19 Mayıs 2024 Pazar

Tefrik kararı verilen Nusaybin davasında yargılamalara başlandı

53 kişinin yargılandığı Nusaybin davasına bakan mahkeme heyetinin dün görülen duruşmada tefrik (ayırma) kararı almasının ardından bugün sanıklardan Fırat Çiftçi ve Tufan İlbaş'ın yargılamaları yapıldı. Tefrik kararı bozulmadan savunma yapmayacaklarını belirten her iki sanık, "Buna rağmen ceza verilecekse de keyfiniz bilir" sözleriyle mahkemeyi protesto etti.
Mardin'in Nusaybin ilçesinde ilan edilen sokağa çıkma yasağının devam ettiği 26 Mayıs 2016 tarihinde tahliye edildikten sonra tutuklanan 53 kişi hakkında Mardin 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın dün görülen 6. duruşmasında, ailelerinin salona alınmaması nedeniyle tutukluların savunma yapmayacaklarını belirtmesi üzerine mahkeme heyeti dosyaya dair tefrik (ayırma) kararı almıştı. Alınan bu karar nedeniyle sanık avukatlarının "Görevi kötüye kullanma ve sahtecilik"ten haklarında suç duyurusunda bulunduğu mahkeme heyeti, alelacele ayırdıkları dosyalara dair duruşma günleri belirledi.
 
Ancak sanık avukatları bu durum hakkında bilgilendirilmedi. Müvekkillerinin ayrılan dosyalarının durumunu adliye kalemine öğrenebilen avukatlar, mahkemenin aldığı kararla karşılaştıkları durumu "dosyanın önceden ayrıldığının ispatı" olarak yorumladı.
 
DURUŞMALAR ADLİYE BİNASINA TAŞINDI
 
Ayırma işleme sonucunda bugün ilk olarak sanıklardan Tufan İlbaş ve Fırat Çiftci'nin yargılamaları yapıldı. Duruşmalara ise bugüne kadar yapıldığı yer olan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürlüğü yerine Mardin Adliyesi'nde devam edildi.
 
'TEFRİK KARARI KALDIRILINCAYA KADAR SAVUNMA YAPMAYACAĞIM'
 
İlk olarak sanıklardan Fırat Çiftçi'nin dosyası görüldü. Çiftçi'nin duruşma salonuna çok sayıda kolluk kuvvetinin nezaretinde getirildi. Avukatının olmaması nedeniyle CMK avukatının katıldığı duruşmada söz verilen Çiftçi, Kürtçe olarak "PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi kınadığını, tefrik kararı kaldırılıncaya kadar savunma yapmayacağını" söyledi. Mahkeme başkanı ise, savunma yapmaması halinde bunu susma hakkını kullandığı şeklinde kabul edeceklerini belirtti.
 
Bunun üzerine Çiftçi, heyete "Önceki söylediklerimi tekrar ediyorum. Mahkeme buna rağmen ceza verecekse keyfiniz bilir. Şartlarımız yerine getirilmeyene kadar beyan vermeyeceğim" yanıtı verdi.
 
Çiftçi'nin tutukluluk halinin devamına karar veren heyet, bir sonraki duruşmayı 16 Nisan'a erteledi.
 
İLBAŞ: BU KARAR NE HUKUKİ NE DE AHLAKİDİR'
 
Çiftçi'nin ardından sanıklardan Tufan İlbaş'ın duruşması görüldü. Salona getirilen İlbaş'a, mahkeme heyeti tarafından avukatının mazeret bildirerek duruşmaya katılamayacak olması nedeniyle duruşmaya yarın devam edileceği söylendi.
 
Buna rağmen birkaç şey söylemek istediğini söyleyen İlbaş'a söz verildi. Mahkemenin verdiği tefrik kararını kabul etmediklerini söyleyen İlbaş, "Bu karar, öyle görülüyor ki daha önceden verilmiş bir karar. Ayrı yargılama sürecinde avukatım olsun ya da olmasın savunma yapmayacağım. Dosya birleştirilmeden savunma yapmamakta kararlıyım. Eğer buna rağmen mahkeme ceza verecekse de hiç umurumda değil. Bizim üzerimize atılı suçlamalar, toplu suçlamalardır. Bu şekilde bir yargılama yoluna gidilmesi hem hukuki hem de ahlaki değildir. Bizler adli bir suçlama ile burada değiliz. Siyasi suçlamalarla yargılanıyoruz. İşin doğası gereği bu yargılama toplu yapılması gereken bir yargılamadır ve bizim savunmalarımız da siyasi olacaktır. Bu dosya birleştirilmeyene kadar ne duruşmalara katılacağım ne de çağrılmak istiyorum. SEGBİS'i de kesinlikle kabul etmeyeceğim. Buna rağmen mahkeme bize ceza verecekse de keyfiniz bilir" ifadelerini kullandı.
 
İlbaş'ın bu sözlerinin ardından mahkeme heyeti duruşmayı yarına erteledi.