7 Mayıs 2024 Salı

Temizlik işçisi Yusuf Tümen için eylem

Çöp toplama aracının altında kalarak hayatını kaybeden temizlik işçisi Yusuf Tümenci için Menemen Belediyesi önünde eylem yapan Ekmek ve Onur Derneği, sorumluların yargılanmasını istedi. 

Ekmek ve Onur İşçi Derneği, 7 Eylül'de çöp toplama aracının altında kalarak yaşamını yitiren temizlik işçisi Yusuf Tümenci için Menemen Belediyesi önünde açıklama yaptı. "Kaza-kader değil, ihmal iş-cinayeti sorumlular yargılansın" pankartının açıldığı eylemde konuşan Ekmek ve Onur İşçi Derneği üyesi İpek Karanfil, her gün 5 işçinin yaşamını yitirdiğini ve tüm iş cinayetlerinin önlenebilir kazalardan dolayı yaşandığına dikkati çekti. Karanfil, Türkiye'de cezasızlık politikasının iş cinayetlerine davetiye çıkardığını belirterek, ülkenin iş cinayetlerinde rekora koştuğunu aktardı.

 Artık işçilerin yaşamlarını yitirmesine tahammüllerinin kalmadığını söyleyen Karanfil, "İşçinin canının önemi olmadığı, patronların karına kar katma sürecinde hayatını kaybeden işçilerin 'zayiat' olarak görüldüğü yerde, yaşanan iş cinayetlerinin üzeri 'kaza' söylemiyle örtülmek isteniyor" dedi.

İhmalin, ekipmansız çalıştırılmanın ve güvenliksiz iş ortamlarının var olduğu her olayın cinayet olduğuna vurgu yapan Karanfil, daha önce de iki işçinin römorktan düşerek ağır yaralandığı aktardı.

Çağdışında kalmış yöntemlerle işçileri çöp toplamaya yollamak ve iş güvenliğinden uzak koşullarda işçi çalıştırmanın alenen ihmal ve suç olduğunu söyleyen Karanfil, sorumluların derhal yargılanmasını istedi. Karanfil, "Ölüm makinelerine dönüşmüş römorklar derhal kaldırılarak iş güvenliğine uygun tam ekipmanlı çöp toplama araçları tedarik edilmelidir. Belediyenin bütün birimlerinde işçi sağlığı ve iş güvenliği esas alınan düzenlemeler yapılmalıdır" önerilerinde bulundu.