29 Mart 2024 Cuma

Temelli: Kayyumları süpüreceğiz

Muradiye'de düzenlenen buluşmada konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, "Kayyumları süpüreceğiz. Bunlar HDP süpürgesi. Bu süpürdü mü temizlik, demokrasi, barış gelir" dedi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, seçim programı kapsamında Van'ın Muradiye ilçesinde halkla buluştu. İlçe girişinde karşılanan Temelli ve beraberindekilere onlarca araçlık konvoy eşlik etti. Temelli ve beraberindekiler, seçim bürosu önünde toplanan binlerce kişinin "Bijî Serok Apo" sloganlarıyla karşılandı. AKP'nin seçim bürosunda bulunan yurttaşların da dışarıya çıkarak HDP'nin halk buluşmasını izlemesi dikkat çekti.
 
'BİZİ İNKAR EDENLERE MESAJ VERECEĞİZ'
 
Yüzlerce kişinin halaya durduğu alanda ilk konuşan İnsan ve Özgürlükler Partisi Genel Başkanı Mehmet Kamaç, "31 Mart'ta onların kayyumlarını Ankara'ya göndereceğiz. 31 Mart'ta bizi inkar edenlere de büyük bir mesaj vermeliyiz" dedi.
 
Kamaç'ın ardından HDP Muradiye Belediyesi eşbaşkan adayları Yılmaz Şalan ve Leyla Balkan, HDP Van Büyükşehir Belediyesi eşbaşkan adayları Bedia Özgökçe Ertan ve Mustafa Avcı halkı selamladı.
 
İlçedeki polis yoğunluğuna tepki gösteren Özgökçe, "Tüm baskı ve engellemelere karşı Muradiye en büyük cevabı verecek" dedi. İmralı tecridine de değinen Özgökçe, tecride karşı Leyla Güven öncülüğünde sürdürülen eylemi selamladı.
 
SEÇİM KURULU BAŞKANI'NDAN TEHDİT
 
Ablukaya alınan alana gelen İlçe Seçim Kurulu Başkanı hakim, seçim yasaklarının kendisine devredildiğini ve halk buluşmasının yasal olmadığını savundu. İlçe Seçim Kurulu Başkanı, 15 dakika içerisinde buluşmanın sonlandırılmaması durumunda müdahale edileceğini belirtince HDP'liler tepki gösterdi. Bunun üzerine hakim alandan ayrıldı.
 
TEMELLİ: EN GÜZEL CEVABI 31 MART'TA VERECEĞİZ
 
Alanda toplanan kitleye seslenen Temelli, 31 Mart'a çok az bir zaman kaldığını dile getirerek, "Bize 'defol git' diyenlere en güzel cevabı 31 Mart'ta vereceğiz" dedi.
 
Leyla Güven'in 136 gündür açlık grevinde olduğunu hatırlatan Temelli, "Onun sesine ses katalım. Binlerce insan cezaevlerinde açlık grevinde. Yüzlerce insan açlık grevindeler. Tek istekleri var, bu adaletsizlik son bulsun diyorlar. Bedenlerini adalet için açlığa yatırmışlar. Adalet bu ülkeye gelene kadar, barış, demokrasi bu  ülkede hakim olana kadar mücadelemize devam edeceğiz. Bu ülkede neden hukuksuzluk var. Çünkü dört yıldır mutlak tecrit var. Bu ülke yaşanmaz bir hale geldi. Ülke yangın yeri. Bu iktidar bu yangına benzin dökmeye çalışıyor. Bizler çok zulüm, çok şiddet gördük ama bizler asla bu barış ve demokrasi mücadelesinden vazgeçmedik" diye konuştu.
 
'YALANDAN MEDEN UMUYORLAR'
 
31 Mart seçimlerinin kendileri için sadece bir belediye seçimi olmadığını belirten Temelli, "Bu seçim bizim için bir demokrasi mücadelesidir. Bu ülkede tecrit, savaş bitene kadar, demokrasi ve özgürlük gelene kadar mücadelemize devam edeceğiz. Onun için diyoruz ki Adalet Bakanı hukuku, yasayı uygulasın. Bu meşru bir taleptir. Bugün iktidar, Adalet Bakanlığı yasaları ihlal ediyor. Hiçbir arkadaşımızı kaybetmek istemiyoruz. Ölümlere dur demek istiyoruz. Ama bugün her şeyi siyasete alet edenler her şeyden medet umar hala geldiler. Yalandan medet umar hale gelmişler. O yüzden diyoruz ki herkes siyasete, herkes hakkını aramaya, herkes adalet ve demokrasi mücadelesine katılmalı" ifadesinde bulundu.
 
'BİZİ BÖLEMEYECEKSİNİZ'
 
İktidarın toplumu böldüğünü kaydeden Temelli şöyle devam etti: "Binlerce yıldır bir aradayız. Bizi bölemeyeceksiniz. 20 milyon kürde 'defol git' dedi, sonra 'demedim' diyor. HDP'lilere 'terörist' dedi, sonra 'demedim' diyor. Bana 'Kürt bile değil diyor'. Yani Kürtleri ikinci sınıf vatandaş olarak görüyor. Bununla yetinmedi, dini siyasete yine alet etti. Bunlar 'dinsiz, imansız' diyor. Bu kabul edilir mi. Böyle bir dil, böyle bir söylem kabul edilebilir mi? Herkes inancı, kimliği ile vardır. HDP'nin gücünden korkanlar, HDP'nin iktidara yürümesinden korkanlar, her gün saldırıyorlar. Ama bunu başaramayacaklar. Bakın toplumu bölmek ne kadar tehlikeli. Yeni Zelanda'da ibadetini yapan insanlar katledildi. Dünyanın neresinde ırkçılık varsa ona karşı durmalıyız. Her insan gibi buna karşı çıkmalıyız. Ama bu Cumhurbaşkanı her mitinginde bu katliamın görüntülerini gösteriyor. Bu günahtır, ayıptır. Hollanda'da üç masun insan yaşamanı yitirdi. Tüm siyasetçilere sesleniyorum; hiçbir koltuk, hiç bir mevki insan hayatından daha değerli olamaz. Bir kişiyi bile yitirmişsek insanlık ölmüştür. Onun için yaşama sahip çıkmalıyız. Siyasetçiler toplumsal barışı yıkmaya değil, yaşatmaya çalışandır. ama bugün iktidar toplumsal barışı yıkıyor. Ehmedê Xanî'nin heykelini yıkıyor. Sonra da çıkıp 'Kürt kardeşlerim oyunuzu verin'. Bize bu anlayışa verecek tek oyumuz yok."
 
'TÜRKİYE'NİN DIŞ POLİTİKASI İTİBARSIZLAŞTI'
 
Türkiye'nin dış politikasının dünya genelinde itibarsızlaştığını dile getiren Temelli, "Bu ülkenin Suriye politikası Suriye'yi yıkmıştır. Bir milyon Suriyeli yaşamanı yitirdi, 5 milyon insan yerinden edildi. Ama daha da savaş tantanalarına devam ediyorlar. İdlib devam ediyor. Bu terörden, bu insanlık suçundan hepimiz kurtulmalıyız. Suriye'yi bölmemek için birlikte yaşamak için çabalamalıyız. Ama bunlar bölücü olduğu için Suriye'de de bölmeye çalışıyor, Türkiye'de bölmek üzerine kurulu. Dış siyasetleri yalan üzerine kurulu. S-400 alıyorlar. S-400 ile neyi vuracaksın. 25 milyon dolar S-400'lere verecekmiş. 25 milyonla tüm Van'ın sorunları çözülür. Bunların derdi halkın sorununu çözmek değil, bunlar savaş derdinde" diye konuştu.
 
'ÇIKIŞ YOLUNU BİLMİYORLAR'
 
İktidarın ülkeyi yönetemediğini belirten Temelli, "17 yıldır iktidardalar ya, şimdi gidecekler, gitmemek için çabalıyorlar. Beka sorunu varmış. Yönetemiyorlar. Bakın ekonominin haline, esnafın haline. Böyle ülke mi yönetilir. Otel sahibinden Turizm Bakanı, damattan Hazine Bakanı, okul sahibinden Milli Eğitim Bakanı... Böyle kabine mi olur? Doların haline bakın. 2 gün önce kalkmış halkın şivesi ile alay ediyor. Sen önce kendine bak, utanmaz. Bu halkın şivesi ile alay etmek senin haddine mi? Bir milyon yeni işsiz yaratmış, dolar gelmiş 5,80'ne, o diyor ki 'dolara öyle bir yumruk vurduk ki' diyor. Bu ülkede mevduatların yüzde 51'i döviz. Sizin döviz mevduat hesabınız var mı, altın var mı yastık altınız da. Peki bu hesaplar kimin. Sen bu hesapların sahiplerine ses çıkarmazsan ülke bu hale gelir. Çorap söküğü gibi her yerden kriz yükseliyor. İktidara sorarsan her şey yolunda. Yalan söylüyorlar, hiçbir şey yolunda değil. Ülkeyi çok büyük bir krize sürüklediler ve çıkış yolunu bilmiyorlar. Biz onlara yolu gösterdik. Seçimle geldiniz, seçimle de gideceksiniz" ifadesinde bulundu.
 
Hayvancılık ve tarımın bitirildiğini kaydeden Temelli, bölgedeki şeker fabrikalarının kapatıldığını hatırlattı.
 
'GAZETECİLİĞİN İTİBARINI BİTİRDİLER'
 
Hükümete yakın medyanın yalan haber yaptığını söyleyen Temelli, "Bu ülkede gazeteciliğin itibarını bitirdiler. Yazıklar olsun. Hiç mi çocuklarınızın yüzüne bakmıyorsunuz? 'Bugün çok iyi yalan haber mi yaptım' diyorsunuz. Maaşına mahkum gazeteci olmaz. 3Y ile geldiler, 3Y ile de gidiyorlar. Yalan hayat, yalan siyaset, yalan medya. Çok yakında bunlardan kurtulacağız" dedi.
 
'WASHİNGTON POST'A YAZDIĞIN YAZIYI GÖSTERESENE'
 
Erdoğan'ın Washington Post'a yazdığı yazıya değinen Temelli, "Zannediyor ki kimse görmeyecek. Washington Post'a yazdıklarını meydanlarda sinevizyonlarda göstersene. Yalancının mumu söndü. Artık yalana tahammül yok. Şimdi çıkıp 'Washington Post'a böyle yazdım' diye açıklayacaksın. Sen bizi sinevizyonlarda göstereceğine, sende malzeme çok, onları göster. Ne yaparlarsa yapsınlar biz kazanacağız demiştik, işte kazandık" diye belirtti.
 
'TÜRKİYE HALKLARINA BİR SEÇENEK YARATTIK'
 
Güçlü ittifaklarla 31 Mart seçimlerinde hazırlandıklarını vurgulayan Temelli, "Türkiye halklarına bir seçenek yarattık. Bir oyla dünya değişir. Artık demokrasiyi, barışı, yerel demokrasiyi var etme zamanı geldi. Ama önce kayyumları süpüreceğiz. Bunlar HDP süpürgesi. Bu süpürdü mü temizlik gelir, demokrasi gelir, barış gelir. Hep birlikte ülkemizi bu utançtan kurtaracağız. Bu zulüm bitsin diye, bu şiddet bitsin diye, bu ayrımcılık bitsin diye süpüreceğiz. Kayyumları hep birlikte süpüreceğiz. Sadece kayyumları süpürmekle kalmayacağız, çok daha fazla yerde iktidara geleceğiz. Sonrası kolay. Ondan sonra bütün bu enkazı hep birlikte kaldıracağız. Yerel yönetim anlayışımızla işsizliğe de, yoksulluğa da son vereceğiz" dedi. Temelli, "Kayyumları süpüreceğiz" dediği anda alanda bulunan halkın yanlarında getirdikleri süpürgeleri kaldırarak, salladı.
 
'HERKES OYUNU KULLANMAYA GİTSİN'
 
Temelli, "Nerde HDP varsa mührünüzü orraya basın. Tek başımıza iktidara gelemeyeceğimiz yerlerde AKP-MHP ittifakına bırakmamak için demokrasi güçlerine mührümüzü basacağız. Herkes oyunu kullanmaya gitsin. 31 Mart'ta kadar çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz" diye konuşmasını sonlandırdı.
 
Temelli, Çaldıran'daki halk buluşmasına katılmak üzere çıktı.