19 Nisan 2024 Cuma

Tecavüze uğrayan Ç.B.'nin ifadesini alan polisler hakkında dava

Ankara'da özel veterinerlik kliniğinde Hasan Bilgili'nin tecavüzüne uğrayan Ç.B.'nin karakolda ifadesini alan polisler hakkında yapılan şikayet üzerine "görevi ihmal" suçundan dava açıldı. 

Ankara'da özel veterinerlik kliniğinde çalışan Ç.B.'ye tecavüz eden Hasan Bilgili ve Serkan Durmaz ile onlara yardım eden Jinekolog Hüseyin Şenyurt'un tutuksuz yargılandığı davanın 7. duruşması Ankara 31'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Duruşmaya, Ç.B.'nin avukatları ve ailesinin yanı sıra çok sayıda kadın katıldı. Sanıklardan, Bilgili ve Şenyurt salonda hazır bulunurken, Durmaz mazeret bildirerek katılmadı.

Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada ilk olarak Ç.B. konuştu. Ç.B., şikayetinin devam ettiğini ifade etti. Ardından söz alan avukat Aslı Arıhan, Ç.B.'nin ilk ifadesini alan polisler hakkında "psikolojik şiddet uyguladıkları" ve "usule uygun ifade almadıkları" gerekçesiyle yapılan şikayetin ardından, Ankara 22. Asliye Ceza Mahkemesi'nde "görevi ihmal" suçundan dava açıldığını ifade etti. Polisler hakkında açılan dava dosyasının mahkemece getirilip incelenmesini isteyen Arıhan, "Geç gelen adalet ve adli mekanizmadaki uzun süreç ekstra mağduriyete sebep oluyor" dedi.

Söz alan sanık Bilgili'nin avukatı da polislerden kendilerinin de muzdarip olduğunu ifade ederek, "Müvekkilimin telefonunu elinden aldıktan sonra polisler onun adına krediler çekiyor" dedi. Söz alan sanık Durmaz'ın avukatı ise, Durmaz'ın bel fıtığı ameliyatı geçirdiğini, sağlık sorunları olduğunu bu nedenle adli kontrol tedbirinin kaldırılmasını talep etti.

Avukatların beyanlarının ardından mahkeme ara kararını açıkladı. Mahkeme, polisler hakkında açılan dava dosyasının istenmesine, sanık Serkan Durmaz ile ilgili imza atma şeklindeki adli kontrol tedbirinin kaldırılmasına, sanık Hüseyin Şenyurt halkında yurt dışına çıkış yasağı konulmasına, Serkan Durmaz hakkında Ankara 45'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde karar verilen dosyanın istenmesine karar verdi. Bir sonraki duruşma 23 Mart 2022'ye ertelendi.

Duruşma sonrası adliye önünde avukatların katılımıyla Ç.B.'ye destek için toplanan kadınlar açıklama yapmak istedi. Polis açıklama yapılmasına engel olmak isterken kadınlar, "Tecavüzcü Bilgili tutuklansın", "Kadın yaşam özgürlük" sloganları atarak Kızılay'a doğru yürüyüşe geçti.

Yürüyüş yaparken aynı zamanda açıklama yapan kadınlar, "İki yıldır süren bu adalet arayışında yapılan delil karartmaları, kadın arkadaşımızın mesleki ve özel hayatına atılan iftiralar erkek egemen zihniyetin aşikar yıldırma politikalarıdır. Bizler yılmıyoruz. Yapılan haksızlıklara karşı boyun eğmiyoruz. Erkek adalet değil, gerçek adalet sağlanana kadar mücadelemizden vazgeçmiyoruz. Tecavüzcü zihniyetin kazanmasına izin vermeyeceğiz. Adalet yerini bulması için direnmekten asla vazgeçmeyeceğiz. Hayatlarımızı savunacağız ve hayatlarını savunan kadınları Çilem'i, Nevin'i yalnız bırakmayacağız" dedi.