19 Nisan 2024 Cuma

Temelli'den Erdoğan'a: Gölge etme yeter

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, 'Çözüm süreci yok' diyen Erdoğan'a 'Gölge etme yeter' dedi. Soylu'ya ise 'Seni Suruç'ta suçüstü yakaladık' dedi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Muş'ta halkla bir araya gelerek gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 
 
Temelli, açlık grevinin 41. gününde olan HDP Hakkari Milletvekili ve DTK Eşbaşkanı Leyla Güven'ı selamlayarak konuşmasına başladı ve "Onun kararlı duruşu Türkiye'nin önünü açmaya yöneliktir. Çünkü Türkiye barışını arıyor. Türkiye bu ceberut iktidardan kurtulmanın yollarını arıyor" dedi.
 
"Tecrit sonlanmadan bu meselede yol alınamayacağını Türkiye anladı" diyen Temelli, barış ve demokrasi içinde yaşamanın yolunun tecridin kalkmasından geçtiğini vurguladı. "Ortak vatanımızda bir arada yaşayacağız. Demokratik cumhuriyeti inşa edeceğiz" diyen Temelli, Erdoğan'ın 'çözüm beklemesinler' sözüne cevap verdi.
 
'GÖLGE ETME YETER'
 
"Sen gölge yapma yeter" diyen Temelli, "Senin veya seninle beraber hareket edenlerin siyaseti bu ülkede tükendi. Bu siyasetin bu ülkeye vereceği bir şey kalmadı. Şiddet, zulüm, baskı ve tükenmiş siyasetle karşı karşıyayız. Yakında bu ülke bu siyasetten kurtulacak. Yeni bir siyaset başlıyor. O yeni siyaset filizlendi, büyüyor" diye devam etti.
 
31 Mart yerel seçimlerine değinen Temelli, amaçlarının sadece belediyeleri kazanmak olmadığını belirterek "Büyük bir dönüşümün adımlarıdır. Tekçi anlayışa karşı çoğulcu bir toplumu, demokratik cumhuriyeti inşa etme yolundaki en güçlü adımı olacaktır. Bu güçlü adımı Türkiye'nin her yerinde hep birlikte atacağız. Atacağız, hukuksuzluk son bulsun diye; atacağız, insan haklarını yok sayan anlayış son bulsun diye; atacağız AİHM kararlarını tanımayan bu iktidar gitsin diye" dedi.
 
AKP SAVAŞLA ÜLKEYİ YIKIMA SÜRÜKLÜYOR
 
Selahattin Demirtaş'ın tahliyesine engel olan mahkeme heyetinin Erdoğan'ın talimatı ile karar verdiğini ifade eden Temelli, "Savaş bu ülkeyi yıkımın eşiğine getirdi. Bu yıkıma dur demenin yolu savaşa ve bu iktidara dur demekten geçiyor. Savaşa hayır demek bu ülkeye sahip çıkmaktır. Bu ülkeyi bu yıkımdan kurtarmaktır. Şimdi savaşa hayır deme zamanı" diye konuştu.
 
"Bakın Rojava'ya yönelik saldırılardan medet umanlar ülkeyi bir kez daha içinden çıkılmaz bir yere sürükleyecekler. Bu ülkede bir arada yaşama iradesine sahip çıkmak Ortadoğu'ya barış getirecek adımdır." diyen Temelli, Avrupa'ya seslenerek Erdoğan'la pazarlık yapanların iktidarını koruyamacağını söyledi.
 
SOYLU'YU SUÇÜSTÜ YAKALADIK
 
"Türkler, Kürtler, Araplar, Aleviler, Süryaniler, Êzidîler bir arada yaşıyoruz. Biz hangi dinden hangi inançtan olursak olalım bir arada yaşamaya devam edeceğiz. Bizim bir aradalığımıza nefret söylemi ile saldıran bu iktidara karşı şimdi yan yana gelme zamanı" diyen Temelli, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya "Biz seni Suruç'ta suçüstü yakaladık. Şenyaşar ailesinin katilleri hala yakalanmadı. O katiller yakalanmadığı sürece sen o suçun ortağısın. Biz sana suçüstü yaptık" dedi.
 
"Şehir hastaneleri sağlık hizmeti konusunda en verimsiz yöntem, ama bunların derdi halka hizmet sunmak değil, bunların derdi inşaat sektörünü beslemek. İşte, tam teşekküllü bir hastaneden Muş yoksun. Hayvancılık, tarım yok edildi. Yayla yasakları geldi, ormanlar yakıldı. Sonra da "niye o öğrenci battaniyeden çanta yaptı?" diyen Temelli, iktidarın Kürt illerine yatırım yapmadığını sadece kayyum atadığını belirtti.
 
Temelli, yerel seçimlerde herkesi müşahit olmaya ve HDP etrafında örgütlenmeye çağırdı.