8 Mayıs 2024 Çarşamba

TGS'den 10 Ocak açıklaması: Neyi kutlayalım

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği'nin tutsak gazeteci sayısını 62 olarak açıklamasına rağmen, 34 gazetecinin hapishanede olduğunu belirten TGS, mesleğe dönük saldırılara dikkat çekti ve "Neyi kutlayalım" dedi.

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'ne yine birçok sorunla girildiğinin altını çizen Türkiye Gazeteciler Sendikası, "Neyi kutlayalım" sorusunu yöneltti. Medya sektöründe işsizliğin yüzde 35'i geçtiği, gazetecilerin adil bir ücret ve insanca çalışma koşullarından mahrum bırakıldığını, yapılan haberler nedeniyle sansüre uğrandığını ya da otosansüre zorlandıklarını, belirten TGSİ resmi basın kartına erişimde engelin de devam ettiğini kaydetti. 

Öte yandan Dicle Fırat Gazeteciler Derneği'nin raporuna göre tutsak gazeteci sayısı Ocak 2022 itibariyle 21 iken, "34 meslektaşımızın cezaevlerinde tutuklu" dedi. 

TGS, sendikasız-güvencesiz bir çalışmanın dayatıldığını belirtti ve 10 Ocak'ın medya sektörü için bir mücadele günü sayılması gerektiğini dile getirdi. 

TGS'nin 2021 yılına ilişkin verileri şöyle: 
* "En az 130 davada 250 gazeteci haberleri nedeniyle yargılandı. En az 50 gazeteci gazetecilik faaliyeti nedeniyle gözaltına alındı.
* RTÜK 23'ü Halk TV'ye, 21'i TELE 1'e, 15'i Fox TV'ye, 8'i KRT'ye ve 4'ü Habertürk'e olmak üzere 71 kararla televizyonlara 21 milyon 500 bin lira idari para cezası verdi. 
* Basın İlân Kurumu; Cumhuriyet, Evrensel, BirGün ve Sözcü başta olmak üzere gazetelere 115 gün ilan kesme cezası uyguladı."

TGS, "Ancak bütün bu karanlık tabloya rağmen gazeteciler örgütlenerek çıkış yolunu herkese gösterdi. Sektörde sendikalaşma oranı yüzde 8,4'e çıktı. Sadece son bir yılda Ege İz Gazete, AFP Türkiye, Cumhuriyet gazetesi, Dokuz 8 Haber, BBC Türkiye ve AP Türkiye sendikalı işyerlerimiz arasına katıldı. FOX TV ve Halk TV işverenlerinin sendikal yetkimize yaptığı itirazlar yargıdan dönünce medyada sendikalı iş yeri sayısı daha da yükselecek. İş güvencesinin sağlandığı, adil bir ücret ve çalışma düzeninin olduğu, özgürce haber yapabildiğimiz ve haberlerimiz nedeniyle yargılanmadığımız günleri birlikte inşa" dedi.