11 Mayıs 2024 Cumartesi

THD, CİMER'e dilekçe eylemi başlattı

Sağlık Bakanlığının sadece doktorlara iyileştirme yapmasına ilişkin CİMER'e dilekçe eylemi başlatan THD, "Açlık sınırının altındaki maaşlarımız insanca yaşayacak düzeye çıkarılsın" dedi.

Türk Hemşireler Derneği (THD), Sağlık Bakanlığının sadece doktorlara iyileştirme yapmasına ilişkin CİMER'e dilekçe eylemi başlattı.

THD dilekçesinde, "Hemşireleri ve diğer sağlık emekçilerini dışarıda bırakan bu teklifin ve yasama organı kararının Anayasa'nın başta eşitlik ilkesine, çalışanların korunması ödevine ve hukuk devleti ilkesine aykırı olduğunu düşünmekteyiz" dedi.

Bu uygulamanın hemşirelerin ve diğer sağlık çalışanlarının maddi ve manevi varlıklarını koruma hakkını da ihlal ettiğini belirten THD dilekçede şu ifadelere yer verdi:

"Buradaki hukuk ve adalet sorunu elbette hekimlere ve diş hekimlerine ek ödeme yolu ile ücret artışı sağlanması değil, artışın salt iki meslek grubu ile sınırlı tutulması, hemşirelerin ve sağlık ekibi üyelerine negatif bir ayrımcılık yapılmasıdır. Türkiye'nin tarafı olduğu pek çok sözleşmede özellikle de Birleşmiş Milletler Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Sözleşmesi'nin 7. maddesinde, Devletler çalışanlarına emeklerine uygun adil bir ücret sağlamak ve eşitlik ilkesine uygun hareket etmekle yükümlü tutulmuştur.

"Hemşirelere ve diğer sağlık çalışanlarına yapılan bu negatif ayrımcılığı giderecek bir yasal düzenleme yapılmasını, açlık sınırının altında kalan maaşlarımızın, insanca yaşamayı mümkün kılacak düzeye çıkarılmasını talep ediyorum."