18 Mayıs 2024 Cumartesi

Tecavüz saldırısına uğrayan İranlı kadından dayanışma çağrısı

İranlı göçmen kadın Haramidere'de çalıştığı Saina Beauty isimli güzellik salonunun patronu Said Fetrati'nin suç ortaklığıyla Metin Karabayır'ın tecavüz saldırısına uğradı. Saldırının ardından genç kadının çalıştığı iş yerine gelen polisler "konuşursan seni de anneni de öldürürüz" diye tehdit etti. Metin Karabayır da kadını öldürmekle tehdit etti. Tehditlere boyun eğmeyen İranlı göçmen kadın Karabayır'dan şikayetçi oldu. Genç kadın 28 Mart Pazartesi günü Bakırköy Adliyesi'nde görülecek davaya çağrı yaptı.

Kadına yönelik taciz, tecavüz ve şiddet sistematik şekilde artarak devam ediyor. İktidarın kadına yönelik düşman politikalarından, yargının kadın katili ve tecavüz faillerine uyguladığı cezasızlık "ödülünden" güç alan erkekler kadına yönelik her türlü şiddeti uyguluyor. Aldığı gücü de "seni öldürürüm ceza da almam" diyerek dile getiriyor.

Bu saldırılardan en çok da göçmen kadınlar zarar görüyor. Türkiye'ye göç etmek zorunda kalan kadınlar ucuz iş gücü olarak çalıştırılırken aynı zamanda cinsel saldırılara maruz kalıyor. Göçmen kadınlar maruz kaldıkları saldırılar karşısında sınırdışı edilme kaygısıyla ya sessiz kalıyor ya da şikayet için gittikleri karakollarda polis tarafından susmaları için tehdit ediliyor.

POLİSLERDEN SUSMASI İÇİN TEHDİT
İran'da psikoloji ve grafik tasarım lisans eğitimi alan ve Türkiye'ye yüksek lisans eğitimini tamamlamak için gelen İranlı göçmen kadının yaşadığı tecavüz işkencesini, fail erkeklerin ve polisin tehditlerini ajansımız duyurmuştu. Esenyurt Haramidere'de bulunan Saina Beauty isimli güzellik salonunda çalışan İranlı genç kadın patronu Said Fetrati'nin işbirliğiyle Metin Karabayır'ın tecavüz saldırısına uğradı. Güvenlik sorunu nedeniyle ismini yayınlamadığımız genç kadın hem tecavüze maruz kaldığı erkekler hem de erkeklerin yakın arkadaşı olan polisler tarafından sessiz kalması için tehdit edildi.

'CEZALANDIRILMALARINI İSTİYORUM'
ETHA'ya konuşan genç kadın tecavüz saldırısının ardından bir yıldır maruz kaldığı psikolojik şiddet ve tehdidi anlattı. Yaşadıklarından dolayı ülkesine dönemeyen genç kadın, "Bana bunu yapanların yargı önünde cezalandırılmasını istiyorum" dedi, dayanışma çağrısında bulundu.

PATRONU GÖRÜŞMEYE ZORLADI
2021 yılı başlarında çalışmaya başladığı Saina Beauty isimli güzellik salonunda patronu Said Fetrati'nin yakın arkadaşı olan Metin Karabayır'ın kendisini sürekli taciz ettiğini belirtti. Patronu Fetrati'nin Karabayır'ın kendisiyle evlenmek istediğini öne sürerek Metin Karabayır'la görüşmeye zorladığını söyleyen genç kadın, her defasında reddettiğini dile getirdi.

POLİSLER: KONUŞURSAN SENİ DE ANNENİ DE ÖLDÜRÜRÜZ
Karabayır'ın ısrarlı takip ve tacizinin sona ermesi için 18 Mayıs'ta Firüzköy'de bir restoranda görüştüğünü ifade eden genç kadın, Karabayır'ın görüşmeye arkadaşı olan iki polis ve tanımadığı erkeklerle geldiğini aktardı. İçeceğinin içine ilaç konulduğunu tahmin eden genç kadın, yarı baygın vaziyette götürüldüğü evde tecavüz saldırısına uğradığını anlattı. "Ben kendime geldikten sonra Metin Karabayır beni evden kovdu ve şikayetçi olursam beni öldürmekle tehdit etti" diyen genç kadın, şöyle devam etti: "Ertesi gün işe gittim. Patrona herkesten şikayetçi olacağımı söyledim. Birinin adı 'Erdoğan' olan polisler tarafından iş yerinde tehdit edildim. Polisler bana, 'şikayetçi olursan seni de anneni de öldürürüz' dedi. Bu tehditten sonra çok korkmuştum, iki gün sonra da iş yerinden istifa ettim."

'PATRONUM RUHSAT SORUNU ÇÖZÜLSÜN DİYE METİN KARABAYIR'LA GÖRÜŞTÜRMÜŞ'
İstifa sonrası bu kez patronunun Metin Karabayır'dan şikayetçi olmaması için baskı uyguladığını belirten genç kadın, "Patronum zabıtalarla iş yeri ruhsatı konusunda sorun yaşıyordu. Metin Karabayır, patronuma benimle birlikte olmasını sağlaması halinde bu sorunu çözeceğini söylemiş. Saina Beauty'de hep göçmen kadınlar çalışıyor ve 2-3 ay gibi kısa bir süre sonra işten çıkıyorlar" ifadelerini kullandı. Genç kadın kendi başına gelenlerin diğer çalışan göçmen kadınların da yaşadığını düşündüğünü belirtti.

Tecavüz saldırısından üç hafta sonra hamile olduğu ortaya çıkan genç kadın Metin Karabayır'dan kürtaj yaptırmak için para istedi. Ancak Metin Karabayır kadına yardım etmediği gibi kadının arkadaşlarına kadının seks işçisi olduğunu, para karşılığı birlikte olduklarını şimdi de daha fazla para için kendisine iftira attığını öne sürdü.

DNA TESTİ EŞLEŞİNCE KÜRTAJ YAPABİLDİ
Haziran ayında suç duyurusunda bulunan genç kadından DNA testi ve bekarlık belgesi istendi. DNA testi Karabayır'la eşleşmesine rağmen, testten 9 ay sonra dava süreci başladı. Kadın, bu süreçte bir devlet hastanesinde kürtaj oldu.

28 MART'TA BAKIRKÖY'DE DURUŞMA GÖRÜLECEK
Süreç içerisinde Karabayır tarafından pek çok kez tehdit edilen kadın, Karabayır'ın kendisine sürekli "Seni öldürürüm, ceza da almam" dediğini aktardı. Son olarak Metin Karabayır, kadının kendisine iftira attığı gerekçesiyle karşı dava açtı. Genç kadının tecavüz saldırısına uğramasına ilişkin yaptığı suç duyurusunun ardından Metin Karabayır hakkında açılan "tehdit, nitelikli cinsel saldırı" davasının ilk duruşması 28 Mart Pazartesi günü Bakırköy 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek.

İRAN'A DÖNEMİYOR
Oturum izninin bitmesine 2 ay kalan kadın, İran'a dönemeyeceğini belirtti. Kadın, olayı öğrenen akrabalarının, kendisini ve annesini ölümle tehdit ettiğini, tecavüz saldırısına uğradığına inanmadığını söyledi.

'TEK İSTEĞİM CEZALANDIRILMALARI'
İranlı kadın, tehdit edilmesine rağmen yaşadıklarını tüm kadınların öğrenmesini ve sesini duyurmak istediğini belirtti. Karabayır'ın kendisine "sus payı" olarak 1000 TL teklif ettiğini ama parayı kabul etmediğini anlatan kadın, istediğinin para değil Metin Karabayır, Said Fetrati ve olaya karışan iki polisin cezalandırılması olduğunu kaydetti.

DAYANIŞMA ÇAĞRISI
Türkiye'de göçmen kadınların sürekli ötekileştirildiğine dikkat çeken İranlı genç kadın, göçmen kadınların cinsel ve psikolojik şiddete maruz kaldığını dile getirdi. İran'da da Türkiye'de de şiddet, taciz, tecavüz saldırılarının ardından kadınların suçlandığını belirten İranlı genç kadın, her iki ülkede de şiddete, tecavüze, tacize uğrayan, katledilen kadınlar için mücadele etmek istediğini ifade ederek, tüm kadınları dayanışmaya çağırdı.