25 Nisan 2024 Perşembe

Tecavüzcü uzman çavuş Orhan'ın ilk duruşması yarın

İpek Er'e tecavüz ederek ölümüne neden olan uzman çavuş Musa Orhan'ın tutuksuz yargılandığı davanın ilk duruşması yarın görülecek. Orhan, Ankara'dan SEGBİS ile duruşmaya katılacak. 

Siirt'te İpek Er'e tecavüz ederek ölümüne neden olan uzman çavuş Musa Orhan'ın, "nitelikli cinsel saldırı" suçundan tutuksuz olarak yargılandığı davanın ilk duruşması yarın görülecek. 

Siirt 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek duruşmaya tecavüzcü uzman çavuş Musa Orhan'ın Ankara Adliyesi'nden Ses Görüntü ve Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katılacağı öğrenildi. 

Duruşmayı çok sayıda kadın örgütü ve baro kadın hakları merkezi temsilcisinin de aralarında olduğu çok sayıda kişi takip edecek.

SADECE 7 GÜN TUTUKLU KALDI
İpek Er, Musa Orhan'ın tecavüzüne uğradıktan sonra yaşamına son vermek istedi. İpek, 20 günün sonunda verdiği mücadeleyi kaybederek, 18 Ağustos'ta yaşamını yitirdi. Er'in yaşamını yitirmesinin ardından avukatların mahkemeye başvurusu ve kadınlar başta olmak üzere toplumun tüm kesimlerinden gelen tepkiler üzerine tecavüzcü Orhan, "nitelikli cinsel saldırı" suçundan 19 Ağustos'ta tutuklandı. Orhan, avukatının yaptığı itiraz başvurusu üzerine, 25 Ağustos'ta tahliye edildi. Üst mahkeme olan Siirt 2. Ağır Ceza Mahkemesi, tahliye kararını dosyaya bakan 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ne göndermeden, cezaevine göndererek Orhan'ın tahliyesini hızlandırdı.

İpek'in daha önce verdiği ifadeler, bıraktığı mektup, ailesinin ifadelerini ve adli tıp raporlarını dikkate almayan Siirt 2. Ağır Ceza Mahkemesi, tahliye kararının gerekçesinde ise "rıza" olduğunu ve "kuvvetli suç şüphesi bulunmadığı"nı savundu. Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı ve Siirt Barosu'nun tahliye kararına karşı yaptığı itirazlar ise, mahkemenin tahliye kararı kesinleştiği gerekçesiyle reddedildi.

SOYLU KADINLARI, HDP'Yİ VE BASINI HEDEF ALDI
İpek'in yaşamını yitirmesinin ardından ortaya çıkan tepkiden rahatsız olan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Elbette bu olayın bazı çevreler tarafından sürekli gündeme getirilmesinin temel nedeni HDP milletvekilinin ve diğer PKK’lıların yaptıklarının üstünü örtmektir" diyerek kadınları ve HDP'yi hedef aldı. Soylu, tecavüzcü uzman çavuşun ihraç edildiğini söyledi. Ancak, Orhan henüz görevinden ihraç edilmeden, İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan başka bir açıklamada, tahliye kararını gündemleştiren basın-yayın organları hakkında yasal işlem başlatılacağı belirtildi.

Uzman çavuş Orhan hakkında "nitelikli cinsel istismar" suçundan açılan davanın yanı sıra, Er'in ölümüne ilişkin "intihara sürükleme" suçundan ifadesine başvurulmadığı ve aile avukatlarının konuyla ilgili yaptıkları suç duyurunda hiçbir gelişmenin kaydedilmediği öğrenildi.

Batman Cumhuriyet Başsavcılığının şikayetçi sıfatıyla Er ailesinin ifadelerini aldığı soruşturma ise sürüyor.