28 Nisan 2024 Pazar

Temelli: İnsanlara inançlarından dolayı saldıran anlayışı kınıyoruz

Bayraklı'da halka seslenen HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Yeni Zellanda'da 49 kişinin yaşamını yitirdiği camiye yönelik saldırıya tepki göstererek, "Bu insanlık suçudur. İnsanlara inançlarından dolayı saldıran bu anlayışı kınıyoruz. Bu anlayışlara asla ve asla izin vermemeliyiz. Bu faşizmdir" dedi.
HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, 31 Mart yerel seçimleri kapsamında İzmir'in Bayraklı ilçesinde halk buluşmasına katıldı. HDP Bayraklı İlçe binası önünde gerçekleştirilen halk buluşmasına, HDK Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, HDP milletvekilleri, HDP'nin belediye meclis üyeleri ile yüzlerce kişi katıldı. Kadın ve gençlerin önlerde yer aldığı buluşmada, 128 gündür İmralı tecridine karşı süresiz-dönüşümsüz açlık grevinde olan Leyla Güven'in fotoğrafları taşındı. "Leyla Güven onurumuzdur" sloganlarının eksik olmadığı alan, HDP bayraklarıyla rengarenk oldu.
 
HDK Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, açlık grevinde olan Leyla Güven, Nasır Yağız, Strasburg ve cezaevlerindeki direnişi selamladı. Koçyiğit, "Leyla Güven İmralı'da bulunan Sayın Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması için direniyor. 5 Nisan 2015'ten bu yana aileler, avukatlar, heyetler Sayın Öcalan ile görüştürülmüyor. Koltuklarında rahat oturmak için İmralı'nın kapılarına kilit vurmuşlar. Arkadaşlarımızın direnişi bu zulmü bitirmeye dönüktür. Bu ülkeye barış gelirse, Kürt sorunu başta olmak üzere, tüm sorunlar barışçıl yöntemlerle çözülürse AKP iktidarı diye bir şey kalmaz. Sayın Öcalan 'Kürt sorununu demokratik yollarla çözmek istiyoruz' diyordu. AKP, bunun kendisine yaramadığını görünce savaşı devreye koydu" dedi.
 
'BURADAKİLERİN GÖZÜNE BAK KÜRDİSTAN'I GÖRECEKSİN'
 
"Biz 40 yıldır nasıl direndiysek, bugün de aynı yerdeyiz, aynı mücadeleyi yürütüyoruz" diyerek konuşmasına devam eden Koçyiğit, "20 milyon Kürdü kendi öz vatanından kovuyor. Bu nasıl bir şeydir. Biz Başur'a, Rojava'ya, Rojhilat'a keyfimiz istediğimiz zaman gideriz ama kimse bizi öz vatanımızdan kovamaz. Onlar 'Kürdistan yok' deyince 'Kürdistan yok' sayılacak sanıyorlar. Gel buradaki insanların gözlerine bak, Kürdistan'ı göreceksin" diye konuştu.
 
'ATTIĞIN HER KURŞUNLA SOFRAMIZDAKİ EKMEĞİ KÜÇÜLTÜYORSUN'
 
İşsizliğin başını alıp gittiğini dile getiren Koçyiğit, "Sen attığın her kurşunla bizim soframızdaki ekmeği küçültüyorsun. Her attığın bomba, Kürdistan'a değen bomba buradaki emekçinin alın teri. Biz onun için bir kurşunun ne kadar olduğunu çok iyi biliyoruz" ifadelerini kullandı.
 
'YENİ BİR TERÖR ÖRGÜTÜ BULDULAR'
 
Ülkedeki ekonomik krizine değinen Koçyiğit, "Şimdi yeni bir terör örgütü buldular. 'Biber terör örgütü.' Bu terör örgütü çok tehlikeli, yardımcısı domates. Sakın ama sakın pazara gittiğinizde biber tezgahına bakmayın. Çok tehlikeli" dedi. Bölge kentlerinde halkın "Kestik kayyumun biletini gönderiyoruz Ankara'ya" dediğini dile getiren Koçyiğit, "Kürdistan'da kayyum atanan belediyelerimizi geri alacağız. Sayıyı arttıracağız. Batı'da onlara kaybettireceğiz. 31 Mart'ta AKP'ye tokat atacağız" dedi.
 
TEMELLİ'DEN YENİ ZELLANDA AÇIKLAMASI: İNSANLIK SUÇUDUR
 
HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli'nin seçim otobüsüne çıkması ile alanda coşku doruğa çıktı. Temelli, yaptığı konuşmada her türlü inanç ve kimlikle bir arada olduklarını dile getirdi. "Bizi bölmek isteyenlere, bizi nefretle ağzına alanlara en güzel cevabı sandıkta vereceğiz" diyen Temelli, "Her gün nefret söylemi, her gün HDP'ye saldırı... Ne için? 3-5 oy almak için. Toplumu bölmek en büyük kötülüktür. Ayrımcılığa, ırkçılığın karşısında dik durmalıyız. Onun için Yeni Zellanda'daki olaya karşı durmalıyız. Yeni Zellanda'da katledilen 49 kişinin yakınlarına baş sağlığı diliyorum. Bu insanlık suçudur. İnsanlara inançlarından dolayı saldıran bu anlayışı kınıyoruz. Bu anlayışlara asla ve asla izin vermemeliyiz. Bu faşizmdir. Hepimizin değerleri, kutsalları, inançları var. Bunlar bizim farklılıklarımızdır. Biz bu farklılıklarla birlikte insanlık hanesini var ediyoruz" diye konuştu. 
 
'DUR DEMENİN ZAMANI'
 
Bu ülkeden Kürtleri kovmaya kalkanlara, "terörist" diyenlere artık "dur" demenin zamanı geldiğini dile getiren Temelli, "Biz hiç bir yere gitmiyoruz ama böyle bir zulüm altında da yaşamak istemiyoruz. Toplumsal barış olmadan birlikte yaşam olmaz. Onun için toplumsal barışı birlikte var edeceğiz. Bu ülkeye hukuksuzluğu, adaletsizliği dayatanlara karşı 128 gündür direnen Leyla Güven arkadaşımıza selamlarımızı gönderelim. Leyla Güven arkadaşımız bedeni ile hukuksuzluğa karşı direniyor. Tüm arkadaşlarımız hukuksuzluğa karşı direnişi yükseltiyor. Tek talepleri var. Tecrit sonlansın isteniyor. Bugün Sayın Öcalan'ın ailesi, avukatlarıyla düzenli görüşmesinin önünde hiçbir engel yokken, iktidarın keyfi uygulaması ile sürüyor. Adalet Bakanına bir kez daha çağrı yapıyorum. Bu tecride bir an önce son verin. Bir an önce yasanın gereği yapılmalıdır, adım atılmalıdır. Bu meşru ve haklı bir taleptir. Adalet Bakanlığı yasanın gereğini getirmelidir" dedi.
 
'CAN VERDİLER'
 
Hukuksuzluk ve adaletsizlikten beslenen tekçi anlayışın insanları biri birine düşman ettiğini belirten Temelli, "Bunu yaparken de insanları ayrıştırıyor. Sizin beka sorununuz var mı? Ben beka sorunu olanı görmedim. İki kişinin var. Bu ülkenin beka değil, işsizlik sorunu var, yoksulluk var. İşte sorun bu. Bugün İzmir metrosunda iki arkadaşımızın cansız bedeni çıkarıldı. İkisi de emeklilik yaşında. İki arkadaşımız da huzur içinde emekliliklerini yaşayacağı yerde metro inşaatında can verdiler" diye konuştu.
 
'BU ÜLKE ŞİRKET Mİ?'
 
Ekonominin çöktüğünü ve ülkenin çöküntüye sürüklendiğini kaydeden Temelli, "Ülkeyi şirket gibi yönetiyor. Bakın hazinenin başındakine, ekonomiden anlıyor mu? Ekonomi çökmüş, o çıkmış 'en kötüsünü geride bıraktık' diyor. Dört aydır  en kötüsünü geride bırakıyoruz. Neyi geride bıraktık. Bunu iktisat fakültesine göndersek hoca birinci sınıftan kovar. Otel sahibinden Turizm Bakanı... Bu ülke şirket mi? Şirket gibi yönetirsen ülke çöker zaten" dedi. Kötü gidişattan kurtulmanın yolunun  birlikte hareket etmek olduğunu vurgulayan Temelli, "İktidara geliyoruz. Önce yerellerde iktidara geliyoruz. Enkaz var diyorlar. Bizdeki bu güç her türlü enkazı kaldırmaya yeter. Bunlar devran böyle döner sanıyorlar" diye konuştu. 
 
'TAŞIMALI MİTİNGLER İFŞA OLDU'
 
AKP'nin taşımalı mitinglerle önce halkı aldattığını, şimdi ise kendilerini aldattığını kaydeden Temelli, "Şırnak'ta doğalgazın olmadığını bilmiyor, aşağıda da Şırnak'ta doğalgaz olmadığını bilmiyor. Artık taşımalı mitingler ifşa oldu. Geçen sene İzmir'e geldi, Adnan Menderes Havaalanı'nı ben açtım dedi. Artık mekanlar, tarihler karışıyor. Demek ki artık emeklilik yaşı gelmiş. Biz bu ülkeyi bu kötülükten, utançtan kurtaracağız" diye kaydetti.
 
'KAYYUM RAPORUMUZ HAKKINDA TOPLATMA KARARI ÇIKARDILAR'
 
Ülkeyi kayyum utancından kurtaracaklarını belirten Temelli, "Kayyum raporunu açıkladık. Bugün kayyum raporumuz hakkında toplatma kararı almışlar. Bunlar suçlarını gizlemek istiyorlar. Ama biz bu suçların hesabını soracağız. Okuduğunu anlamıyor. Orada 'Ya Mao'yu görmüş, 'Mao' zannetmiş. Bunları Çin duymasın. Sen Çin'den kredi almak istiyorsun, bunu duyarlarsa alamazsın o krediyi" dedi.
 
'85 KAMYONLA EKONOMİ SORUNU MU ÇÖZÜLÜR'
 
Tanzim satışlarının insanlara çözüm olarak sunulduğunu kaydeden Temelli, "85 kamyonla ekonomi sorunu mu çözülür. 'Türkiye'de 171 hal var, biz bunları yarıya indireceğiz' diyor. Biz 171 hali, bin 70 hale getireceğiz" dedi. Seçimlere son 16 gün kaldığını dile getiren Temelli, "Sandık görevlisi olacağız. Bunlar iyi çalıyor biliyorsunuz. Oyumuz neredeyse gidip kullanacağız. İzmir Hakkari'ye, Van İzmir'e sahip çıkacak" dedi.
 
'STRATEJİMİZLE ŞAFTLARINI KAYDIRDIK'
 
31 Mart yerel seçimleri öncesi ortaya koydukları strateji ile iktidarın şaftının kaydığını dile getiren Temelli, "Böyle geldi, böyle gider' diyenlere 'böyle geldi, böyle gitmez' dedik" dedi. Türkiye'de demokrasi güçlerinin kazanması için ellerinden gelen tüm çabayı göstereceklerini belirten Temelli, "Türkiye halklarına seçenek sunduk. Olduğumuz tüm belediye meclislerini halka açacağız. Halkın iktidarı için İzmir ya me ye diyoruz” ifadesinde bulundu.
 
Temelli, Bayraklı ardından Karabağlar'daki halk buluşmasına katılmak üzere yola çıktı.