6 Mayıs 2024 Pazartesi

Tecavüz failinin yargılanmadan tahliye edilmesine tepki

Datça'da tecavüz faili Orçun G.'nin hakkında açılan davanın ilk duruşması dahi görülmeden tahliye edilmesine tepki gösteren kadınlar, dayanışma çağrısı yaptı.

Muğla'nın Datça ilçesine bağlı Mesudiye Mahallesi'nde iki ay önce bir kadına tecavüz eden Orçun G. isimli erkek, hakkında açılan davanın ilk duruşması görülmeden 24 Aralık'ta adli kontrol şartıyla tahliye edildi. İlk gün tepkilerini ortaya koyan ve olayın takipçisi olacaklarını belirten Datça Kadın Platformu ve Datça Kent Konseyi Kadın Meclisi, bir kez daha Datça Adliyesi önünde eylemdeydi.

"Tacize, tecavüze, şiddete hayır" ve "Yaslı değil öfkeliyiz" pankartlarını açan kadınlar, "İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz", "Erkek adalet değil gerçek adalet" ve "Kadının dik duruşuna alıştıracağız" dövizleri taşıdı.

Kadınlar, tecavüz failinin daha mahkemeye çıkarılmadan serbest bırakılmasına tepki göstererek, "Bu nasıl yargı, bu nasıl adalet? Erkek adalet değil, gerçek adalet istiyoruz. Kadını yok etmeye çalışan bu eril düzenin sorumlusu biz değiliz ama ne yazık ki mağdurları hep biz oluyoruz. Siz bizi ezmeye, yok etmeye çalıştıkça biz daha da güçleneceğiz. El ele, omuz omuza tüm kadınlar güç birliği yapacağız. Korkmuyoruz, susmuyoruz, itaat etmiyoruz. Etmeyeceğiz de. Yalnız Datça'da yaşanan bu olayın değil, ülkemizde kadına şiddete dair yaşanan ne varsa hepsinin takipçisi olacağız. Sokaklarda korkmadan dolaşacağımız, ölmeyeceğimiz, öldürülmeyeceğimiz, elimiz yüreğimizde bugün kaç kadın öldürüldü acaba diye düşünmediğimiz, insanca yaşayacağımız o güne kadar elimiz yakanızda olacak" diyerek, davaya sahip çıkma çağrısı yaptı.