19 Nisan 2024 Cuma

Temelli: Suriye'den çekilirken çetelerini de alıp gitsinler

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, ABD'nin Suriye'den çekilme kararına ilişkin "Çekilirken de yanlarına oraya götürdükleri çeteleri, silahlı güçleri de alsınlar" dedi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, partisinin Diyarbakır İl Örgütü'nü ziyareti sonrasında gazetecilere açıklamalarda bulundu.
 
Temelli, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim politikasının HDP'yi düşmanlaştırmak, HDP çalışanlarını, yönetcilerini gözaltına almak olduğunu vurguladı.
 
HDP Hakkari Milletvekili ve DTK Eşbaşkanı Leyla Güven'in açlık grevi bugün 43. gününde olduğunu hatırlatan Temelli, "Türkiye'nin barışı ve demokrasisi açısından önemli bir itiraz ve eylemdir. Bu açlık grevi görülmesin diye hükümet elinden geleni yapıyor" dedi.
 
Güven'in sağlık sorunlarının arttığını, hızla kilo kaybetmeye başaldığını ve kritik sürecin başladığını belirten Temelli, Öcalan'a uygulanan tecridin son bulması için avukatlarının bir an önce İmralı'ya gitmesinin sağlanamsı gerektiğini ifade etti.
 
KRİZ DERİNLEŞİYOR
 
"Türkiye'de hem iktisadi hem de siyasi anlamda kriz derinleşiyor. Birebir ilişkisi yokmuş gibi gözükse de tecrit politikası ve ona karşı gelişen bu hukuksuzluk, yargının, hukukun yok sayılması Türkiye'yi ciddi  bir krize sürüklüyor, ülkeyi uçurumun kenarına getiriyor" diyen Temelli, kamuoyuna duyarlılık çağrısı yaptı.
 
"Tecridin sürekliliği Türkiye'yi sürekli savaş politikalarına tutsak kılmaktadır. Savaş çığırtkanlığı üzerinden iktidarını devam ettirmeye çalışan Erdoğan ve AKP yoluna devam etmeye çalışıyor. Bu savaş politikaları ülkemize büyük bir yıkımı ve içinden çıkılmaz sorunları getiriyor. Sadece Kürt halkına değil bütün Türkiye halklarına emekçilerine, kadınlara; hangi görüşten olursa olsun herkese acı yoksulluk, işsizlik ve topyekun zulüm getiriyor" diyen Temelli, savaşa ve tecride karşı çıkma çağrısı yaptı.
 
SADECE ABD DEĞİL ÇETELERDE ÇEKİLSİN
 
Gazetecilerin sorularını cevaplayan Temelli, ABD'nin Suriye'den çekilme kararını "taktik bir hamle olarak" değerlendirerek "Suriye'den bütün dış güçler çekilsin. ABD de çekilsin, Türkiye ve Rusya da çekilsin. Bütün dış güçlerin çekilmesi, Suriye halklarının kendi geleceklerine, kaderine karar vermesi bizim önceliğimizdir" dedi.
 
"Çekilirken de yanlarına oraya götürdükleri çeteleri, silahlı güçleri de alsınlar, o zaman Suriye halkları mutlaka bir çözümü var edecektir" diyen Temelli, Birleşmiş Miletler'in acil olarak toplanması gerktiğini belirtti.
 
Yerel seçimlerdeki belediye başkan adaylarının çoğunluğunu bu ayın sonuna kadar açıklamayı planladıklarını ifade eden Temelli, "Ayhan Bilgen'in adaylığının açıklanmasında merkezi bir iradeden çok, özellikle Kars'taki geniş toplumsal kesimlerin bir iradesi söz konusuydu" dedi.