6 Mayıs 2024 Pazartesi

Temelli: Yerel seçimlerde ittifakları destekleyeceğiz

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, "Kendi başımıza kazanacağımız her yerde kendi adaylarımız belediye başkanlığına gelecek. Ama kendi başımıza kazanamıyorsak bu ceberut iktidarı, cumhur-ittifakını Erdoğan rejimini geriletmek için demokrasi güçlerine güç katacağız bu iktidarı gerileteceğiz" dedi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Manisa Turgutlu'da halk buluşmasına katıldı.
 
Açlık grevi 50. gününde olan HDP Hakkari Milletvekili ve DTK Eşbaşkanı Leyla Güven'i selamlayan Temelli, "Yaşam için ölümün karşısına bütün bedeniyle dikiliyor" dedi.
 
Temelli, halklar karşı karşıya getiren ve topluma nefret tohumları eken politikalara karşı durmak gibi bir görevleri olduğunu belirtti.
 
"Önümüzde iki seçenek var; ya tecrit ya demokrasi, ya diktatörlük ya demokrasi, ya zorbalık ya demokrasi. Bizim tercihimiz demokrasidir. Tecride, zorbalığa diktatörlüğe karşı tercihimiz demokrasidir" diyen Temelli, herkesin zorbalığa karşı durmaya çağırdı.
 
Temelli, "Faşizm bu örgüsünü tecrit üzerinden kuruyor. Çünkü bu ülkenin en temel meselesi Kürt meselesidir. Kürt meselesi çözülmeden herhangi bir meseleyi çözmek mümkün değildir. Ya da tersine; Kürt meselesi çözülmediği sürece bu savaş iktidarı yoluna devam edecek" dedi.
 
"Bugünkü rejime bir itirazı örgütlemeliyiz ve onun için ayağa kalkmalıyız. Laik, demokratik bir cumhuriyeti var etmek istiyorsak bir mutabakat etrafında yan yana gelmeliyiz" diyen Temelli, Dolmabahçe Mutabakatının eşit yurttaşlık temelinde demokrasi çağrısı olduğunu ancak iktidarın bu çağrıya çökertme planı ile cevap verdiğini söyledi.
 
HAKİMLERDE AKP ROZETİ VAR
 
Güvenecekleri tek şeyin Türkiye halkları ve emekçileri olduğunu belirten Temelli, "Roboski'de çocuklarımız ve evlatlarımız parçalanırken yine barış dedik. Ama şunu da dedik; 'bu adaletsizliğin hesabını bir gün mutlaka soracağız.' Roboski'de 7 yılı geride bıraktık. Tam 7 yıldır orada hayatını kaybedenler her gün bize sesleniyor" dedi.
 
"Yargıçlar o cübbelerine AKP rozeti taktılar" diyen Temelli, Selahattin Demirtaş'ın tahliyesini engellenmesinin ülkenin hukuk devletine dair son bağının bizzat yargıçlar eliyle koparıldığını kaydetti.
 
KÜRTLER ÜLKENİN ASLİ UNSURUDUR
 
"Sırf Kürt oldukları için insanların katledildiği bir ülke. İnsanlar Kürtçe konuştukları Kürt oldukları için bu ülkede hep katledildiler. Buna son vermek istiyoruz bu ülkede hep birlikte yaşamak istiyoruz. Evet Kürdüz bu ülkenin asli unsuruyuz, bu ülkenin halkı ve toplumuyuz. Bu ülkede kim ne kadar hakka sahipse biz de o kadar sahibiz" diyen Temelli, ülkedeki her inanç, dil ve halkın eşit olduğunu belirtti.
 
"Manisa'da her yerde işsizlik, yoksulluk, hızla kirlenen ve talan edilen bir doğa ve emek sömürüsü var. Bu Manisa'da da Mardin'de de böyle. Karadeniz'e gidiyorsunuz orada da böyle. Her yerde giderek artan bir yoksulluk var" diyen Temelli, iktidarın adaletsizlik ve yolsulluktan beslendiğini kaydetti.
 
Temelli, "İktidar kendisini sallantıda hissetse hemen Türkiye'nin önüne bir savaş senaryosu ile çıkıyor. Afrin'de çıktıkları gibi. Afrin'de huzur vardı insanlar kendilerini yönetiyorlardı. Afrin'deki huzur Türkiye oraya girene kadar vardı. Rojava Gezi'nin hayalidir dedik. Çünkü insanlar yaşadıkları yerlerde söz sahibi ve yönetimde olmak ister. Üreten bizsek yöneten de biz olacağız der. Buna tahammül edemeyenler, hak gaspı peşinde koşanlar, Rojava'yı hedef haline getiriyorlar" dedi.
 
SURİYE HALKLARININ İRADESİ TANINMALI
 
ABD'nin Suriye'den çekilmesine değinen Temelli, "Uluslararası güçler yerel güçlerle beraber, IŞİD tehlikesini Suriye'de bir an önce sonlandırmalıdır. Bunun dışında hiçbir askeri anlaşma, angajman olmamalı ve bütün dış güçler bir an önce Suriye'den çekilmelidir" dedi.
 
Suriye'deki rejimin halkların iradesini gözeterek, eşit yurttaşlık temelinde adım atması gerektiğini kaydeden Temelli, "Kimse Suriye halklarının yerine kendisini koymamalı ve Suriye halklarının geleceğini ipotek altına almamalıdır" diye konuştu.
 
Kamuoyuna ve demokratik kitle örgütlerine çağrı yapan Temelli, "Gelin iktidarın bu savaş çığırtkanlığından, savaş tuzağından kendinizi kurtarın. Gelin el ele verelim Türkiye, Suriye ve Irak'ın bu durumdan kurtulmasını sağlayalım. Her ülkenin toprak bütünlüğü önceliğimiz ise ki öyle diyorsunuz o zaman sınır ötesi tezkeresini önümüze getirmeyin" dedi.
 
YEREL SEÇİM TAKTİĞİ
 
31 Mart yerel seçimlerinin demokrasi mücadelesi olduğunu belirten Temelli, "İrademizin ipotek altına alınamayacağını ve bu iradenin kayyumlara teslim edilmeyeceğini bu iktidara bir kez daha göstereceğiz. Bütün kayyum atanan yerlerden kayyumları söküp atacağız. Türkiye'yi kayyum utancından biz kurtaracağız. Türkiye'de demokrasinin yerleşmesi için olduğumuz her yerde demokrasi güçlerine güç katacağız, güç birlikleri oluşturacağız. Türkiye'nin her yerinde HDP olarak seçimlere giriyoruz. Kendi belediye meclis ve il genel meclisleri üzerinden seçimlere giriyoruz" dedi.
 
Temelli, "Kendi başımıza kazanacağımız her yerde kendi adaylarımız belediye başkanlığına gelecek. Ama kendi başımıza kazanamıyorsak bu ceberut iktidarı, cumhur-ittifakını Erdoğan rejimini geriletmek için demokrasi güçlerine güç katacağız bu iktidarı gerileteceğiz. İlkelerimizden taviz vermeden üzerimize düşen bu sorumluluğu taşıyacağız" diye konuştu.