25 Nisan 2024 Perşembe

Temelli: AKP ülkeyi OHAL'le yönettiğini unutuyor

Eskişehir'de milletvekili adaylarının tanıtım toplantısına katılan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, AKP'nin yerel zenginlikleri gasp ederek Saray'ı finanse ettiğini söyledi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, seçim çalışmaları kapsamında Eskişehir'de milletvekili adaylarının tanıtım toplantısına katıldı.
 
 
Çorum katliamının yıl dönümünü olduğunu hatırlatan Temelli, "Acılarımız ortak. Bu acılarımızla yüzleşmek zorundayız. Gezi'nin üzerinden 5 yıl geçti. Gezi'de yitirdiğimiz canları hiç unutmadık. Ne Ethem'i, ne Ali'yi, ne Berkin'i, ne Medeni'yi" dedi.
 
Farklılıkların HDP'nin zenginliği olduğunu belirten Temelli, "Hangi etnik kökenden, inançtan gelirsek gelelim ortak yaşamda demokratik cumhuriyeti kurabiliriz. Dedik ki, bu ülkeye bir çözüm gelecekse, barış inşa edilecekse bunu halklar inşa edecek. Yan yana yaşamayı içerisine sindiremeyen AKP iktidarı, farklılıklardan düşmanlık çıkartıyor, bir savaş politikası var ediyor." dedi.
 
16 Nisan referandumda halkın iradesinin çalındığını belirten Temelli, YSK'nın sandık taşıma kararını eleştirerek İdris Baluken'in cezasının onaylanmasına tepki gösterdi.
 
YERELİN ZENGİNLİĞİ İLE SARAY FİNANSE EDİLİYOR
 
Temelli konuşmasına şöyle devam etti: "Vesayetçi sistem yerelin zenginliğine el koyup Saray'ı finanse ediyor. O yüzden de Eskişehir'e vesayet, Cizre'ye, Diyarbakır'a vesayet. Çünkü ya kayyum atayacak ya da Eskişehir'e yaptığı gibi kaynaklarını kısıtlayacak, hakkını gasp edecek. Ne kadar kaynak artırırsanız artırın bu kara deliği, sarayın iştahını doyuramazsınız. Bu kara delik kapanacak. Yerel demokrasiyle güçlendirilmiş bir parlamenter sistemi hep beraber inşa edeceğiz. Gerçek anlamda kuvvetler ayrılığını barındıran, evrensel hukuk kurallarıyla bezenmiş bir parlamenter sistem diyoruz ve bu çoğulcu laik bir demokrasidir. İşte cumhurbaşkanı adayımızla bunu savunuyoruz."
 
AKP YASAKLARLA MÜCADELE DİYOR ÜLKEYİ OHAL'LE YÖNETİYOR
 
Temelli, "İşsize iş gerek onlar kalkmış diyorlar ki, biz teknolojide sıçrama yaratacağız. Akıllar o kadar karışmış ki 2002 seçim propagandasını almış onları okuyorlar. Ya kağıtlar karıştı ya aklı karıştı. "3 y" var diyorlar ki "Yasaklarla, yolsuzlukla, yoksullukla mücadele edeceğiz". 16 yıl boyunca iktidardınız. Bırakın yasaklarla mücadele etmeyi, bütün ülke KHK ve OHAL'le yaşıyor" diye konuştu.
 
Akademisyenlerin AKP'ye biat etmediği için ihraç edildiğini ifade eden Temelli, "15 Temmuz darbe girişimini bahane edip 20 Temmuz'da darbe yapanlar bilimi üniversitelerde kovdular. Tıpkı adaleti mahkemelerden kovdukları gibi. İşte ülkenin geleceğini karartmak budur." dedi.
 
Muharrem İnce'nin ziyaretini sonrası Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanının görevden alınmasına değinen Temelli, "Cerrahpaşa'ya neden bu tepki? Çünkü üniversiteyi bir şirket olarak görüyor. YÖK Başkanı talimatla çalışıyor. Özerk demokratik üniversiteden nasibini almamış memur bunlar. Oysa üniversite özerk olmalı, bilimsel olmalı, o zaman bilim gelişir" diye belirtti.