1 Mayıs 2024 Çarşamba

Tepkiler İsrail'le ticarete sınırlama getirdi

Katliam saldırılarına uğrayan Filistin halkının yanındaymış gibi görünen ancak İsrail'le ticari, askeri ve diplomatik ilişkilerini sürdüren AKP-MHP iktidarı, yerel seçimlerde kaybetmesine neden olan bu ilişkilerini sınırlandırdığını açıklamak zorunda kaldı. Dün akşam Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın açıklamasının ardından Ticaret Bakanlığı, İsrail'e 54 ürün grubunu kapsayan ticaret kısıtlaması getirdiklerini açıkladı. Açıklanan ürünler arasında uçak ve jetlere ait benzin ve yakıtlar bulunması, bugüne kadar ki katliamlarda AKP-MHP iktidarının ortaklığını gösteriyor.

Yerel seçimlerde büyük bir yenilgi alan AKP-MHP iktidarının bu yenilgisinde yoksulluk önemli bir yerde dururken, siyonist İsrail ile ticari, askeri ve diplomatik ilişkilerini sürdürmesi de önemli bir yer tutuyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Sakarya'da düzenlediği mitingde, İsrail'le ticari ilişkilerin sona erdirilmesi pankartı açılması, AKP tabanındaki tepkinin dışa vurumuydu.

Filistin İçin Bin Genç adlı grubun 6 Nisan günü gerçekleştirdiği eyleme yönelik polisin saldırısı, başörtülü kadınlara yönelik polisin küfür, hakaret ve işkenceli saldırısının yarattığı tepki AKP-MHP iktidarını adım atmaya zorladı.

Siyonist İsrail'in 7 Ekim'den bu yana sürdürdüğü saldırılarda, yaklaşık 33 bini aşkın Filistinli katledildi, yüzbinden fazla Filistinli yaralandı, enkazların altında ise binlerce insanın cansız bedeni olduğu tahmin ediliyor. Bu katliam saldırılarında ABD ve AB üyesi emperyalist devletler İsrail'e açıktan destek verirken, Türk burjuva devleti ise gizli bir şekilde en büyük desteği verenler arasında yer alıyor.

İLK AÇIKLAMA HAKAN FİDAN'DAN
Bütün bu gelişmelerin ardından Dışişleri Bakanı Hakan Fidan dün akşam açıklama yaptı, Türkiye'nin İsrail'e karşı yeni tedbirler alacağını açıkladı. İsrail'le sürdürdükleri ticari, askeri ilişkilere değinmeyen Fidan, Filistin halkına yaptıkları yardımları anlattı, bu yardımların İsrail tarafından engellendiğini söyledi. Fidan, İsrail'le sürdürdükleri ticari ilişkin sınırlayacaklarını açıklayarak, ticari ve askeri ilişkilerinin boyutunu da itiraf etmiş oldu. Fidan bu kararın Erdoğan'ın onayı ile ilgili kurumlar tarafından açıklanacağını belirtti.

Erdoğan liderliğinde en doğru ve cesur tavrı takındıklarını ve Filistinli kardeşlerinin yanında olduklarını iddia eden Hakan Fidan, uluslararası toplumun ve İslam ülkelerinin de İsrail'e karşı ortak bir tutum alması için çaba harcadıklarını öne sürdü.

TİCARET BAKANLIĞI'NDAN İHRACAT KISITLAMASI AÇIKLAMASI
Fidan'ın açıklamasını bugün Ticaret Bakanlığı'nın açıklaması takip etti. Bakanlık, 9 Nisan'dan itibaren geçerli olmak üzere İsrail'e ihracat kısıtlaması getirdiklerini duyurdu.

Türk devletinin, İsrail'in saldırıları başladıktan sonra Gazze'ye ve Gazze halkının yardımına koştuğunu iddia eden Ticaret Bakanlığı, bu dönem boyunca İsrail'e yaptıkları ihracatı da kabul etmek zorunda kaldı. İsrail, Gazze'de ateşkes ilan edene ve yeterli miktarda, kesintisiz yardıma izin verinceye kadar 54 ürün grubunun ihracatına kısıtlama getireceklerini duyuran Ticaret Bakanlığı'nın açıklamasında, ihracatı durdurulan ürünler arasında uçak benzini ve jet yakıtı bulunması dikkat çekti. Bakanlığın açıklamasıyla, 7 Ekim'den bu yana Filistinlilerin katledilmesinde uçak benzini ve jet yakıtı ihracatıyla AKP-MHP iktidarının da suç ortağı olduğu itiraf edilmiş oldu.

Ticaret Bakanlığı'nın ihracatının durdurulduğunu açıkladı 54 ürün şunlar:
Alüminyum profiller, alüminyum teller, boyalar, bakır profiller, çubuklar ve teller, beton mikserleri, çelik borular ve bağlantı parçaları, çelik filmaşin, çelik kaplar ve depolar, çelik köprü aksamı, çelik kuleler, çelik profiller, çimento, çimentodan, betondan ve suni taştan inşaat için bloklar ve levhalar, demir çelikten tüm inşaat malzemeleri, demir çelik tüm teller, ekskavatörler, elektrik kabloları, elektrik panoları, fayanslar, fiberoptik kablolar ve elektrik iletkenleri, forkliftler, granit, halat ve kablolar, hırdavat ürünleri, hidrolik yağlar, inşaat demiri, inşaat makinaları, inşaat yalıtım malzemeleri, inşaatta kullanılan camlar, kimyasal bileşikler, kimyasal gübreler, klinker, kovalar, kepçeler, kürekler, kıskaçlar ve kancalar, kükürt, madeni yağlar, makaralı zincirler, mermer, metal işleme makinaları, metallerin işlenmesinde kullanılan kimyasallar, mineral gübreler, motor yağları, paletler, plastik borular, sandviç paneller, seramikler, solvent boyalar, tel çekme makinaları, testere makinaları, tuğlalar, uçak benzini ve jet yakıtı, vernikler, vinçler, yapıştırıcılar ve tutkallar, yassı çelik ürünleri.

BAKANLIK ASKERİ MALZEME İHRACATINI İTİRAF ETTİ
Ticaret Bakanlığı 27 Mart 2024 tarihinde yaptığı açıklamada, bazı internet sitelerinde yer alan, "TÜİK'in resmi verilerine göre, Ocak 2024 itibariyle Türkiye'den İsrail'e 'barut, patlayıcı maddeler, ateş alıcı maddeler, mühimmat, silah ve parçaları ihraç edilmeye devam edildiği ortaya çıktı, haberi üzerine yapılan incelemelerde; Ocak ayında, 36. fasıl, barut ve patlayıcı maddeler, piroteknik mamülleri, kibritler, piroforik alaşımlar, ateş alıcı maddeler başlığı altında 'jel yakıt ve çakmak gazı'; 93. fasılda ise silahlar ve mühimmat, bunların aksam parça ve aksesuarları başlığı altında 'yivsiz av tüfeği yedek parça ve aksesuarları ile balıkçılık malzemeleri (zıpkın vb.)' ihraç edildiği anlaşılmıştır" ifadelerine yer verildi.

Bakanlığın açıklamasında, Türk burjuva devletinin İsrail'e ihraç ettiği ürünler arasında Filistin halkına yönelik katliam saldırılarında kullanılabilecek askeri malzemeler bulunduğu da itiraf edilmiş oldu.

TÜRKİYE MART AYINDA İSRAİL'E İHRACATINI YÜZDE 6 ARTIRDI
Siyonist İsrail'in 7 Ekim'deki direnişin ardından başlattığı katliam saldırılarına rağmen AKP-MHP iktidarı ticari ve askeri ilişkilerini sürdürdü. Üstelik her ay artan oranlarda bu ilişkiler devam etti. Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin yayınladığı verilere göre; Mart ayında İsrail'e 423 milyon dolarlık ihracat yapıldı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi, Şubat ayında 399 milyon dolar olan İsrail'e ihracatın yüzde 6'lık artışla Mart ayında 423 milyon dolara yükseldiğini açıkladı. Aynı verilerde, Filistin bölgesine yapılan ihracatın Mart ayında yüzde 27 oranında düştüğü belirtildi. Filistin bölgesine, Mart ayında sadece 9 milyon dolar ihracat yapıldı.

TİCARETİ YASAKLAYAMAYIZ DEMİŞLERDİ
AKP-MHP iktidarının siyonist İsrail ile ticari ve askeri ilişkilerini sonlandırması yönünde yapılan açıklamalara, "Ticareti devlet değil şirketler yapıyor, devlet ticareti yasaklayamaz" yönünde açıklamalar yapılmıştı.

Ticaret Bakanlığından yapılan açıklama, bu açıklamayı da yalanlamış oldu. Ticaretin devlet eliyle sürdürüldüğü itiraf edildi.

Üstelik İsrail ile ticaretin durması durumunda Filistinlilerin aç kalacağı söylenerek, ticari ilişkilerin sürdürülmesinin gerekçesi haline getirilmek istenmişti.

ERDOĞAN SUUDİ PRENSLE GÖRÜŞTÜ
Fidan ve Ticaret Bakanlığının açıklamasını Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman ile yaptığı görüşme haberinin servis edilmesi takip etti. Telefon görüşmesinde bölgesel konuların ele alındığı, temel gündemlerden birinin de Filistin olduğu açıklandı.

Erdoğan'ın görüşmede, İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarının bir an önce sonlandırılması ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) ateşkes kararının uygulanması için daha fazla gayret ortaya koyarak İslam dünyasının sonuç alıcı biçimde birliktelik sergilemesi gerektiğini ifade ettiği duyuruldu.

ANADOLU AJANSI'NDAN İKTİDARIN REKLAMINI YAPAN HABER
Türk devletinin Filistin halkının katledilmesinde sorumluluğu olmadığını gösterme çabalarına Anadolu Ajansı (AA) da yaptığı haberlerle dahil oldu.

AA, Türkiye'nin, İsrail'in saldırıları altındaki Gazze Şeridi'ne en çok yardım ulaştıran birinci ülke olduğunu öne süren bir haber yayınladı. Haberi İsrail Savunma Bakanlığına bağlı Bölgelerdeki Hükümet Faaliyetleri Koordinatörlüğünün (COGAT) verilerine dayandıran AA, "Gazze Şeridi'ne yaptığı yüzde 26'lık insani yardım oranıyla Türkiye ilk sırada yer aldı" dedi.

FİLİSTİN İÇİN BİN GENÇ'İN EYLEMLERİ
Türk burjuva devletinin İsrail ile ticari ve askeri ilişkilerinin sürmesine tepki eylemleri gerçekleştiren Filistin İçin Bin Genç grubunun eylemleri ve iktidarın İsrail ile sürdürdüğü ticari ve askeri ilişkileri ifşa eden haberler iktidarı zora soktu.

Özellikle Filistin İçin Bin Genç grubunun 6 Nisan Cumartesi günü İstanbul'da gerçekleştirdiği eylemde polisin çok sayıda kişiyi işkenceyle gözaltına alması, başörtülü kadınlara yönelik saldırı, AKP tabanı dahil pek çok kesimde tepkilere neden oldu.

Polis saldırısının ardından gelişen tepkilere İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya aynı gün yanıt vererek saldırıyı savunmaya çalıştı. Polis saldırısı görüntülerinde eyleme katılanlara yönelik hakaret ve küfürlerin yanı sıra, ters kelepçe işkencesi yer alırken, Yerlikaya, eyleme katılanların polise mukavemet ettiğini söyleyerek, işkenceyi meşrulaştırmaya çalıştı.

İSTANBUL VALİSİ GÜL, İSRAİL PROTESTOSUNU '5. KOL FAALİYETİ' OLARAK TANIMLADI
Saldırının ardından 2 polisin açığa alındığını, mülkiye müfettişi görevlendirildiğini açıklayan Yerlikaya'nın ardından bir açıklama da İstanbul Valisi Davut Gül'den geldi. Gül, 7 Nisan günü sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Filistin İçin Bin Genç adlı grubun eylemini kastederek, "farklı şer odaklarının ittifakıyla oluşturulan marjinal grupların 'iyi niyetli' vatandaşlarımızı kullanarak devletimizin ve milletimizin fedakarlıklarını yok sayıp beşinci kol faaliyetleri yaptığının farkındayız" dedi.

İstanbul Valisi Gül, bu eylemin 'dış güçler' tarafından organize edildiği manipülasyonuna sığınarak, "Katil İsrail işbirlikçi AKP" sloganından duyduğu rahatsızlığı, "Katil aranıyorsa İsrail'e ve kendilerine destek veren aynı dış güçlere baksınlar" sözleriyle dile getirdi.

İSRAİL İSTİHBARAT BAKANI: ERDOĞAN DÜŞMAN GÖRÜNÜMLÜ DOSTUMUZDUR
İsrail İstihbarat Bakanı Yisrael Katz, 2017 yılında yaptığı bir açıklamada, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan için "Erdoğan bizim için düşman görünümlü dosttur. O bize bağırır, biz ona cevap veririz. İsrail en büyük kazanımlarını onun sayesinde edindi. Unutmamak gerekir ki, Türkiye'nin Körfez ülkelerine yaptığı ihracatın yüzde 25'i Hayfa limanı üzerinden gerçekleştirilmektedir" demişti.