19 Mayıs 2024 Pazar

Tez-Koop-İş: Tasarı geri çekilsin

Tez-Koop-İş Sendikası Genel Başkanı Haydar Özdemiroğlu, Meclis'te görüşülen kanun ile TİS, grev başta olmak üzere işçilerin haklarını gasp edilen tasarının geri çekilmesini istedi, konfederasyonlara ve sendikalara seslerini yükseltmeleri için çağrı yaptı.

Tez-Koop-İş Sendikası Genel Başkanı Haydar Özdemiroğlu, Meclise sunulan "Covid-19 Salgınının Ekonomik ve Sosyal Hayata Etkilerinin Azaltılması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"ne ilişkin açıklama yaptı.

Teklif ile işten çıkarmaların ve ücretsiz izinlerin yasalaştığını kaydeden Özdemiroğlu, "6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu kapsamında düzelenen toplu iş sözleşmelerinin yapılması, toplu iş uyuşmazlıklarının çözümü ile grev ve lokavta ilişkin süreçler üç ay süreyle durdurulurken bu süre cumhurbaşkanın istemine bağlı olarak üç ay daha uzatılabilecektir" dedi. 

"Sözümüz açıktır" diyen Özdemiroğlu, kanun teklifinin bu hükümlerinin, doğrudan doğruya sendikal hak ve özgürlüklere saldırı olduğunu vurguladı. 

Özdemiroğlu, şu uyarıları yaptı:

-Toplu iş sözleşmelerinin yapılması, iş uyuşmazlıklarının çözümü ve grev hakkının askıya alınması ya da durdurulması, Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere ve Anayasa’ya açık biçimde aykırıdır. Çünkü toplu iş sözleşmesi ve grev hakları Anayasa’nın temel hak ve özgürlüklerindendir.

-Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin askıya alınması ile grev hakkının engellenmesi, ekonomik ve sosyal haklarının korunmasını ve geliştirilmesini bekleyen tüm işçilerin zorlaşan yaşam koşullarına mahkum edilmesi anlamını taşımaktadır.

-Bir ülkede sendikal hak ve özgürlükler, demokrasinin temel ölçütlerinden biridir. Kanun teklifi özgürlükleri tanımayan, ona darbe vuran özellikler taşımaktadır."

Tasarının sadece sosyal devlet değil, hukuk devleti ilkelerini de tahrip edeceği belirten Özdemiroğlu, tüm konfederasyon ve sendikalara seslerini yükseltme çağrısı yaptı, sınıfsal, sosyal ve tarihsel duyarlılık ile davranmarını istedi.

Özdemiroğlu, kanun teklifinin görüşülmeden geri çekilmesini istedi.