16 Nisan 2024 Salı

TGS Ankara'da gazetecilere yönelik polis şiddetini şikayet etti

Türkiye Gazeteciler Sendikası, Ankara polisinin eylemlerde gazetecilere yönelik baskısı, kalkanlarıyla görüntü alınmasını engellemesi hakkında suç duyurusunda bulundu.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Ankara Şubesi, Ankara'da polisin gazetecilerin haber yapmasına yönelik çıkardığı engeller ve baskılara ilişkin suç duyurusunda bulundu.

Ankara Adliyesi önünde yapılan basın açıklamasında konuşan TGS Ankara Şube Başkanı Esra Koçak, "Son aylarda pandemi koşulları gerekçe gösterilerek Ankara'da gazetecilere yönelik polis müdahalesinde bir artış yaşanıyor. Gazeteciler haber takibi sırasında Ankara Emniyetinde görevli kolluk kuvvetleri tarafından hem fiziksel hem de sosyal şiddete maruz kalıyor. Gazeteciler eylemleri takip ederken halkın haber alma hakkı için görev yapıyorlar. Burada bir insan hakları ihlali olduğunu söyleyebiliriz. Ankara Emniyetinin uygulamasının yaygın ve sistematik hale geldiğini söyleyebiliriz" dedi.

Ankara'da Boğaziçi Üniversitesi eylemlerine destek amacıyla yapılan eylemden örnek veren Koçak, polisin gazetecilere "görüntü çekme", "buradan uzaklaş", "sen kimsin" dediğini, basın emekçilerini ittiğini ve kalkanlarını kaldırarak görüntü almalarını engellediğini belirten Koçak, bunun haber alma hakkını, basın ve ifade özgürlüğünü engelleme girişimi olduğunu söyledi.

Alanda gazetecilerin karşılaştığı bu tavırların hem Anayasaya hem Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne hem de Anayasa Mahkemesi kararlarına aykırı olduğunu ifade eden Koçak, "TGS olarak meslektaşlarımızın uğradıkları her türlü şiddette onların yanında olmayı görev bildik. Bugün de aynı görevi devam ettirmek için buradayız. Şikayetimize konu olan birçok olay var. Sadece Boğaziçi eylemlerinde değil, Meclis önünde yapılan eylemlerde de bunu gördük. Çoklu baro sistemine karşı eylemlerde de meslektaşlarımız engellenmek istendi. Yapılmak istenen gazetecilere görevlerinin yaptırılmaması ve halka haber ulaştırmalarının engellenmesidir. Mücadelemize devam edeceğiz" dedi.