi.

Kullanıp atılan plastiklerin alternatifi olarak yeniden kullanılabilir / doldurulabilir ambalaj seçeneklerinin üretimi doğru ve kalıcı bir çözüm olduğu vurgulanan açıklamada, "İnsanlar, hayvanlar, canlılar ve doğa için büyük bir tehlike oluşturan kullanıp atılan plastiklerin yasaklanması kampanyasını destekleyelim. Tüketiciler olarak, kullanıp atılan plastik malzemeler ile plastik ambalajlı yiyecekleri, içecekleri, diğer plastik ambalajlı ürünleri satın almayalım, kullanmayalım. İnsanlar, hayvanlar, canlılar ve doğa için büyük tehlike oluşturan kullanıp atılan plastikler yasaklansın" diye belirtti.