1 Mayıs 2024 Çarşamba

Temelli: Kürt'e şirin gözükme taktiği peşindeler

HDP İstanbul Gençlik Meclisi'nin düzenlediği şölende konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, "Şimdi yeni bir taktik geliştirdiler. Kürt'e şirin gözükme taktiği bu. Aklımızla alay ediyorlar. Bizim aklımızla alay edenlere en güzel yanıtı verelim" dedi.
HDP İstanbul Gençlik Meclisi Beşiktaş Abbasağa Parkı'nda Gençlik Şöleni gerçekleştirdi. Park içindeki amfide yapılan etkinliğe yüzlerce genç ve HDP'li katıldı. HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli ve HDP'li vekiller de etkinlikte konuşma yaptı.
 
Parkın içine 68 kuşağı devrimci önderleri ile PKK'nin öncü kadrolarının fotoğraflarının yanı sıra "Ya onurlu bir yaşam ya da görkemli bir direniş", "Tecridi kır faşizmi parçala", "Kölece yaşama uyuşturucuya dur diyelim" pankartları asıldı. Atılan sloganları gerekçe yapan polis saldırı tehdidinde bulundu, bir süre gerginlik yaşandı.
 
HDP İstanbul Gençlik Meclisi adına konuşan Meryem Gür, "68 gençlik hareketinin doğuşu ile beraber Türkiye ve Kürdistan devrimci hareketlerinin birleşik mücadelesiyle bir üst boyuta taşınan devrim ve özgürlük mücadelesi Denizlerin, Mahirlerin, Kaypakkayaların, Mazlumların, Kemallerin ve Hayrilerin mücadelesi ile yıldızlaşmıştır. Tarihsel direniş geleneklerimizin ortaya çıkardığı bu birleşik mücadele kültürü hiç olmadığı kadar bu dönem aciliyet göstermektedir" dedi.
 
İmralı'dan gelen mesaja dair de konuşan Gür, her alanda gençlik olarak örgütleneceklerini söyledi. Gür, özellikle gençliğin asimilasyon politikaları ve baskılarla tecrit altında olduğunu her ne kadar mutlak tecrit kırıldıysa da asıl mücadelenin yeni başladığını belirtti.
 
'MARKS 200 YIL ÖNCE DÜNYAYA MÜJDE VERDİ'
 
HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli de konuşmasına, kapitalizm eleştirisiyle başladı. Temelli, "Bundan 200 yıl önce Marx, dünyaya bir müjde veriyordu, diyordu ki; 'katı olan her şey buharlaşır'. Bu bir müjdeydi fakat o buharlaşan katılığın yerine kapitalist modernite çok daha katı ilişkiler üretti. Bugün kapitalist modernite yaşama dair ne varsa hızla tüketen çürüten bir sistem haline gelmiştir. Bugün Türkiye'de de kapitalizmle bu kadar barışık bir iktidar emeği de, doğayı da, tüm yaşam değerlerini de hızla çürütmektedir. Bu çürümeye itirazımız var. Bu tahakkümcü, baskıcı, şiddet dolu iktidara itirazımız var. İtirazımızın adı mücadelemizdir, itirazımızın adı radikal demokrasidir, itirazımızın adı demokratik ulus anlayışımızdır" dedi.
 
Temelli, mevcut siyaseti değiştirme zamanı olduğunu belirterek, "Hep birlikte genç siyasetini partimizde de çevremizde de hayata geçireceğiz" şeklinde konuştu.
 
'SORUMLULUK GENÇLİĞE DÜŞÜYOR'
 
Tecrit saldırısını mücadele ile aştıklarını vurgulayan Temelli, önlerinde örgütlenme ve yeniden yapılanma dönemi olduğunu belirterek, "Şimdi bu güçlü fikriyatımızı, radikal demokrasi fikriyatımızı ilçe ilçe, il il örgütleyeceğiz. Örgütsel yapımızı güçlendireceğiz. Çok uzun süredir seçimlerde önemli işler başardık ama amaçladığımız radikal demokrasi fikriyatının örgütlenmesi sürecini ihmal ettik. Şimdi bu ihmali ortadan kaldırma zamanı. O yüzden tüm yapılarımızla çok ciddi bir mesai örgütleyeceğiz. Çünkü bu aynı zamanda onurlu bir barışı örgütlemektir. Bu aynı zamanda demokratik siyaseti toplumsallaştırmak, toplumu siyasallaştırmaktır. Burada en önemli sorumluluk da tabi ki gençlere düşüyor" dedi.
 
'KÜRT'E ŞİRİN GÖZÜKME TAKTİĞİ'
 
"Şimdi yeni bir taktik geliştirdiler. Kürt'e şirin gözükme taktiği bu. Aklımızla alay ediyorlar. Bir tanesi gidiyor Diyarbakır'da Kürtçe konuşuyor. Yetmiyor, 'Kürt kardeşleri' tekrar akıllarına geliyor. Biz kardeş olmak istemiyoruz. Biz hep beraber ortak vatanımızda eşit yurttaşlar olarak yaşamak istiyoruz" diye tepki gösteren Temelli, gençlere seslenerek, "Şimdi 23 Haziran'da yine sandığa gideceğiz. Nerede olursak olalım, İstanbul seçmeniysek İstanbul'da olun o gün. Sandığa gidin, oyunuzu kullanın, iradenize, geleceğinize sahip çıkın. Bizim aklımızla alay edenlere en güzel yanıtı verelim" dedi.
 
'TABANIN GÜÇLÜ DAYANIŞMASI VAR'
 
Konuşmaların ardından yapılan forumda söz alan HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, partilerin seçim stratejilerine dair bir soruya, şöyle yanıt verdi: "Biz tamamen AKP-MHP faşizmine geri adım attırmayı hedefledik. Bununla da yetinmedik, tüm toplumsal mücadele alanlarında derinlemesine bir örgütlenmeyle kendi hareket alanlarımızı genişletmeyi hedefledik. Seçim stratejimizin başarıya ulaşmasının yolu da buradan geçer. Güç birliği oluşturduğumuz kesimleri salt parti ve parti yönetimleri üzerinden düşünmeyin. Tabanın çok güçlü bir dayanışması var. Bu Türkiye'de az rastladığımız bir bakıştı. Bunu büyütmemiz, önemsememiz gerekir."
 
'GENÇ KADINLAR YENİDEN ÖRGÜTLENMELİ'
 
Ardından HDP Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ ise gençlik meclisleri örgütlenmesine dair şöyle konuştu: "Partimiz gençlere ve kadınlara öncülük misyonunu veren bir partidir. Gençlik meclislerimiz ve özgür genç kadın meclislerimiz var. Genç kadınlar gençliğin dinamizmini aynı zamanda da kadının başkaldırısını ve gücünü barındıran kişilerdir. Kadın kimliğimizle özgün bir duruşumuz var, gençlik kimliğimizle de gençliğin bize yüklediği farklı bir misyon var. Biz genç kadın meclisleri çatısı altında hem gençlik kimliğimizden doğru bize yüklenen rol, misyon ve sorumluluklarımızı hem de kadın kimliğimizden kaynaklı sorumluluklarımızı harmanlayıp sahaya bu şekilde iniyoruz. Sayın Abdullah Öcalan son görüşmesinde 'tek başına çocuk gelinler bile devrim için bir sebeptir' demişti. Genç kadınlar bu yüzden örgütlenmeli. Taciz, tecavüz, şiddet, çocuk yaşta evlendirilenler genç kadınların örgütlenmesi için yeterli sebeplerdir. Bu yüzden genç kadın olarak gençlik kadın meclisleri altında örgütleniyoruz."