19 Nisan 2024 Cuma

Temmuz ayında 60 gazeteci hakim karşısına çıktı

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Temmuz ayında 60 gazetecinin hakim karşısına çıktığını, 2 gazeteci hakkında ise 22 yıl 3 ay hapis cezası istendiğini raporlaştırdı.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer'in hazırladığı Basın Özgürlüğü Raporu'na göre Temmuz ayında 60 gazeteci hakim karşısına çıktı, 2 gazeteci için 22 yıl 3 ay hapis cezası istendi.

MİT mensubunun cenaze törenini haberleştirdikleri gerekçesiyle tutuklu Barış Pehlivan, Murat Ağırel ve Hülya Kılınç'ın tutukluluğuna yapılan itiraz reddedilirken, 1 gazeteci hakkında suç duyurusunda bulunuldu, 3 gazeteci hakkında soruşturma açıldı. 2 gazeteci gözaltına alındı, 3 gazeteci saldırıya uğradı.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Temmuz ayında TELE 1 ve Halk TV'ye 5'er gün yayın durdurma cezası verdi. RTÜK üyeleri İlhan Taşçı ve Okan Konuralp'in mahkemelere yaptıkları itirazlar üzerine cezaların yürütmesi durduruldu.

Önceki aylarda Cumhuriyet, Birgün, Sözcü gibi gazetelere ilan ambargosu uygulayan Basın İlan Kurumu Temmuz ayında da "CHP'li Özel'den Altun'a izinsiz inşaat tepkisi" başlıklı haber gerekçesiyle Evrensel gazetesine 5 günlük ilan kesme cezası verdi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhuriyet gazetesinde aynı konu ile ilgili yayınlanan üç haber nedeniyle de gazete aleyhinde 250 bin liralık tazminat davası açtı.

HABER TAKİBİNDE GÖZALTI
Dersim ve İstanbul'da 3 gazeteci haberleri nedeniyle saldırıya uğrarken, Artı Gerçek yazarı Nurcan Kaya hakkında da sosyal medya paylaşımlarıda gerekçe gösterilerek soruşturma açıldı. Artı TV Ankara Temsilcisi Sibel Hürtaş da Meclis önünde baro başkanlarının eylemini takip ettiği sırada gözaltına alındı.

Çakırözer'in raporunda AKP'nin Meclis'te geçirerek yürürlüğe soktuğu sosyal medya düzenlemesi de yer aldı. Çakırözer düzenlemeyi, "Türkiye'de zaten internete yönelik çok ağır bir sansür mekanizması var, habere, internet sitelerine erişim engeli var. Bu yasa ile karartma ve sansür daha da ağırlaşacak. 83 milyonun nefes borusu kesilecek" diye değerlendirdi.

Çakırözer hapishanedeki gazeteciler için yeni bir yargı paketi çıkarılması gerektiğini açıklayarak, şunları belirtti: 
"Gazetecilere yönelik soruşturmalar, cezalar her geçen ay giderek ağırlaşıyor. Türkiye'de aralarında Müyesser Yıldız, Barış Pehlivan, Murat Ağırel, Hülya Kılınç, Ahmet Altan'ın da olduğu onlarca gazeteci Bayrama cezaevinde girmek zorunda bırakıldı. Bu Türkiye tablosunu değiştirmeliyiz. Bayramlar hepimiz için kucaklaşma, sevgiyi paylaşma, bir arada olma günleridir. Haberi, yazısı, eleştirisi nedeniyle haksız, hukuksuzaylarca yıllarca cezaevinde tutulan gazeteciler, siyasetçiler ve hak savunucuları kısacası düşünce suçluları artık özgür kalmalı. Meclis siyasi tutuklular için en kısa süre içinde yeni bir yargı paketi çıkarmalı."