17 Mayıs 2024 Cuma

Tecavüz failleri hakkında beraat talebi

Yanında çalışan veterinere tecavüz eden Hasan Bilgili ve ona yardım edenlerin yargılandığı davada savcı mütalaa sundu. Hasan Bilgili hakkında 15 yıla kadar hapis istenirken, Serkan Durmaz ve Hüseyin Şenyurt'a ise beraat istendi.

Ankara'da 2 Nisan 2019'da kendisine ait veteriner kliniğinde çalışan veteriner hekim Ç.B.'ye tecavüz eden ve tutuklanan, ardından itiraz üzerine serbest bırakılan Prof. Dr. Hasan Bilgili ile ona yardım eden Serkan Durmaz ve delilleri karartan Hüseyin Şenyurt'un yargılandığı davanın 10'uncu duruşması Ankara 31'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmaya Ç.B., annesi ile avukatları katılırken, failler ve avukatları da duruşma salonunda hazır bulundu. Duruşmaya çok sayıda öğrenci, kadın örgütü ile çok sayıda kişi de katıldı.

Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada mahkeme başkanı dosyaya eklenen evraklara dair bilgilendirme yaptı.

Savcılık davanın esasına dair mütalaasını sundu. Mütalaada, fail Hasan Bilgili'nin “cinsel davranışlarla bir kimsenin vücut dokunulmazlığını ihlal" suçundan cezalandırılması istendi. İddia makamı, fail hakkında kamu görevinin vesayet veya hizmet ilişkisini sağladığı nüfuzu kötüye kullanmaktan ise ceza artırımı yapılmasını talep etti. Fail Hasan Bilgili hakkında 7 buçuk yıldan 15 yıla kadar hapis cezası isteyen iddia makamı, failin “tehdit ve hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma", “hakaret" suçlarından ise somut delil bulunamadığı iddiasıyla beraatına karar verilmesini istedi. İddia makamı fail Serkan Durmaz hakkında “basit cinsel saldırı", hcebir tehdit ve hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma", “tehdit", “suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme" suçlarından yeterli ve inandırıcı delil bulunmadığı iddiasıyla beraatına, fail Hüseyin Şenyurt hakkında ise “suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme" suçundan yeterli ve inandırıcı delilin olmadığı iddiasıyla beraatına karar verilmesini yönünde mütalaa sundu.

Savcı mütalaasına dair söz alan failler suçlamaları kabul etmeyerek beraat talep etti.

Fail avukatları iddia makamının esas hakkındaki mütalaasına dair ek süre talebinde bulundu.

Talebi kabul eden mahkeme başkanı, duruşmayı 22 Haziran'a erteledi.

Duruşmanın ardından karara tepki gösteren kadınlar, "Erkek adalet karşısında birbirimizi savunuyoruz" yazılı pankart açarak "Kadınlar birlikte güçlü", "Kadınlar burada Hasan Bilgili nerede" sloganları eşliğinde adliyeden ayrıldı.