19 Mayıs 2024 Pazar

TGS: Hürriyet’te yetki aldığımız halde belge verilmedi 

TGS, Hürriyet'te çoğunluk sendikalı olmasına rağmen Bakanlığın yetki vermediğini belitti, mücadeleden vazgeçmeyeceklerini vurguladı.

Türkiye Gazetecileri Sendikası (TGS), Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık AŞ'de 4 Kasım günü yetki için yeterli çoğunluğu sağlamalarına rağmen Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yetki başvurusunun kabul edilmemesi ile ilgili Şişli'de bulunan TGS Akademi'de avukatların katılımıyla basın toplantısı düzenledi.

Basın açıklamasında konuşan TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, sendikanın yetki almak için gerekli çoğunluğu hem sayısal hem de hukuken elde ettiğini hatırlattı ve "Bakanlığın izaha muhtaç ve işverenin yasa dışı hamleleri nedeniyle TGS'ye yetki belgesi verilmedi. Bakanlığın yetki tespiti ile ilgili verdiği yanıtta Hürriyet'in 940 çalışanı olması nedeniyle yetki için gereken çoğunluğa ulaşılmadığı iddia edildi" diye söze başladı.

'ÇALIŞAN SAYISINDAKİ DEĞİŞİM İZAHA MUHTAÇTIR'
"Bakanlığa yetki için resmi yazının yazıldığı 4 Kasım tarihinden, Bakanlığın yanıt dilekçesindeki tarih olan 11 Kasım'a kadar geçen sürede Hürriyet'in çalışan sayısındaki değişim izaha muhtaçtır" diyen Durmuş, başvuruyu her ayın ilk günlerinde "kamu.turkiye.gov.tr" adresinden açıklanan 'İşkolu İşyeri Listesi'ne göre yaptıklarını vurguladı.

"Her ayın ilk veya ikinci günü yayınlanan aylık raporlar, neden Kasım ayında tarihinde ilk defa 11 gün sonra yayınlanmıştır?" diye soran Durmuş, Ekim ayında 45 çalışanının işine "işletmesel" sebeple son verdiğini açıklayan Hürriyet’in, aynı dönemde hangi sebeple 100 yeni çalışanı işe aldığını sordu. 

Bu 100 kişinin daha önce hiçbir işyerinde işe başlamadığı tespit ettiklerini belirten Durmuş "Hürriyet işe aldığını iddia ettiği bu 100 çalışan gerçekten var mıdır?" dedi.

İşverenin, çalışan sayısındaki bu izaha muhtaç artışla birlikte, işten attığı 46 kişiyi sendika nedeniyle işten attığını kabul etmiş olduğuna işaret eden Durmuş, TGS üyeleri ve Hürriyet çalışanlarına seslenerek şöyle dedi: "Düşük ücrete ve güvencesiz çalışmaya itiraz ediyorsanız, gazetecilik yapmanız engelleniyorsa, bir gün evinize gönderilecek tebligatla gayri ahlaki bir şekilde işinizden uzaklaştırılmak istemiyorsanız TGS çatısı altında buluşarak haklı mücadelemizi büyütmeliyiz." 

Durmuş, "Gasp edilen yetkimiz verilene kadar bu mücadeleden vazgeçmeyeceğiz" dedi.