19 Mayıs 2024 Pazar

Telekom'da DİSK İletişim-İş üyesi 6 işçi işten atıldı

Geçen ay performans ödülü alan DİSK İletişim-İş üyesi taşeron Türk Telekom işçileri performans düşüklüğü iddiasıyla işten atıldı.
DİSK'e bağlı İletişim-İş Sendikası'na üye 6 taşeron Türk Telekom işçisi performans düşüklüğü iddiasıyla işten atıldı. İşten atılan işçilere geçen dönemde performans ödülü verildi. Sendika ekonomik krizin faturasının işçilere kesilmesinin ancak örgütlü mücadele ile önlenebileceğini belirterek üyelik çağrısı yaptı.
 
Evrensel'in haberine göre; Türk Telekom'un teknik alt yapı işlerinin ihalesini alan Arda Mühendislik-Cemta İnşaat ortaklığı bünyesinde çalışan taşeron işçiler bir süredir DİSK'e bağlı İletişim-İş Sendikası'nda örgütlenme mücadelesi veriyor. Kurum bünyesinde bine yakın taşeron işçi bulunurken, kadrolu Türk Telekom işçileri ile aynı işi yapmalarına rağmen sadece asgari ücret ve 200 liralık yemek kartı alıyorlar, herhangi bir sosyal hakları yok ve ne prim ne de promosyon alabiliyor. İşçilerin çoğu 4-6 yıl çalışan deneyimli ve lisans veya ön lisans mezunu.
 
ÖDÜLLÜ İŞÇİLERE PERFORMANS DÜŞÜKLÜĞÜ GEREKÇESİ
 
Çalışma koşullarının düzeltilmesi, ücretlerinin iyileştirilmesi ve iş güvencesi isteyen işçiler toplu sözleşme masasına oturulmasını istiyor ancak işçi toplantılarından haberdar olan Türk Telekom ve taşeron şirket işçileri çıkarmaya başladı. İlk olarak Bornova bölgesinde 2 işçi, sonrasında da Buca bölgesinde çalışan 4 işçi işten çıkarıldı. İşten çıkarılmalara gerekçe olarak ise 'performans düşüklüğü' öne sürüldü. Ancak Buca'da çalışan işçiler geçen ay yapmış oldukları çalışmalardan dolayı en iyi ekip seçilmiş ve performans ödülü almıştı. Ayrıca, işçilere Aralık ayının sonunda şirketin uzatılmış sözleşmesinin biteceği ve işsiz kalacakları da söylenmişti.
 
ÇIKARMA EMRİ YUKARIDAN GELMİŞ
 
Sendika temsilcileri hem Türk Telekom hem de taşeron şirket yetkilileri ile görüştü. Taşeron şirket işçilerin çıkarılmasını Türk Telekom'un istediğini söyledi, Türk Telekom yetkilisi de emrin yukarıdan geldiğini dile getirdi. 'Performans ödülü almış işçilerin nasıl oluyor da performans düşüklüğünden dolayı işten çıkarılıyor' sorusu ise cevapsız kaldı. İşçilerin tazminatları ödenecek. İşçiler işe iade davalarını açacak ve sendikal tazminat ile kötü niyet talebinde bulunacak. Ayrıca, Telekom'da muvazaalı işlem de söz konusu, kadrolu işçilerle aynı iş yapıldığı halde iş taşeron şirkete devredilmiş. Taşeron işçiler, muvazaalı işlem davası da açarak geriye dönük haklarını talep edecek.
 
KRİZİ ETKİLERİNE KARŞI ÖRGÜTLÜ MÜCADELE
 
İletişim-İş Örgütlenme Uzmanı Olcay Ozak, Türk Telekom'a sendikayı sokmaya kararlı olduklarını vurguladı. Ekonomik krizin faturasının emekçilere kesilmek istenmesinin ancak örgütlü mücadele ile önlenebileceğini dile getiren Ozak "Her şeye zam geldiğini bile düşünecek olursak bu ekonomik koşullarda hayatımızı sürdürmemizin olanağı yok. Yarın işsiz kalmayacağımız, evimize ekmek götürüp götüremeyeceğimiz belli değil. İşçiler borç batağında, ek iş yapmaya zorlanıyorlar. Ekmeği büyütmenin tek bir yolu var o da güvenceli ve sendikalı çalışma ve örgütlü mücadele. Ya kriz karşısında kurbanlık koyun gibi sıranın bize gelmesini bekleyeceğiz ya da mücadele edeceğiz. Kaybedecek bir şeyimiz yok ama kazanabileceğimiz iyi bir yaşam var" dedi.