28 Mart 2024 Perşembe

Temelli: İktidar seçimde istediğini alamazsa rejim tehlikeye girecek

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, yerel seçimlerde iktidarın istediği sonucu alamadığı takdirde "tek adam" rejiminin tehlikeye gireceğini söyledi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Mersin'de Eğitim-Sen Tarsus Şubesi temsilcileriyle bir araya geldi. Temelli'ye, HDP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan, milletvekilleri Tülay Hatimoğulları ve Kemal Peköz ile MYK ve PM üyeleri eşlik etti.
 
Temelli, ziyareti sırasında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'nin otoriter bir rejime sürüklendiğini dile getiren Temelli, "Tek adam rejimi bütün demokratik güçleri tasfiye etmeye çalışıyor. Ülkede ne kadar hak, hukuk, demokrasiden bahseden varsa gözaltına alınıyor. Bu, açık bir deyimle faşizmdir. Şu an açlık grevinin 25. gününe giren Leyla Güven tecrit için mücadele vermektedir. 5 Nisan 2015 tarihinden bugüne kadar Türkiye tecrit içerisindedir. Son olarak AİHM'nin kararını kabul etmeyen tek adam rejimi, faşizmi kurumsallaştıran zihniyet hukuk sistemiyle son bağını da koparmış durumdadır. Tecritle başlayan ve geldiğimiz noktada diktatörlüğe bir adım kaldığı görülmektedir. 24 Haziran'da HDP'yi baraj altı bırakabilseydi dikta rejimini tamamen kurmuş olacaktı" diye konuştu.
 
'REJİM TEHLİKEYE GİRMEKTE'
 
Yerel seçimlerde iktidarın istediği sonucu alamadığı takdirde "tek adam" rejiminin tehlikeye gireceğine dikkat çeken Temelli, sözlerini şöyle sürdü: "Evet önümüzde yerel seçimler var. Eğer, bu faşizmin gidişatı bir yerlerde durdurulacaksa bu da 31 Mart tarihidir. Bu seçim, yerel seçimlerden öte bugün faşizme karşı mücadele zeminini taşıyor. Bu gidişatı durduracak olan yine; Türkiye'deki Kürt özgürlük hareketinin mücadelesi, sol, sosyalist mücadele ve bu gelenekten gelen bütün demokratik yapıların bir demokrasi cephesinde buluşmasıdır. Bu buluşmayı, bulunduğumuz her yerde olabildiğince güçlü yaratabilmeliyiz. Tüm halkların, kadınların ve gençlerin isteği budur. Biz de çabalarımızı bu yönde sürdürüyoruz. Herhangi bir partinin seçime endeksli hareket etmesi ya da sadece belediyeciliğe kilitlenerek yol alması bu süreçte anlamlı değildir."
 
'ORTAKLAŞMAMIZ GEREKİYOR'
 
"Belediyeler üzerinden değil, özgürlükler üzerinden barış üzerinden konuşmalıyız" diyen Temelli, HDP olarak bütün çevrelere ve muhalefet partilerine çağrı yaptıklarını kaydetti. Temelli, "Bütün yerellerde 5 bin saat üzerinde en az 5 bin görüşme gerçekleştirerek çok ciddi bir mesai yaptık. Stratejimizi 2 başlık altında değerlendiriyoruz. Önümüze koyduğumuz kısa vadeli hedefimiz kayyum atanan yerleri geri almak ve daha öte yerlere ulaşabilmek. Sadece 96 belediyeyi değil, en az 160 belediyeyi alarak bir demokrasi hamlesi başlatabilmeyi hedefe koyduk. Mersin'de de Tarsus'ta da Çukurova'da da Türkiye'nin her yerinde olası sonuçları değerlendirerek gerçekçi bir ittifak anlayışını nasıl oluşturabiliriz adına düşünüyoruz. Bizim tek başımıza alamayacağımız; ama alınması halinde bu faşist zihniyeti geriletebilecek her yerde güç birliği oluşturmadan yanayız. Tek adam rejimine karşı ortaklaşmamız gerekiyor" diye konuştu.
 
Konuşmaların ardından Temelli ve beraberindeki heyet, halk buluşmasına geçti.