7 Mayıs 2024 Salı

Tez Koop-İş: 11 ilde AVM'lerde koronavirüs görüldü

11 ildeki AVM'lerde koronavirüs vakalarının arttığını söyleyen Tez Koop-İş Sendikası Genel Başkanı Haydar Özdemiroğlu, koronavirüse karşı önlemlerin tam olarak yerine getirilmeden AVM'lerin açılmaması gerektiğini belirtti.

Tez Koop-İş Sendikası Genel Başkanı Haydar Özdemiroğlu, koronavirüs salgınında 1 Haziran günü atılan normalleşme adımlarının ardından açılan AVM'lerden yeni vaka haberleri geldiğini açıkladı.

Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Eskişehir, Kocaeli, Kayseri, Mardin, Diyarbakır, Isparta, Bodrum, Antalya'daki işyerleri konusunda uyarıda bulunan Özdemiroğlu, "Bilim kurulu üyelerine soruyorum, bizim uyarılarımıza, kendilerinin çekincelerine rağmen AVM'ler neden açıldı ve neden hala faaliyette?" diye sordu.

Özdemiroğlu, "Koronavirüs salgının yarattığı tehlike, alışıldık önlemlerle kontrol edilemez ve ortadan kaldırılamaz boyutlardadır" dedi ve ekledi: "AVM'lerdeki çalışma koşulları, sosyal ortam ve insan hareketliliği, koronavirüs salgınını tetikleyecek nitelikler göstermektedir. Bu nedenle salgının tümüyle kontrol altına alındığı genel ortam gerçekleştirilmeden AVM'ler asla açılmamalıdır."

Türkiye'de 450 AVM olduğunu hatırlatan Özdemiroğlu, buralarda binlerce kişinin çalıştığının altını çizerek, "Buralara her gün giren malların kontrolü hiçbir şekilde yapılmadığından tehlikenin boyutları ortaya çıkıyor. Kaldı ki AVM'de çalışanlar ya da buralara gidenler daha sonra sokağa, evine tehlikeyi taşıyor. Geldiğimiz noktada, AVM'lerin yarattığı tehlike tüm halkımızın sağlığını tehdit eder boyuta ulaşmıştır" dedi.

Özdemiroğlu, koronavirüse karşı önlemlerin tam olarak yerine getirilmeden AVM'lerin açılmaması gerektiğini belirterek, buralarda çalışan işçilerin ücretli izne çıkarılması ve sosyal haklarında kayıp yaşamaması gerektiğini kaydetti.

Özdemiroğlu koronavirüse yakalanan işçilere meslek hastalığı bildirimi yapılmadığını da vurgulayarak, "İş sağlığı ve güvenliği ile sosyal güvenlik yasalarında ve bu yasalara bağlı olarak çıkartılan yönetmeliklerde Covid-19'un meslek hastalığı olduğu gerçeği açık biçimde belirtilmelidir" dedi.