3 Temmuz 2024 Çarşamba

Temelli: Mültecilerle barış içinde yaşamanın yollarını geliştirmeliyiz

Haftalık gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli, Kayseri'de mülteci düşmanı saldırıların kabul edilemez olduğunu vurgulayarak, "Mülteci sorunu mülteciler eliyle yaratılmış değildir, Türkiye devletinin uyguladığı politikalar sonucunda ortaya çıkmıştır" dedi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Grup Başkanvekili Sezai Temelli, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Torbalı'da yaşanan patlamada 5 kişinin hayatını kaybetmesine dikkat çeken Temelli, bu katliamın münferit bir olay olmadığını vurguladı. "Türkiye'nin her yerinde, her an bu tür facialar maalesef yaşanıyor. Denetimsizlik had safhada, kurumsal çürüme had safhada" diyen Temelli, yangınlarda da bunun yaşandığını söyledi.

Kayseri ve Hakkari'de yaşanan istismar ve taciz olaylarına işaret eden Temelli, "Çocuklarımızın bir sosyal koruma programı çerçevesinde muhakkak korunması gerektiğini defalarca belirtmemize rağmen çocuklarımız her ter türlü cinsel istismara açık. Bu konuda atılması gereken adımlar var" dedi.

Kayseri'de istismar sonrası Suriyeli mültecilerin ırkçı saldırılarla hedef alınmasına tepki gösteren Temelli, "Birçok işyeri ve ev yakıldı, araçlar tahrip edildi, insanların hayatına kastedildi. Tabii ki bir olay karşısında tepki verilebilir ama buradaki tepki kabul edilemez bir ırkçı kalkışmadır. Biz bunu tarihte çok defa yaşadık. Bir kez daha buna cüret edenleri kınıyorum. Bu olayın arkasında yatan anlayışın da aslında ırkçı ve faşist bir anlayış olduğunu çok iyi biliyoruz. Özellikle hem iktidar hem de muhalefet partileri uzun süredir mültecilere yönelik bir ırkçı söylem kullanmaktadır. Bunun sonucunda da toplumda bu tür infialler ortaya çıkmaktadır" dedi.

'MÜLTECİ DEĞİL DIŞ POLİTİKA SORUNU'
Ülkedeki sorunun mültecilerden değil iktidarın Kürt sorunu ve dış politikaya yaklaşımından kaynaklandığını ifade eden Temelli, "Bugün Suriye'de yaşanan olayların, Irak ve Ortadoğu'da yaşanan birçok vakanın arkasında Türkiye'nin bölgeyi istikrarsızlaştırıcı dış politikası olduğunu çok iyi biliyoruz. Dolayısıyla mülteci sorunu mülteciler eliyle yaratılmış değildir, Türkiye devletinin uyguladığı politikalar sonucunda ortaya çıkmıştır. Mülteci sorunu çözülecekse de öncelikle Ortadoğu'ya barış gelmesiyle, Kürt meselesinin çözümüyle olur. Bunun farkında olarak mültecilerle barış içinde yaşamanın yollarını muhakkak geliştirmek zorundayız" ifadelerini kullandı. Kürt halkına dönük ırkçı saldırıların da son olarak Muğla'da devam ettiğini belirten Temelli, toplumda ekilmiş nefret tohumlarının linç saldırılarına sebep olduğunu vurguladı.

'ÖMK TASLAĞI SORUNLARI DERİNLEŞTİRİYOR'
Gelecek hafta Öğretmenlik Meslek Kanunu taslağının meclise geleceğine işaret eden Temelli, taslağın çözüm üreten değil sorunları daha da derinleştiren bir yerde durduğunu belirtti. Temelli, "Taslağın en önemli meselesi Milli Eğitim Akademisi Kanun Teklifi olması. Bir akademi kurulması söz konusu. Peki, bu akademi neye hizmet edecek? Bu akademinin meslekteki liyakati yükseltmek amacıyla kurulduğu söyleniyor. Fakat dönüp baktığımızda her geçen gün itibarsızlaştırılan, özlük haklarına ilişkin çözümsüzlüğün devam ettiği, atanmayan öğretmenler sorununun büyüdüğü, eşit işe eşit ücret meselesinin bir türlü halledilemediği bir meslekle karşı karşıyayız" dedi.

Enflasyona işaret eden Temelli, "Hayat pahalılığı almış başını gidiyor ama sayın Şimşek hayal satmaya devam ediyor. Bir vergi tasarısı hazırlamakla meşgul. Bu vergi tasarısı uzun süredir hazırlanıyor ama bir türlü karşımıza çıkmadı. Anlaşılan o ki tasarruf paketinde olduğu gibi bu konuda da henüz sermayeyi yeterince ikna edememiş. Bugün sektör temsilcileriyle bir araya gelerek onları ikna etmeye çalışacaktı. Hep beraber yapacakları vergi paketi yine emekçinin ve halkın sırtına yeni yükler getirecek bir vergi paketinden başka bir şey olmayacaktır" dedi.

'BU İKTİDAR SERMAYE İKTİDARIDIR'
Türkiye'de vergi sistemini sağlıklı bir kulvara oturtmak gerektiğini belirten Temelli, "Bu iktidar sermayenin iktidarıdır, sermaye de vergiden kaçandır, vergiyi yansıtandır. Yani emekçinin ve toplumun üzerine vergiyi yansıtandır" dedi. Acil olarak asgari ücrete zam konusunun görüşülmesi gerektiğini ifade eden Temelli, "Bakan asgari ücretin yüksek olduğunu söyledi. Bu artık asgari ücretlilerle ve emeklilerle alay etmek dışında bir şey değil. Bugün 17 bin lirayı yüksek olarak gören bu zihniyetin acilen istifa etmesi gerektiğini dile getiriyoruz" dedi.

Türkiye'deki en temel sorunlardan birinin yoksulluk olduğunu vurgulayan Temelli, "Yoksulluk sorununu çözmeniz için her şeyden önce gelir dağılımını düzeltmeniz gerekiyor. Gelir dağılımının bu kadar bozuk olduğu, servet dağılımında bu kadar uçurumlar olan bir yerde siz kalkıp diyorsunuz ki başardık. Neyi başardınız? Gri Listeden çıkmayı. Gri Listeden çıkmayı başarı olarak görmek aslında bu çarpık ekonomik gidişatın itirafından başka bir şey değildir" dedi.