26 Nisan 2024 Cuma

Temelli Erciş'te: İktidarın savaş söylemlerine tutsak olmayalım

Van'ın Erciş ilçesinde halkla buluşan HDP Eş Genel Başkanı Temelli, "Gelin, bu iktidarı bu savaş söylemlerine tutsak olmayalım. Bu iktidarın milliyetçi ırkçı söylemlerle toplumu ayrıştıran bu anlayışa karşı hep beraber demokrasiden yana ortak geleceğimizden yana tavır alalım" dedi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli ve beraberindeki heyet, Kars ve Muş'un ardından bugün de Van'da. 
 
HDP'liler ilk olarak Erciş'teki halk buluşmasına katıldı. HDP'liler Erciş halkı tarafından büyük bir coşkuyla karşılandı.
 
Burada halka seslenen Temelli, DTK Eşbaşkanı ve HDP milletvekili Leyla Güven'in açlık grevinin 42. gününde olduğunu belirtti, "Buradan tüm demokratik kamuoyuna sesleniyoruz; gelin Sayın Leyla Güven’in mücadelesine destek verelim. Bu onurlu direnişe daha fazla geç kalmadan, omuz verin, sesinizi yükseltin" dedi.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın "Çözüm mözüm yok, geçti o iş" şeklindeki açıklamalarına da yanıt veren Temelli şöyle devam etti: "Daha fazla geç kalmadan bu iktidarın bütün tehditlerine, saldırılarına rağmen omuz omuza vermenin, demokrasiye sahip çıkmanın zamanıdır. Erdoğan çıkmış diyor ki, ‘çözüm mözüm yok kimse bizden bunu beklemesin’ Senden bir şey beklediğimiz yok, gölge etme başka bir şey istemiyoruz. Bir an önce bu iktidardan gidersen demokrasinin, barışın önü açılacak. Halkların, emekçilerin, kadınların mücadelesiyle bu ülkeye barış gelecek. 19 Aralık 1978’de Maraş katliamını yapanlar, 19 Aralık 2000’de cezaevi katliamlarını yaşattılar. 40 yıl insanları Alevi-Sünni diye ayrıştıran bu zihniyete karşı biz ortak vatanımızda bir arada yaşayacağız. Kürdüyle, Türkiye, Êzidîsiyle, Süryanisiyle bir arada yaşayacağız. İşte buna karşı olan iktidarlar katliamlarla halkı ayrıştırmaya çalışıyorlar. Bu katliamları bugün Efrîn’de yapıyorlar, yapmaya devam ediyorlar. Çünkü bu zihniyet ittihatçı zihniyettir, halklara iyi niyetli olan her şeye düşmandırlar." 
 
'TÜRKİYE'Yİ KOCAMAN BİR CEZAEVİNE ÇEVİRDİLER'
 
19 Aralık cezaevi katliamını hatırlatan Temelli, "Türkiye'yi kocaman bir cezaevine çevirdiler" dedi. Türkiye’de bir korku iktidarının olduğunu söyleyen Temelli, "Bugün baş eğenler, sessiz kalanlar, bu iktidarın teknesine binenler; yarın kimsenin yüzüne bakamayacaksınız, çocuklarınızın yüzüne bile bakamayacaksınız. Gelecek var olacaksa sizin onurlu duruşunuzla var olacaktır" diye halka seslendi.
 
İktidarın Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik yeni işgal planlarına tepki gösteren HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, "Gelin, bu iktidarı bu savaş söylemlerine tutsak olmayalım. Bu iktidarın milliyetçi ırkçı söylemlerle toplumu ayrıştıran bu anlayışa karşı hep beraber demokrasiden yana ortak geleceğimizden yana tavır alalım" dedi.
 
Temelli, muhalefet partilerine de "Şimdi kurtulma ve birlikte olma zamanıdır. Tüm muhalefete, demokrasi cephesine sesleniyorum; artık bir karar verin, ya HDP ile birlikte olacaksınız bunları iktidardan düşüreceksiniz ya da bu zulmün altında kalacaksınız. Biz demokrasi ve barış için varız ve var olmaya da devam edeceğiz" çağrısını yaptı.