TED Koleji ve TFF'ye tepki: Kürtçe kırmızı çizgimiz

Kürtçe reklam gerekçesiyle Amedspor'a verilen cezaya ve TED Koleji'ndeki tekçi uygulamaya tepki gösterilen eylemlerde, "Kürtçe kırmızı çizgimiz" vurgusu yapıldı.
TED Diyarbakır Koleji'nin, "26 Eylül Türk Dil Bayramı" nedeniyle düzenlediği etkinlikte çocuklara Türkçeyi övücü dövizler taşıtması, bir çocuğa Karamanoğlu Mehmet'in Türkçe konuşma zorunluluğu getiren fermanının okutulması ve Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF) "Koma Me Bona We" Kürtçe reklam sloganı nedeniyle Amedspor'a 110 bin TL para cezası vermesi Diyarbakır ve Şırnak'ta protesto edildi.
DİYARBAKIR
Amed Emek ve Demokrasi Platformu'nun Harita Mühendisleri Odası'nda yaptığı açıklamaya çok sayıda kişi katıldı.
Eğitim kurumlarında düzenlenen etkinliklerin amacının, öğrencilerin demokratik gelişimine katkı sunmak olması gerektiğini vurgulayan platformun dönem sözcüsü Sedat Sever, bunun çoğulculuğu esas alan, tüm dilleri ve tüm toplumsal kesimleri kapsayan bir anlayışla mümkün olduğunu belirtti.
Sever, "Diller, insanlığın hafızası ve kültürel zenginliğinin taşıyıcısıdır. Her dil, kendi içinde bir dünya, bir yaşam biçimi, bir toplumsal bellektir. Anadil, bireyin kimliğinin temelidir; duygu, düşünce ve hayallerini özgürce ifade etmesinin aracıdır. Tüm diller eşsiz ve kıymetlidir. Farklı dillerin özgürce yaşaması, toplumların barış, demokrasi ve eşitlik içinde bir arada var olmasının ön koşuludur" ifadelerini kullandı.
'ANADİLİNDE EĞİTİMİ SAVUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ'
Anadili Türkçe olmayan çocukların eğitim sürecinde dezavantajlı olduğuna işaret eden Sever, "Toplumun çoğulcu yapısını yok sayan mevcut eğitim sistemi, çocukları ve gençleri yaşama hazırlamak yerine farklılıkları bastırmakta, toplumsal krizleri yeniden üretmektedir. Oysa ki, demokratik bir eğitim sistemi; sesi kısılmış, dili ve kültürü yok sayılmış tüm kesimlere alan açmalı; bütün dillerin, kimliklerin, inançların özgürce kendini var edebildiği bir zemini mümkün kılmalıdır" dedi.
Sever, "Tekçi değerlerle inşa edilmiş bir eğitim sistemi ve onun paçası olan ayrımcı kamusal politikalar karşısında, demokratik, anadilinde, kamusal, çoğulcu, eşitlikçi ve özgürlükçü eğitimi savunmaya devam edeceğimizi kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz" diye kaydetti.
ŞIRNAK
Şırnak Demokratik Kurumlar Platformu, TFF'nin daha önce yazılı olarak onay verdiği "Koma Me Bona We" Kürtçe reklam sloganı nedeniyle Amedspor'a 110 bin TL para cezası vermesini protesto etti. Cizre'de bulunan Birca Belek Dil ve Kültür Derneği önünde yapılan açıklamaya siyasi parti ile demokratik kitle örgütü temsilcileri ve çok sayıda kişi katıldı. "Zimanê Kurdî xeta me ya sor e/ Kürtçe kırmızı çizgimiz" yazılı pankartın açıldığı açıklamada "Ji bo Kurdî têkoşîn", "Em perwerdeya Kurdî dixwazin", "Bila Kurdî bibe xwedî statû" yazılı dövizler taşındı.
Birca Belek Dil ve Kültür Derneği Yöneticisi Rojger Nuh Ant, "Amedspor'a verilen ceza Kürtçe'ye Kürdün varlığı ve kimliğine dönük bir saldırıdır. Bu saldırıyı kabul etmiyoruz ve kınıyoruz" dedi. Amedspor'a verilen ceza ile TED Diyarbakır kolejinin uygulamasının suç olduğunu vurgulayan Ant, "İnsan hakları ayaklar altına alınmıştır. Bu uygulamalar halklar arasına nifak tohumlarının ekilmesidir. Kürt diline yaklaşım, barış sürecine yaklaşımdır. TFF ve TED Diyarbakır kolejinin saldırıları provokasyondur. Bir an önce bu saldırılar son bulmalı ve Kürtçe'ye statü tanınmalı" ifadelerini kullandı.
'KÜRTÇE KIRMIZI ÇİZGİMİZ'
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Şırnak Milletvekili Mehmet Zeki İrmez de Kürtçe'ye dönük saldırılara tepki göstererek "Saldırıları kınıyoruz. Barış ve Demokratik Toplum Süreci'ndeyiz. Kürtler kendi dilinde özgür yaşamak istiyor" dedi. Mücadeleyi büyütme çağrısı yapan İrmez, "Kürtçe kırmızı çizgimiz" vurgusu yaptı.
Açıklama "Bijî zimanê Kurdî" sloganıyla son buldu.