26 Nisan 2024 Cuma

Temelli: Kaynakları savaşa harcarsanız barış gelmez

Şırnak'ta yüzlerce kişiyle bir araya gelen HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, maddi kaynakların savaşa harcandığı sürece ülkeye barışın gelmeyeceğini vurgulayarak, savaşa ayrılan bütçenin emekli ve emekçilere ayrılmadığına dikkat çekti.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk'ün de aralarında bulunduğu heyet, Cizre'nin ardından Silopi ilçesine geçti. Burada, dün yaşamını yitiren kayyum atanan Silopi Belediyesi'nin DBP'li Meclis üyesi Abdülcabbar Tungun için kurulan taziyeyi ziyaret eden Temelli ve beraberindekiler daha sonra Şırnak merkeze geçerek halkla bir araya geldi.
 
HDP milletvekilleri Nuran İmir, Hasan Özgüneş ve Necdet İpekgöz'ün eşlik ettiği Temelli ve beraberindekiler kent merkezinde yüzlerce kişi tarafından karşılandıktan sonra HDP Şırnak İl binasına geçti.
 
'HEVAL SU' DİYEN SESİ UNUTMADIK
 
Burada HDP MYK üyesi İlknur Birol kısa bir konuşma yaptı. HDP'nin yeni bir dönem başlattığını aktaran Birol, sokağa çıkma yasakları sırasında yaşananlara işaret ederek, "Hiç unutmadık o 'heval su' diyen sesi. Kırdıkları mezar taşlarında yazan o isimleri hiç unutmadık. Sokakta öldürülen anneleri unutmadık. Buzdolabında bekletilen o canları unutmadık. Yerde çıplak yatırılan bedenleri, Asya (Yüksel) hevali, Mehmet Tunç'u unutmadık" dedi.
 
'TECRİT AĞIRLAŞTIKÇA TÜRKİYE KÖTÜYE GİDİYOR'
 
Daha sonra konuşan DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk ise PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerinde devam eden tecrit uygulamasına değindi. Tecridin Öcalan şahsında tüm Ortadoğu ve Türkiye halkları üzerinde sürdüğünü belirten Öztürk, "Sayın Öcalan'ın temsiliyeti, fikirleri üzerinde sürüyor. Sayın Öcalan'ın mücadelesi Kürt halkının mücadelesidir. Bunu biliyorlar. Dertleri ne HDP'dir, ne de DTK. Dertleri Kürt halkının iradesidir."
 
'HALK BELEDİYELERE GİREMİYOR'
 
Ardından söz olan HDP Eşbaşkanı Temelli de gündeme dair bir takım değerlendirmelerde bulundu. 7 gün 24 saat çalışarak, belediyelere atanan kayyumları göndereceklerini vurgulayan Temelli, belediyelerde şuan beton duvarların bulunduğunu ve halkın olmadığını hatırlattı. "Halk hizmet almak için de belediyeye giremiyor" diyen Temelli, "Belediyeye bir tek kayyum giriyor. Kapıda da polisler bekliyor. Türkiye'yi bu tekçi anlayıştan biz kurtaracağız" ifadelerini kullandı.
 
'YARIM BIRAKTIĞIMIZ İŞİ TAMAMLAYACAĞIZ'
 
AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'ın, "kayyum atarız" sözlerine de değinen Temelli, "Bizim cevabımızı 31 Mart'ta sandıkta alacak. Öyle bir alacak ki, bir daha aklına kayyumu getiremeyecek. Aklına bir tek şey gelecek. Sarayı en kısa zamanda boşaltmak. Biz 24 Haziran'da söyledik. Sarayı boşalt diye. 24 Haziran'da işimizi yarım bıraktık. Şimdi o işimizi tamamlama zamanı gelmiştir. Gelin bu ceberut rejimden hep beraber kurtulalım" dedi.
 
'KAYNAKLARI SAVAŞA HARCADIĞINIZ SÜRECE BARIŞ GELMEZ'
 
AKP'nin "mega projeler" adı altında yaptığı projeler hakkında da konuşan Temelli, şöyle devam etti: "O havalimanını yaparak bu ülkeye demokrasi gelmez. Bu ülkenin kaynaklarını böyle çarçur ettiğiniz sürece bu ülkeye demokrasi ve barış gelmez. Bu ülkenin kaynaklarını savaşa harcadığınız sürece, o insansız hava araçlarını aldığınız sürece, S400'leri, F35'leri aldığınız sürece bu ülkeye huzur gelmez. Bu ülke insanı huzuru bulamaz. O yüzden başka bir demokrasi, başka bir cumhuriyet istiyoruz. O başka cumhuriyeti, çoğulcu, demokratik ve laik cumhuriyeti hep birlikte biz var edeceğiz."
 
'SİHA'YA BÜTÇE VAR EMEKLİYE YOK'
 
Emeklilikte Yaşa Takılanlara (EYT) dair Meclis'e verilen yasa tasarısının AKP ve MHP oyları ile reddedilmesi üzerine de duran Temelli, sözlerini şöyle tamamladı: "Diyorlar ki; bütçede kaynak yok. Ama bu bütçede savaşa kaynak var. Damattan İnsansız Hava Aracı (İHA) almaya kaynak var. Ne zaman ki emeklilerin, emekçilerin hakkı söz konusu oluyor, 'Bütçede kaynak yok' diyor. Bu bütçe artık sarayın bütçesi olmuş. Halkın, halkların bütçesi olmaktan çıkmış. İşte o yüzden kendi bütçemizi kendimiz yapıp halkımıza sahip çıkmalıyız. Demokrasi budur.”